Vali Şahin,”1Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”Kutlama Programına Katıldı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İstanbul'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Beşiktaş Meydanı'nda kurulan etkinlik alanındaki tören İstanbul Valisi Vasip Şahin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Müsteşarı Suat Hayri Aka, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

Törende konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1 Temmuz 1926'da kabul edilen Denizcilik ve Kabotaj Kanunu ile milli mücadelenin sonrasında kazanılan bağımsızlık ve hakimiyetin karasularda da ilan edildiğini vurguladı.Denizlerdeki egemenliğin perçinlendiği bu tarihin 92. yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Şahin, "1 Temmuz denizlerdeki hakimiyetimizin ve bağımsızlığımızın simgesi ve Türk denizcisinin en büyük bayramıdır. Milletimizin denizlerdeki egemenlik haklarını geri alarak yurttaşlarımızın hizmetine sunan Kabotaj Kanunu, deniz kaynaklarımızın kullanılması ve denizciliğimizin gelişmesi için önemli bir süreci başlatmıştır." ifadelerini kullandı.

Üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip ülkemizde köklü bir geleneği olan denizciliğin önemini her geçen gün arttırdığını, büyük limanlar açıldığını, modern tersaneler ve gemiler inşa edildiğini belirterek konuşmasını sürdüren Vali Vasip Şahin, şunları kaydetti:

“Ülke ekonomileri için lokomotif görevi yapan ve hayatî bir önem taşıyan denizcilik sektörümüzde yaşanan gelişme hamleleriyle, uluslararası denizcilik pazarındaki payımız artmış ve ülke ekonomisine ciddi oranda katkı sağlanmıştır.Anadolu’ya yerleşmeye başladığımız tarihten itibaren denize yönelmiş ve yaklaşık 1000 yıldır denizcilikte söz sahibi olmuş bir milletin mensubu olarak zengin potansiyelimizin en iyi şekilde değerlendirilmesi, denizcilik sektöründeki ilerlemenin ve dünya deniz taşımacılığındaki payımızın daha da artması ülkemizin en önemli hedeflerindendir.

Geleceğin doğru planlanabilmesi için günümüz denizciliğinin geçmişle arasındaki bağının ortaya konması ve bu bağın gelecek perspektifine uygulanması olmazsa olmazdır. Bugün Türkiye’nin Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya arasında bir köprü konumunda olması, sahip olduğu taşımacılık koridorları ile stratejik olarak diğer ülkelere göre daha avantajlı durumu bu bağı kurmada rehber olmalı, unutulmamalıdır.

Denizcilik ve liman faaliyetleri, bünyesinde maddi ve manevi çeşitli güç ve kuvvetleri bulunduran ve bunların toplam verimini milli güce aktaran karmaşık bir güç sistemidir. Bizler bu gücün farkında olarak seyir, can, mal ve çevre emniyeti ile deniz güvenliğini ilgilendiren hususlardaki her türlü tedbiri almaktayız. Türk Boğazları ile ilgili gereken her türlü tedbiri almaya yetkili olan Valiliğimiz, İstanbul Boğazı ve bölgemizdeki tüm izleme, denetleme ve kurumlar arası koordinasyonu sağlama çalışmalarını yeni imkân ve kabiliyetlerle birlikte genişleterek sürdürmektedir.

Ülkemizin eşsiz konumundan, sahip olduğu avantajlardan ve zengin potansiyelinden en iyi biçimde yararlanılarak, sektörün gereksinimlerinin karşılanması ve dünya denizcilik arenasındaki payımızın artırılması, geleceğimiz yönünden büyük önem taşımaktadır.”

Konuşmasını sonlandırırken denizcilerimize yol açıklığı dileyen Vali Şahin; Çaka Bey, Turgut Reis, Piri Reis, Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa, Kılıç Ali Paşa, Seydi Ali Reis gibi büyük denizcilerimiz ile deniz savaşlarında veya kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitleri de andı.



Konuşmaların ardından Beşiktaş Belediyesi Bando Ekibi, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Boru Trampet Takımı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü Mehter Takımı gösteri yaptı.Törenin ardından Vali Şahin ve beraberindekiler, meydanda bulunan Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesini ziyaret ederek dua etti. Ziyaretin ardından Vali Şahin, anı defterini imzaladı.Buradan Beşiktaş iskelesinde bekleyen Kıyı Emniyeti gemisine binen Vali Şahin ve beraberindeki heyet, İstanbul Boğazı'na çelenk bıraktı ve Boğaz'da gerçekleştirilen töreni izledi.

VALİ VASİP ŞAHİN"İN DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLAMA MESAJI

Kıymetli İstanbullular; 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti kendi karasularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan etmiştir.

Bu tarihten itibaren üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde köklü bir geleneği olan denizcilik, önemini her geçen gün arttırmış, büyük limanlar açılmış, modern tersaneler ve gemiler inşa edilmiştir. Ülke ekonomileri için lokomotif görevi yapan ve hayatî bir önem taşıyan denizcilik sektörümüzde yaşanan bu gelişme hamleleriyle uluslararası denizcilik pazarındaki payımız artmış ve ülke ekonomisine ciddi oranda katkı sağlanmıştır.

Anadolu’ya yerleşmeye başladığımız tarihten itibaren denize yönelmiş ve yaklaşık 1000 yıldır denizcilikte söz sahibi olmuş bir milletin mensubu olarak zengin potansiyelimizin en iyi şekilde değerlendirilmesi, denizcilik sektöründeki ilerlemenin ve dünya deniz taşımacılığındaki payımızın daha da artması ülkemizin en önemli hedeflerindendir.

Bu vesileyle Çaka Bey, Turgut Reis, Piri Reis, Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa, Kılıç Ali Paşa, Seydi Ali Reis gibi büyük denizcilerimiz ile deniz savaşlarında veya kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor; başta denizcilerimiz olmak üzere bütün halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu