İstanbul Üniversitesi Ahilik Sempozyumuna Ev Sahipliği Yaptı
İstanbul Üniversitesi Bir İlke Daha İmza Atarak İlk Defa Uluslararası Ahilik Konferası Düzenledi ve Konferansa Eve Sahipliği Yaptı
YÜZ YILI AŞAN MARKALARA AHİLİK BERATI
Ahilik Haftası nedeniyle, İstanbul Üniversitesi’nde ‘1. Uluslararası İstanbul Ahilik, Üretim, İş Ahlakı, İcatlar ve Markalar Sempozyumu’ düzenlendi. Başkan Faik Yılmaz, Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İl Ticaret Müdürü İsmail Menteşe, Rektörlük Binasındaki ‘Osmanlı’dan Günümüze Ahilik Zaman Tüneli Sergisi’nin açılışını yaptı.
Ahiliği dünyaya anlatmak amacıyla bu sene ilk defa İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin de katkılarıyla ahilik konulu uluslararası bir sempozyum düzenlendi. 17 Eylül Salı günü İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binasında yapılan sempozyumda Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen akademisyenler ahilik konulu sunumlar gerçekleştirdi. Maltepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nazif Gürdoğan ‘Ahiliğin Işığında Dünden Bugüne Kalkınma ve Yeni Ufuklar’, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdulkadir Buluş ‘ Ahilik ve Loncaların Kurumsal İktisat Yaklaşımı ile Anailizi’, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Kaçar ‘İslam Bilim Devrimiyle Başlayan İcatlar Teknolojik Gelişim ve Etkileri’ başlığıyla sunum yapan isimler oldu.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, ahilik araştırmalarına verdiği katkılar nedeniyle Başkan Faik Yılmaz’a teşekkür belgesi verdi.
“AHİ EVRAN GİBİ DÜNYAYA ÖRNEK OLMAK İSTİYORUZ”
Esnaf ve sanatkarlar olarak geçmişleriyle gurur duyduklarını ifade eden Başkan Faik Yılmaz, övünmek ile yetinmeyeceklerini yeni girişimler de ortaya koymak istediklerini dile getirdi. Başkan Yılmaz Ahi Evran’ı örnek aldıklarını belirterek, “Esnafımızın mesleki alanlarıyla ilgili gelişmelerine, ekonomik ve kültürel boyutlarıyla katkı sunmak için mücadele ediyoruz. Bu sempozyumun da, işte bu anlayışımızın hayata geçirilmesi noktasında bizlere yol göstereceğine inanıyorum. Ahilik kültürü, hayatın merkezi olarak insanı alırken, ticarette dürüstlük, hak ve hukuka riayet etme, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas almıştır. Ne kadar köklü bir medeniyete sahip olduğumuz herkesin bilincinde. Bu durumla ne kadar gurur duysak, övünsek az. Ama bizler sadece geçmişiyle övünmek değil, geleceği de inşa etmek istiyoruz. Tıpkı 13. Yüzyılda Ahi Evran’ın dünyaya örnek olan Ahilik sistemini hayata geçirdiği gibi bizler de yeni katkılar, yeni girişimler sunmalıyız. Ancak bu sayede Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti gibi dünyaya yön veren bir devlet olabiliriz. “dedi.
TÜRKİYE’NİN EN ESKİ MARKALARI TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI
100 yılı aşan markaların temsilcileri, aralarında Eyüp Sabri Tuncer Kolonyaları adına Engin Tuncer, Şekerci Ali Muhittin Hacı Bekir adına Leyla Celalyan, Kurukahveci Mehmet Efendi adına Mehmet Kurukahveci, Saffet Abullah Güllaçları adına Gürsel Arseven, Hacı Abdullah Lokantası adına Abdullah Korun, Karaköy Güllüoğlu adına Nadir Güllü’nün de olduğu isimler sempozyumda öğrencilerle bir araya geldi. Markalarının geçmişten günümüze geçirdiği serüveni paylaşan marka temsilcileri öğrencilere hayallerini gerçekleştirme noktasında asla tereddüt etmemelerini tavsiye etti. Sempozyum sonunda marka temsilcilerine bu sene ilk defa verilmeye başlanan Ahilik Beratı takdim edildi.
AHMET KALA’NIN SON KİTABI TANITILDI
İstanbul Araştırmaları Başkanı Prof Dr. Ahmet Kala’nın Anadolu Sanayi Devrimi adlı kitabının tanıtımı da sempozyum öncesi yapıldı. Sempozyuma katılanlara hediye edilen kitap hakkında Prof. Dr. Kala katılımcılara bilgilendirmede bulundu.
Mahmut Ak, makamında kendisini ziyaret eden Başkan Faik Yılmaz’a, Aziz Sancar’ın Rektörlükte muhafaza edilen Nobel Ödülü’’nü de gösterdi.
Başkan sempozyum vesilesiyle bir araya geldiği Rektör Mahmut Ak’ı makamında ziyaret etti. Başkan Yılmaz, Ahilik Haftası etkinliklerine verdiği desteklen ötürü Rektör Ak’a plaket takdim etti.
Haber:İstesob Basın Merkezi-Turkiye Esnaf Gazetesi