Hatice Cengiz Tüm Konsolosluk Çalışanlarından Şikayetçi Oldğunu Açıkladı

Akıllara durgunluk veren bir komplo ile öldürüldüğü idda edilen Ünlü Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle ilgili açılan davanın ilk duruşması yapıldı. 20 firari sanığın yargılandığı davada, Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, tüm konsolosluk çalışanlarından şikayetçi olduğunu söyledi. Tanık olarak dinlenen AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ise, olay günü aradığı MİT müsteşarının, “Keşke gitmeseydi” dediğini söyledi.
Gözcü Gazetesinden Can Özçelik”in haberi şöyle:
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, şikayetçi olarak katıldı. Duruşmada AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay da tanık olarak dinlendi. BM Kaşıkçı Raportörü Agnes Callamard da duruşmaya izleyici olarak katıldı.
KAŞIKÇI’YLA NASIL TANIŞTIKLARINI ANLATTI
Duruşmada şikayetçi olarak dinlenen Hatice Cengiz, Cemal Kaşıkçı ile 2018 yılında bir konferans nedeniyle tanıştıklarını söyledi. Cemal Kaşıkçı’nın yeniden Türkiye’ye geldiğinde de görüştüklerini belirten Hatice Cengiz, duygusal anlamda etkilendiklerini, telefon ve mesajlarla görüşmelerinin devam ettiğini anlattı.
Cemal Kaşıkçı’nın kendisiyle evlenmek istediğini ifade eden Cengiz, “İki kez babamla görüştüler. Ev aldık. Cemal ile fiili olarak evli gibi davranmaya başladım. Evlenmek için hazırlıklar başladıktan, ev alındıktan sonra bana ‘Biz seninle nasıl evleneceğiz’ dedi. Onun fikriydi” dedi.
NİŞANLISI OLAY GÜNÜNÜ ANLATTI
Hatice Cengiz olay gününü de şu sözlerle anlattı:
* Konsolosluktan biri aradı. Cemal’i çağırdı. İkimizde heyecanlı ve mutluyduk. Kamera görüntülerinde de ne kadar mutlu olduğu endişesiz olduğu görülüyor. Ondan sonra görmedim. Meğer bir daha görüşmeyecekmişiz.
* Bir şey yapacaklarını düşünmedim. İçeri girmek istesem almazlardı. Konsolosluk kapanınca endişe yaşamaya başladım.
* Kapıda bekleyen Türk polisine gittim. ‘Cemal içeri girdi. Çıkmadı’ dedim. Telefonla konsolosluğu aradım. Konuştuğum kişi Cemal’in çıktığını söyledi.
* Daha sonra o kişi bulunduğum yere geldi. Endişe edici bir yüz ifadesi vardı. ‘Odaları kontrol ettim, yok’ dedi.
Yasin Aktay’ı aradığını söyleyen Hatice Cengiz, mahkeme başkanının Cemal Kaşıkçı bir şey olursa Yasin Aktay’ı ara dedi mi? Sorusuna “Hayır böyle bir şey demedi. Anlattığım gibi oldu. Arkadaşlarımı aradım” diye konuştu.
Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü haberlerden öğrendiğini belirten Hatice Cengiz, “Çok büyük bir ihanet ve kandırmaca ile çağrıldı. Konsolosluktaki tüm insanlardan şikayetçiyim” dedi.
“MİT MÜSTEŞARI ‘KEŞKE GİTMESEYMİŞ’ DEDİ”
Tanık olarak dinlenen Yasin Aktay da Cemal Kaşıkçı ile yıllara dayanan bir dostluğu olduğunu belirterek şunları söyledi:
* Cemal Kaşıkçı, ABD’ye gittikten sonra Washington Post’ta Suudi Arabistan yönetimini eleştiren yazılar yazdı. Bunlar rahatsızlık yarattı.
* Türk vatandaşı olmanın yollarını arıyordu. Olay günü ben AK Parti Genel Merkezindeki ofisimde yazı yazıyordum. Telefonum çaldı. Hatice hanım telaşlı bir şekilde ‘5 saattir konsolosluktan çıkmadı’ dedi.
O sırada ‘ne yapabilirim ki’ diye düşündüm. Cemal Kaşıkçı muhalif olduğu için konsoloslukta sorun çıkabilir diye düşündüm. ‘Başıma bir şey gelirse Yasin Aktay’ı ara’ dediğini söyleyince bir emanet gibi hissettim.
* Ben ne yapabilirim diye düşündüm. Sonra bir ortak arkadaşımı aradım. Olayı anlattım ve o da telaşlanınca ben de telaşlandım. Başka arkadaşları da onu uyarmış ‘gitme’ diye.
* Arkadaşları ‘ikinci görüşmeye gitme’ diye de uyarmış ama o olumlu havaya güvenmiş. ‘Kaçırabilirler, hapsedebilirler’ dedi arkadaşım.
* O sırada Cumhurbaşkanlığının özel kalemine bir not bıraktım. O esnada MİT Müsteşarını arayıp durumdan haberdar ettim. O da ‘Keşke gitmeseymiş’ dedi.
Tanık ifadelerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Kasım’a erteledi.

CEMAL KAŞIKÇI OLAYI NEDİR?

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018’de ülkesinin İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girmiş ve bir daha haber alınamamıştı. Türk istihabaratının ve emniyet güçlerinin yoğun çalışması ve Başkan Erdoğan’ın yürüttüğü diplomasi neticesinde Riyad yönetimi, cinayetten günler sonra Kaşıkçı’nın 15 kişilik infaz timi tarafından öldürüldüğünü açıklamak zorunda kalmıştı.

CEMAL KAŞIKÇI”NIN PARMAKLARI KOPARILIP KAFASI KESİLEREK ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İDDİA EDİLİYOR

Kayıp gazeteci Cemal kaşıkçı ile ilgili ortaya çıktığı iddia edilen ses kayıtlarına göre, konsolosluğa belge için gelen Kaşıkçı’ya korkunç işkenceler yapıldı. Sorgu sırasında Cemal Kaşıkçı’nın önce parmakları koparıldı ardından kafası kesilerek öldürüldü. Kayıp gazeteci Cemal kaşıkçı ile ilgili ortaya çıktığı iddia edilen ses kayıtlarına göre konsolosluğa belge için gelen Kaşıkçı’ya korkunç işkenceler yapıldığı belirlendi. Sorgu sırasında Cemal Kaşıkçı’nın önce parmakları koparıldı ardından kafası kesilerek öldürüldü. aşkonsolos Uteybi’nin, işkence sırasında “Bu olayı dışarıda yapın. Benim başımı belaya sokacaksınız” diye itiraz ettiği duyuluyor. Bir başka ses kaydında ise Uteybi, “Arabistan’a geldiğinde yaşamak istiyorsan sus!” diye uyarılıyor.

“YAŞAMAK İSTİYORSAN SUS”

Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na gittikten sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin sır perdesi aralandı. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; Türkiye’nin elinde Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’ndaki vahşi cinayetle ilgili birden çok ses kaydı bulunuyor. Kayıtların birinde dün apar topar Riyad’a kaçan başkonsolos Muhammed Uteybi infazın konsolosluğun dışında yapılmasını istiyor. Cevap “Yaşamak istiyorsan sus!” oluyor.

ÖNCE İŞKENCE SONRA İNFAZ

Veliaht Prens Selman, muhalif gazeteci Kaşıkçı’nın infazı için aralarında Adli Tıp Kurumu Başkanı El Tubaigy’nin de bulunduğu 15 kişiyi İstanbul’a göndermişti. Konsolosluğa belge için gelen Kaşıkçı’ya korkunç işkenceler yapıldığı belirlendi. Sorgu sırasında önce parmakları koparıldı ardından kafası kesilerek öldürüldü. Başkonsolos Uteybi’nin, işkence sırasında “Bu olayı dışarıda yapın. Benim başımı belaya sokacaksınız” diye itiraz ettiği duyuluyor. Bir başka ses kaydında ise Uteybi, “Arabistan’a geldiğinde yaşamak istiyorsan sus!” diye uyarılıyor.

DÜNYANIN GÖZÜ İSTANBUL’DA

Uluslar arası haber ajansları da Türk güvenlik kaynaklarına dayanarak ardı ardına iddialarda bulundu. Amerikan haber ajansı AP, başkonsoloslukta yapılan aramada Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili kanıt bulunduğunu duyurdu. CNN International da Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü ve cansız bedeninin parçalara ayrıldığını belirtti. Amerikan haber kanalı, parçalara ayrılan cesedin ne yapıldığına ilişkin yorum yapılmadığını bildirdi. “7 DAKİKADA PARÇALARA AYRILDI”

Katar merkezli El Cezire kanalı cinayet anına ilişkin detaylar verdi. İddiaya göre Cemal Kaşıkçı konsolosun odasında öldürüldü ve cesedi 7 dakikada burada parçalara ayrıldı. Cesedi parçalama işlemini ise Suudi otopsi uzmanı Salah Mohammed al-Tubaigy’i gerçekleştirdi. Suudi otopsi uzmanı bu kan donduran işlemi gerçekleştirirken yanında bulunan diğer Suudilere müzik dinlemeleri tavsiyesinde bulundu.

HATİCE CENGİZ KİMDİR?

2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda vahşice katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Kopernik Kitap tarafından çıkartılan “Cemal Kaşıkçı” kitabına katkıda bulundu. Vatandaşlar Hatice Cengiz’in hayatını araştırıyorlar. Bursa doğumlu olan Cengiz, 2013 yılında İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. 2014 yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde eğitimine devam etti ve 2017 yılında mezun oldu. 

Hatice Cengiz’in hayatı merak edilen konular arasında yer alıyor. Cengiz, 2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda vahşice katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısıdır. Kopernik Kitap tarafından çıkartılan “Cemal Kaşıkçı” kitabına katkıda bulundu.

Vatandaşlar Hatice Cengiz’in hayatını merak ediyorlar. Cengiz Bursa doğumludur. 2013 yılında İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. 2014 yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde eğitimine devam etti ve 2017 yılında mezun olmuştur.

Hatice Cengiz Bursa doğumludur. Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısıdır. Türkiye’de 2013 yılında İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. 2014 yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde eğitimine devam etti ve 2017 yılında mezun oldu. Orta Doğu üzerinde araştırmalar yapmaya başladı. Umman Sultanlığı konusunda akademik çalışma yapmıştır. Arapça ve İngilizce bilmektedir. Hatice Cengiz’in de katkılarıyla hazırlanan Cemal Kaşıkçı isimli kitap 5 şubat itibariyle raflardaki yerini aldı.Hatice Cengiz,Kopernik Kitap’ın yayın hayatına soktuğu kitapta, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda vahşice öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın hayatına, mücadelesine ve sırlarına ilişkin detayları anlatılıyor.

Haber Güncelleme:Turkiye Esnaf Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu