Sanayi Odalarında Seçim Takvimi İçin Start Verildi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı odaları seçim heyecanı sardı. Tarih ve aday isimleri netleşmeye başladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı odalarda seçim hareketliliği başladı. Odalar, TOBB Kanunu’na göre her dört yılda bir seçimlerini yenilemek zorunda. Sanayicilerin sandık başına giderek odalarında kendilerini temsil edecek komite ve meclis üyelerini seçeceği oda seçimleri için tarihler belirlenmeye başladı.
ADANA
Adana Sanayi Odası (ASO), Kayseri Sanayi Odası (KAYSO), Kocaeli Sanayi Odası (KSO), Denizli Sanayi Odası (DSO), Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Aydın Sanayi Odası (AYSO), Ege Bölgesi (İzmir) Sanayi Odası (EBSO), Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve üyeleri ekim İstanbul Sanayi Odası (İSO) üyeleri de kasım ayında sandık başına gidecek.
ANKARA
Ankara Sanayi Odası (ASO), Balıkesir Sanayi Odası (BSO) ve Konya Sanayi Odası (KSO) ise henüz seçim takvimini açıklamayan odalar, arasında yer alıyor.
Önce Meclis ve Komiteler Seçilecek
Odalarda yapılacak seçimlerde önce komite üyeleri ve meclis üyeleri belirlenecek. Ardından seçim itiraz süreçleri tamamlandıktan sonra 5 iş günü içinde yönetim kurulu ve TOBB delegeleri belirlenecek. Seçimlerde iki yılını doldurmamış üyeler seçme ve seçilme hakkına sahip olmayacak. Oda komite ve meclis üyeleri seçimleri belirlenen tarihlerde sabah 09.00’da oy kullanımları ile başlayacak ve17.00’de sandıkların açılması ve oyların sayılması ile sona erecek. Şu ana kadar seçim için belirlenen en geç tarih İstanbul Sanayi Odası’ndan geldi. İSO’da seçimlerin kasım ayında yapılması kararlaştırıldı. Bazı odalarda ise aday isimleri tam anlamıyla netlik kazandı.
Adana’da Kıvanç’ın Rakibi Yok
Adana Sanayi Odası (ADASO)
SEÇİM TARİHİ: 1 EKİM 2022
Adana Sanayi Odası (ADASO) seçmen listelerinin askıya çıkarıldığını açıklayan ve seçim için en erken tarihi veren odalardan biri oldu.
Oda tarafından yapılan duyuruda: 5174 Sayılı Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümleri gereğince Adana Sanayi Odası Meslek Komiteleri ve Meclis Üyeleri seçimi Seyhan 3.İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı denetimi altında 01 Ekim 2022 Cumartesi günü, saat:09.00-17.00 arasında Odamız hizmet binasında yapılacağı duyuruldu. Adana Sanayi Odası’nın 2022 yılı Organ Seçimlerine ait 23 ayrı meslek grubuna kayıtlı üyelerinden seçme ve seçilme hakkına sahip olanlara ait Seyhan 3.İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca onaylı listeler, Sanayi Odası hizmet binasında 15 Eylül 2022 Perşembe gününden itibaren üç (3) tam iş günü süre ile ilan edilmek üzere askıya çıkarıldı.
Adana Sanayi Odası seçim heyecanın uzağında kalacak illerden. Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) Zeki Kıvanç’ın karşısına rakip çıkması beklenmiyor. Kıvanç’ın çalışmalarının Adana sanayicisi tarafından takdirle karşılandığı biliniyor.
Kayserili Sanayiciler Mehmet Büyüksimitci’yi İstiyor
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO)
SEÇİM TARİHİ: 1 EKİM 2022
Kayseri Sanayi Odası’nda da seçimler Adana ile aynı tarihte 1 Ekim’de gerçekleşecek.
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, ağustos ayı meclis toplantısında, 1 Ekim’de yapılacak oda seçimlerinde aday olacağını açıklamıştı. Büyüksimitçi bu açıklamasıyla aynı zamanda adaylığını koyan ilk isimlerden oldu. Toplantıdaki konuşmasında da seçimlere değinen Büyüksimitci, “Biliyorsunuz oda seçimleri 4 yılda bir yapılıyor. Bizde 4 yılımızı doldurduk. Arkadaşlarımızla konuştuk. İnşallah hem Ticaret Odamız hem de Ticaret Borsamız da 1 Ekim’de seçimlerini yapacağız. Üyelerimizi yormamak için seçimi diğer odalarla aynı gün yapmak istedik. Önümüzdeki dönem için ekip olarak aday olduğumuzu tekrarlamak istiyorum. Üyelerimiz desteklerse gelecek dönem de hizmet etmek istiyoruz” demişti.
Mehmet Büyüksimitci, yeni dönemde de yönetimin başında olması kesin gözüyle bakılan isimler arasında yer alıyor.
KOCAELİ
Kocaeli’de Zeytinoğlu’nu Tek Geçiyor!
Kocaeli Sanayi Odası (KSO)
SEÇİM TARİHİ 3 EKİM 2022
Kocaeli Sanayi Odası’nda seçimler 3 Ekim Pazartesi günü gerçekleştirilecek. KSO binasında gerçekleştirilecek seçimlerde odanın 3 bin 400’ün üzerindeki üyesinin 2 bin 435’i oy kullanma hakkına sahip. Üyeler seçimlerde 38 Meslek Grubunun 7 komite üyesi seçilecek. Komite üyeleri içinde komite üye sayısına göre meclis üyeleri de seçilecek. Toplamda 77 meclis üyesinin de belirleneceği komite seçimlerinden sonra 10 Ekim Pazartesi günü ise Oda Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul üye seçimleri yapılacak. Yine aynı gün Meclis Başkanı, Başkan Vekilleri ve Katip Üye seçimleri de gerçekleştirecek.
Zeytinoğlu Bu Dönem de Rakipsiz
KSO seçimlerinde mevcut başkan Ayhan Zeytinoğlu dışında aday ismi henüz açıklanmadı. KSO’da geçtiğimizi dönem de tek aday olan Zeytinoğlu’nun bu dönem de rakipsiz olması bekleniyor. Ancak adayların komite seçimlerinde liste çıkartarak, komitelerinden seçilmesi halinde aday olmalarının önünde bir engel yok. Başkan adaylarının olmamasına rağmen komitelerde çift liste olma ihtimali var.
Konyalıoğlu Projelerini İstanbul’da Anlattı
DENİZLİ
Denizli Sanayi Odası (DSO)
SEÇİM TARİHİ: 4 EKİM 2022
Denizli Sanayi Odası’nda seçimler 4 Ekim Salı günü gerçekleştirilecek. Oda ve borsa seçimlerine ilişkin ilk farklı adım Denizli’den geldi. Dört dönemdir Denizli Sanayi Odası Başkanlığı görevini yürüten Müjdat Keçeci’nin aday olmayacağına ilişkin bilgiler gelince iki başkan yardımcısı birden aday oldu. Denizli Sanayi Odası Başkanlığına ilk aday Türkiye’de alanında en başarılılar arasında gösterilen Okan Konyalıoğlu oldu. Okan Konyalıoğlu arkadaşları ile birlikte İstanbul’da basınla buluşarak projelerini anlattı ve bir ilke imza attı. Anadolu’daki bir başkan adayı böylece aday olduğunu ve projelerini medya ile İstanbul’dan paylaşmış oldu.
Ankara’da Denizli Lobisi
Daha önce iş dünyasının farklı sivil oluşumlarında çalışmalar yapan Okan Konyalıoğlu’nun rakibi ise Denizli Sanayi Odası’nın diğer başkan yardımcısı Selim Kasapoğlu. 4 Ekim’de yapılacak seçimlerde bin 500’e yakın üye 17 meslek komitesinde 37 Meclis üyesini seçeceğini ifade eden Selim Kasapoğlu, seçildiği takdirde Ankara’da Denizli lobisi için çalışmalar yapacağını açıkladı.
ESKİŞEHİR
Eskişehir Seçimlerinde Centilmenlik Hakim
Eskişehir Sanayi Odası (ESO)
SEÇİM TARİHİ: 4 EKİM 2022
Eskişehir Sanayi Odası’nda da seçimler Denizli ile aynı tarihte 4 Ekim Salı günü gerçekleştirilecek Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş ile Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, 4 Ekim 2022 Salı günü yapılacak olan Eskişehir Sanayi Odası Seçimlerine ilişkin ortak basın açıklaması yaptılar.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, gerçekleşecek seçimlere ilişkin olarak Başkan Celalettin Kesikbaş ve ekibine başarı dileklerini iletti. Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, yasal görev sürelerinin Ekim 2022 tarihinde sona ermesi dolayısıyla, Eskişehir Sanayi Odası seçimlerinin, Eskişehir Yüksek Seçim Kurulu’ndan 4 Ekim 2022 Salı günü yapılmasına ilişkin karar alındığını açıkladı.
AYDIN
AYSO Üyelerini Bilgilendirdi
Aydın Sanayi Odası (AYSO)
SEÇİM TARİHİ 6 EKİM 2022
Aydın Sanayi Odası’nda meslek komitesi ve meclis üyelerinin belirleneceği seçimler 6 Ekim Perşembe günü Aydın Sanayi Odası Hizmet Binası’nda gerçekleştirilecek. Oda, organ seçimleri hakkındaki duyurusunu kendi sitesinden paylaştı. Üyelere seçim tarihi yönetmelik ve gereklilikler hakkında bilgilendirme yapıldı. Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Mehmet Yunus Şahin’in seçimlerde henüz bilinen bir rakibi yok.
Adaylardan İddialı Söylemler
EGE BÖLGESİ
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)
SEÇİM TARİHİ: 12 EKİM 2022
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meslek komitesi ve meclis üyelerinin belirleneceği seçim, 12 Ekim 2022 Çarşamba günü, Gaziemir Fuar İzmir’de gerçekleştirilecek. Ege Bölgesi Sanayi Odası, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 84’üncü Maddesi gereğince Ekim-Kasım aylarında yapılması gereken seçim için takvimini belirledi. EBSO üyeleri 2018 yılında yapılan seçimin ardından 12 Ekim 2022 Çarşamba günü sandık başına gidecek. Sabah 09.00’da başlayacak seçim 17.00’de sona erecek. Seçimde, toplam 53 meslek komitesinde yer alacak komite üyeleri ile meclis üyeleri belirlenecek. 19 Ekim 2022 Çarşamba günü yapılacak seçimde ise, Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu, TOBB Genel Kurul Delegeleri, Disiplin Kurulu Üyeleri ile Meclis Başkanlık Divanı belirlenecek.
Ben Kazanırsam EBSO Kazanacak
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, 12 Ekim’deki meslek komitesi ve meclis üyeleri seçimi öncesi yeniden aday olduğunu açıkladı. Yorgancılar, “Bir dönem daha göreve hazırım. Ben kazanırsam EBSO kazanacak” iddiasını taşıyor. EBSO’da üç dönemdir başkanlık görevini sürdüren Yorgancılar, bir dönem daha çalışmaya hazır olduğunu ifade ederek, “Ben kazanırsam EBSO kazanacak. Çıta daha yükseğe çıkacak” sözleriyle dikkat çekiyor. Kulislere göre mevcut başkan ‘göreve devam’ sinyali veriyor. Yorgancılar’ın aynı zamanda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından desteklendiği biliniyor.
Ancak EBSO Yönetim Kurulu Başkanlığına aday olan güçlü bir isim daha var. 6 Eylül’de Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) görevini Başkan Yardımcısı Sibel Zorlu’ya devreden Mustafa Karabağlı’yı seçimlerde şanslı görenler azımsanacak gibi değil. “Ülkeme hizmet etme sevdam en önemli motivasyon kaynağım” diyen Karabağlı, ESİAD’ın desteğini arkasında hissediyor.
Sanayimizin Önünü Açacak Çalışmalar Yaptık
GAZİANTEP
Gaziantep Sanayi Odası (GSO)
SEÇİM TARİHİ: 15 EKİM 2022
Gaziantep Sanayi Odası’nda seçimleri 15 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilecek. GSO Danışma Kurulu ve Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’n GSO 8. dönem son meclis toplantısında 15 Ekim’de yapılması planlanan oda organ seçimlerini açıklamış ve GSO’nun 8. dönem projeleri değerlendirmişti.
Aynı toplantıda konuşan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ise 4,5 yıllık süreçte GSO ailesi olarak sanayicilerin teveccühleri ve destekleri ile güzel çalışmalara imza attıklarını söyledi. Ünverdi, “Gaziantep ve ülkemiz ekonomisine değer katmak, yaşanan sıkıntılara çözüm üretmek ve hep birlikte geleceğe hazırlanmak adına Yönetim Kurulumuz, Meclisimiz, Oda Üyelerimiz ve tüm Oda çalışanlarımız ile birlikte omuz omuza çok kıymetli çalışmalar gerçekleştirdik. Bu 4,5 yılda sanayimizin önünü açacak çalışmalar, üyelerimize daha iyi hizmet verebilmek için projeler yürüttük. Yenilikçi yaklaşımlar sunarak ödüller aldık; ama en önemlisi her zaman birlik ve beraberlik içerisinde olduk. Başarılı çalışmalara birlikte imza attık” sözleriyle yönetimleri dönemindeki çalışmalardan ve tekrar aday olduğundan bahsetti.
Mevcut Başkan Adnan Ünverdi’nin tek aday olarak seçimlere gireceği ve başkanlık seçimlerinin yanı sıra meslek gruplarında da yapılacak olan seçimlerde bir çok meslek grubunda seçime ikili listeler halinde gidileceği öne sürülüyor.
En Büyük Kasım’da Seçime Gidiyor
İSTANBUL
İstanbul Sanayi Odası (İSO)
SEÇİM TARİHİ: 2 KASIM 2022
22 bini aşan üyesiyle Türkiye’nin en büyük sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) organ seçimlerine ilişkin seçim takvimi belli oldu. 2022-2025 döneminde görev yapacak Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri, 2 Kasım Çarşamba günü Haliç Kongre Merkezinde yapılacak seçimle belirlenecek.
İSO’da binlerce seçmenin 55 Meslek Komitesi temsilcisi için sandık başına gideceği seçimlerde, yeni dönemde görev yapacak Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri belirlenecek.
Yönetim Kurulu 9 Kasım Çarşamba Günü Belirlenecek
İSO seçim takvimine göre; İSO Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri, Meclis Başkan ve Başkan Yardımcıları ile Katip Üye, Disiplin Kurulu, TOBB Delegeleri ve Oda Komisyonlarının seçimi 9 Kasım Çarşamba günü Odakule’de gerçekleştirilecek. Aynı şekilde 55 Meslek Komitesi için Komite Başkan ve Başkan Yardımcılığı seçimleri de 9 Kasım Çarşamba günü yapılacak.
Bazı odalar seçimle birlikte kaldığı yerden çalışmalarına devam edecek gibi görünüyor. İşte bu odalardan en bilineni Türkiye’nin en büyük ve güçlü sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası. İSO cephesinde bu seçimde de değişen bir şey olmayacak gibi…
2005 Mart’ında meclis üyesi seçildiğinden bu yana İSO Başkanı olmak isteyen Adnan Dalgakıran’ın başkanlık yarışına yeniden katılacağı konuşuluyor. Ancak, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ı yenmesi zor bir ihtimal olarak görülüyor. Çünkü Bahçıvan kurumun geleneklerini temsil ediyor ve İSO’da seçimi etkileyebilecek bütün dinamikleri çok iyi biliyor.
En Çok Merak Edilen Oda Seçimi Ankara’da Gerçekleşecek
ANKARA
Ankara Sanayi Odası (ASO)
(Seçim Tarihi Açıklanmadı)
Ankara’da en çok Ankara Sanayi Odası (ASO) seçimleri merak ediliyor Uzun süredir tek liste ile gidilen Ankara Sanayi Odası seçimlerinde bu kez iki aday yarışacak. Zafer Çağlayan’ın milletvekili seçilmesinin ardından 2007 yılında Ankara Sanayi Odası Başkanlığına seçilen Nurettin Özdebir, 12 yıldır bu görevi yürütüyor. Özdebir, ekim ayında yapılacak ancak tarihi henüz kesinleşmemiş seçimde, hâlen ASO Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Seyit Ardıç ile yarışacak. Ardıç, ASO’daki görevinin yanı sıra ASO 2-3. OSB Başkanlığı ve OSBÜK Başkanvekilliği görevlerini yürütüyor.
ASO’da Her İki Aday İçin de Şart!
ASO seçimlerinde şu ana kadar yarışlar hep komitelerde yaşanır fakat başkanlık seçimlerine genellikle tek adayla gidilirdi. ASO seçimlerinde delegeler önce komite üyelerini ve ASO Meclisi’ni seçiyor, ardından Başkan Meclis üyeleri tarafından seçiliyor. Başka bir ifade ile gerek Nurettin Özdebir, gerekse Seyit Ardıç’ın resmi olarak ASO Başkan adayı olabilmeleri için öncelikle üyesi oldukları meslek grubunun komitesinden ASO Meclisi’ne seçilmeleri gerekecek.
BALIKESİR
Yeni Bir Aday ve Tarih Yok
Balıkesir Sanayi Odası (BSO)
(Seçim Tarihi Açıklanmadı)
Balıkesir Sanayi Odası (BSO) henüz seçim tarihi hakkında açıklama yapmadı. Yetkililerin Kasım ayı ortasında olacağını belirtiği seçim için henüz açıklanan resmi bir tarih yok. Üstelik mevcut başkan Nazmi Yarış’tan başka bir aday da çıkacak gibi görülmüyor.
KONYA
Tahmini Bir Tarihte Yok!
Konya Sanayi Odası (KSO)
(Seçim Tarihi Açıklanmadı)
Konya Sanayi Odası’da hiçbir şekilde tarih vermeyen hatta tahmini tarih bile vermeyen odalardan. Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ise seçimde adı geçen tek isim.
Haber:Sanayi Gazetesi-Türkiye Esnaf Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu