İkitelli Osb Milli Teknoloji Hamlesine Ev Sahipliği Yaptı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi, Ulusal Strateji Merkezi İşbirliği ile İkitelli Osb ev sahipliğinde "Milli Teknoloji Hamlesi" paneli düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Konak şunları dile getirdi; “Bir Organize Sanayi Bölgesinin yöneticisi olarak sanayide teknolojinin, yerli ve milli üretimimizle katma değer yaratabilmenin ne kadar önemli olduğunu sıklıkla vurguluyoruz. Bildiğiniz üzere uluslararası serbest piyasada rekabet eden şirketler gibi ülkelerde bir yarışın içinde. Bu yarışta bayrağı kaldırmanın tek yolu milli ve yerli üretim, milli ve yerli kalkınmadır. Sanayide milli ve yerli üretim, başarıya ulaşacak olan Türkiye’nin global dünya ekonomisinde daha da etkin bir güç olmasına ve sürdürülebilir büyüme sergileyebilmesine katkıda bulunacaktır.

Ülkemizde, sanayinin üretim yeteneğinin gelişmesi ve bilgi birikiminin artması için, yeni yapılara, yeni stratejik yaklaşımlara ve desteklere ihtiyacı vardır. Yerli ve milli üretim, bizim için stratejik bir yaklaşım ve stratejik bir duruştur. Özellikle orta ve yüksek teknolojili ürünlerde, milli ve yerli üretim alanını genişletmek dünya ekonomisinde söz sahibi olmamızı sağlayacaktır. Güçlü bir Türkiye için yerli üretim şarttır. Türkiye artık yerli ve milli üretimi, bir kalkınma politikası olarak benimsemiştir.”

USMER İstanbul Başkanı Ferit İlseverTürkiye’nin milli güvenlik ve ekonomi alanlarına değinerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “1990 yıllarından beri yaşamış olduğumuz borçlanma ekonomisi diye anlatabileceğimiz para ile para kazanma gibi bir takım girişimlerle inşa edilmiş bir sistemin çöktüğünü ve tamamen bitmiş olduğunu görüyoruz.

 Bizi en mutlu eden gerçek;

başta iktidar ve devlet yetkililerimiz olmak üzere devletin bütün kurumlarınca kavranmış olduğunu görüyoruz. Türkiye’miz milli güvenlik ve milli ekonomi kararını almıştır ve bu yolda ciddi adımlar atmaktadır. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu en önemli sorun olarak yine Amerikan emperyalizmi tarafından kuşatılmışlığın ve hala bölünmek istenmesi dayatmalarına karşı direnen bir Türkiye’yi yaşıyoruz. Milletimiz bu konuda kararlıdır. Güvenlik alanında milli güvenlik politikasını bağımsız bir Türkiye  hedefini önümüze koyduk ve ilerliyoruz.”

ASAM Başkanı Murat Doğanay ise; “2020 yılı otomobilleri şu an üretiliyor. 2020 yılı cep telefonlarının üretimi için geri sayım devam ediyor. Ali Experes’in günlük cirosu 10 milyar dolar. Bu rakam BM’ye üye bazı ülkelerin ihracat rakamlarından daha fazla. Yapay zeka, arttırılmış gerçeklik, insansız hava aracı, kara, deniz araçlarından söz ediyoruz. Siber ordular savaşa hazır. 2025 yılında dijital devrim için bir milat olacak. İnsan, bilgi, para, mal ve hizmet artık sınır tanımıyor. Bu yarışta sermaye grupları, yatırımcılar, meslek örgütleri, üniversitelerimiz, eğitim kurumlarımız el ele vermek zorundayız. Ülkemiz boş durmuyor elbette. Vatanını seven müteşebbisler, teknoloji yatırımları ve gündemlerini aldı. Devlet bazı kurumları ile bu ikilemin içine girip hıza ayak uydurmaya çalışıyor. Dünyada en fazla siber saldırıya maruz kalan ülkeyiz. Siber savaş başladı. Biz elimizi çabuk tutmazsak batıya ucuz bir pazar olmanın ötesinde hedefteki ilk ülke olacağız. Türk dünyası, Avrupa, Asya’daki dost ve kardeş ülkeler el ele vermeli, ayağa kalkmalıyız. Gen teknolojisi, uzay teknolojisi, enerji ve nükleer alanında yenilikler, bilişim teknolojisi, eğitim-öğretim alanında radikal değişikliklere sebep olacak. Robotik insanlar, insansı robotlar, geniyle oynanmış canlılar derken farklı bir dünya bizi bekliyor.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Y. Mimar Ümit Ünal: “Türkiye'nin küresel güçler tarafından kuşatma altına alınmaya çalışılan bir ülke olduğunu biliyoruz ve bunu son dönemlerde yaşanan gelişmelerle özellikle Ege ve Akdeniz’de birebir gözlemliyoruz.

Küresel güçlerden hiçbirinin, Türkiye’nin uluslararası sulardan ve hukuktan kaynaklanan hakkı olduğunu ve Türkiye'nin hak ve adaletten yana uluslararası sularda kendi hakkını almalıdır dediğine şahit oldunuz mu?

Son dönemlerde yaşamış olduğumuz Güneydoğu’daki terör sarmalıyla bizi kuşatmaya çalışan güçlerin yanı sıra iç ittifakla siyasal anlamda iç güvenliği tehdit eden terör yuvaları ve FETÖ işbirliği, küresel bazda Suriye ve Irak üzerindenTürkiye üzerindeki kuşatmalar; Sanayide yerli ve milli dönüşümün bizim için ikbal ve beka meselesi olduğunu tek başına göstermektedir. Türkiye dünden daha güçlüdür ve geleceğe çok daha güçlü bakıyor.

Fakat daha çok çalışmamız lazım. 81 milyon potansiyeliyle, küresel kuşatma ve emperyalizme karşı milli şuurla, milli ahlak ve kültürle duruşumuzu gösterirsek Türkiye Cumhuriyeti’ni yer yüzünde sarsacak hiçbir emperyalist güç yoktur ve tanımıyorum.” ifadelerine yer verdi.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ercan Ertürk'ün moderatörlüğünde yürütülen panelde panelistler şu konular hakkında bilgi verdiler. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yük. Mimar Ümit Ünal, "Milli Teknoloji Hamlesi", İTÜ Öğretim Üyesi/ Aselsan Yön. Kur. Üyesi Prof. Dr. İbrahim Özkol; "Savunma Sanayiinde Milli Dönüşüm", Usmer Genel Sekreteri Kadri Bülent Önal "Üretim Ekonomisinde Milli Sanayi",  Asam Genel Sekreteri Ramazan Bakkal; Milli Dönüşümde Ar-Ge"

Panel, soru-cevap bölümü ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu