TSK Envanterine Giren AKINCI”Yı Dünya Konuşuyor
Baykar Savunma Sanayi tarafından geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), kullanıma alındı. AKINCI TİHA’nın teslimat töreni, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Hava Meydan Komutanlığı’nda gerçekleştirildi.
Hem Türk Silahlı Kuvvetleri hem de diğer güvenlik birimleri tarafından
kullanılacak AKINCI TİHA’ların teslimatları sebebi ile düzenlenen teslimat ve kurs bitirme törenine; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Kuvvet Komutanları, çok sayıda sektör temsilcisi, kursiyerler ve Baykar Savunma çalışanları katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Bugün burada, Türkiye’nin mühendislik kabiliyetlerinin yeni sembolü, bağımsızlığımızın gökyüzündeki yeni temsilcisi Taarruzi İnsansız Hava Aracımız Akıncı’nın teslimatı vesilesiyle bir aradayız” dedi.
Ağustos ayının tarihimizde zaferler ayı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Perşembe günü 950. Sene-i devriyesini kutladığımız Malazgirt Zaferi’nden, yarın 99. yıl dönümüne kavuşacağımız İstiklal Harbimizin zirvesi olan 30 Ağustos Zaferi’ne kadar pek çok dönüm noktasını bu ay içerisinde yaşadık. Bugünkü programımızla tarihimizdeki bu zaferler halkasına bir yenisini daha eklemiş oluyoruz” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son 19 yılda yazdığı başarı hikâyesinin en ön safında, hiç şüphesiz, savunma sanayiinin bulunduğunu söyledi.
“BU BAŞARININ ARKASINDA, ‘EN İYİSİNİ, EN İLERİSİNİ BİZ YAPARIZ’ DİYEN İNANMIŞ YÜREKLER VAR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilhassa insansız hava araçları teknolojisinde ulaştığımız seviye, savunma sanayindeki kabiliyetlerimizin tüm dünya tarafından kabul edilen başarısının ifadesidir. Çok değil bundan 10 yıl önce, bize bu araçları parasıyla bile satmayan, bakımlarını yaptırmak istediğimizde ‘bugün git yarın gel’ diyenler vardı. Aynı çevreler bugün, sahada oyunu değiştiren Türk İHA’larını ve onların açtığı çığırı konuşuyor” dedi.
Bu başarının gerisinde, Nuri Demirağ, Nuri Killigil ve Vecihi Hürkuş gibi vatanseverlerin akim kalmış mücadelelerini yeniden ayağa kaldıran Türk mühendisleri, teknisyenleri ve teknikerlerinin bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları kaydetti: “Bu başarının arkasında, ‘yapamayız, beceremeyiz’ diyen mandacı kafalara inat ‘en iyisini, en ilerisini biz yaparız’ diyen inanmış yürekler var. Bu adanmışlığın meyvesini bugün; sınıfında dünyanın en gelişmiş İHA’larından biri olan Akıncı’yı Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine katarak alıyoruz. Taarruzi İnsansız Hava Aracımız Akıncı ile birlikte Türkiye, bu teknolojide dünyanın en ileri üç ülkesinden biri olmuştur.”
Başarının mimarları olan Bayraktar ailesini, Baykar’ın fedakâr mühendislerini, teknikerlerini, çalışanlarını ve Akıncı’nın tasarım, geliştirme, üretim safhalarında emeği geçen herkesi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rabbimden, Akıncı’nın bölgesinde ve dünyada huzurun, güvenin, barışın ve adaletin tesisi için samimi gayret gösteren Türkiye’nin gücüne güç katmasını niyaz ediyorum” şeklinde konuştu.
“PRENSİBİMİZ, GELİŞTİRDİĞİMİZ HER TEKNOLOJİYİ, İNSANLIĞIN TAMAMININ FAYDASINA SUNMAKTIR”
“Türkiye olarak prensibimiz, geliştirdiğimiz her teknolojiyi, ülkemizle birlikte insanlığın tamamının faydasına sunmak, hayrına kullanmaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayiinde de aynı bakış açısıyla, aynı hissiyatla hareket ettiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Suriye’de, Libya’da, Azerbaycan’da önüne geçtiğimiz insanlık dramları, işte bu anlayışın bir sonucudur. Türk askerinin adım attığı her toprak, Türk bayraklı İHA ve SİHA’ların havalandığı her sema, işte bu sebeple huzur buluyor. Güney Asya’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Balkanlara kadar gittikleri coğrafyaların insanlarıyla göz hizasında konuşmaya bile tenezzül etmeyenler, elbette bu durumdan memnun değildir. Hayatları boyunca hep karşısındakinden bir şeyler çalmanın, hep kendine çalışmanın derdinde olanlar, elbette bu tabloyu iyi karşılamıyorlar. İşte bu sebeple, bölgemizdeki ateş çemberini Türkiye’yi de içine alacak şekilde genişletmeye çalışılıyorlar” dedi.
“TÜRKİYE’NİN GEÇTİĞİMİZ 19 YILDA ELDE ETTİĞİ NETİCE, 84 MİLYON İNSANIMIZIN TAMAMININ ORTAK BAŞARISIDIR”
Çeşitli zamanlarda PKK’yı, FETÖ’yü, DEAŞ’i, YPG’yi öne sürüp, Türkiye’yi türlü badirelerin içine çekme gayretlerinin gerisinde hep bu stratejinin olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Terör örgütlerinin işe yaramadığı durumlarda gizli-açık ambargolarla, ekonomik tuzaklarla, diplomatik sinsiliklerle netice almaya yöneldiler. Allah’ın yardımı ve milletimizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine sahip çıkması sayesinde, hem sahada, hem masada tüm bu oyunların üstesinden geldik. Türkiye’nin geçtiğimiz 19 yılda elde ettiği netice, 84 milyon insanımızın tamamının ortak başarısıdır. Bu başarıda, dünyanın dört bir yanında yüreği bizim için çarpan yüzlerce milyon kardeşimizin de büyük payı vardır.”
AKINCI TİHA NELER YAPABİLECEK
Akıncı Tiha Geçtiğimiz günlerde Türk müdafa sanayisinin yüksek teknoloji ile ürettiği ve silahlı kuvvetlerin vurucu gücüne çarpan tesiri oluşturacak projelerden biri olan Akıncı Tiha (Taarruzi İnsansız Hava Aracı şu demek oluyor ki Taarruzi İHA) projesinin ilk prototipi semayle buluştu. Peki yeni insansız taarruzcu Akıncı Tiha nedir? Neler yapabiliyor? İşte detaylar…
AKINCI TİHA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Akıncı Tiha, Türk mühendisinin, Türk teknisyeninin ve Türk işçisinin senkronize çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış bir ürün. Dünyada bir tek birkaç ülkenin üretebildiği Tiha, taşıma kapasitesi, servis tavanı ve dayanıklılığı ile rakipleriyle her alanda yarışacak seviyede.
Akıncı Tiha, 20 metrelik kanat açıklığına ve 1350 kg taşıma kapasitesine haiz bulunuyor. Ayrıca farklı türlerde yerli milli mühimmatlarla uyum içinde çalışma kabiliyeti ve ayrıntılı görüntüleme sistemleriyle yeni nesil insansız hava araçları arasında güçlü bir konuma haiz. İki tane 550 beygir ‘Turboprop’ motor ile boyutlarına gore de üstün bir manevra kabiliyeti de bulunuyor.
Akıncı, beden altında Aselsan’ın avniyonik gözetleme sistemleri ile donatılmış. Ek olarak, Aselsan Cats sistemi yardımıyla yüksek çözünürlüklü görüntü aktarımı, hedef yönü ve hedef hızı takip edeni yeteneği, çoklu hedef takip edeni, duyarlı konum belirleme ve düşük sıcaklarda çalışma şeklinde çağının gereksinimleri ile de donatılmış durumda diyebiliriz.
Tiha’nın geçmişinden ve temellerinden biraz bahsedecek olursak, yine Baykar firmasının ürünü olan ve geçtiğimiz günlerde 120 bin saat uçuşunu tamamlamış Bayraktar TB2 S / İHA doğrusu İnsansız Hava Aracı’ndan bahsetmeliyiz. Bayraktar TB2, işlevsel hafifçe gövdesi ve dayanıklı aksam düzeni ile kendini çetin coğrafyalarda kanıtlamış bir insansız hava aracı olarak dünyadaki emsallerinin önüne geçmiş durumda.
AKINCI TİHA HANGİ MÜHİMATLARI KULLANACAK?
Peki Akıncı Tiha hangi vurucu güçlere ve mühimmatlara haiz? Operasyonlarda ne gibi avantajlar sağlıyor olacak? Bizi hangi sorundan kurtaracak?
Dünyadaki en gelişmiş roket ve füze sistemlerine uyum sağlayabilen Tiha; yerli seyir füzemiz SOM-J, Mk-81/Mk-82 tipi standart tayyare bombaları, MAM-L ve CİRİT benzeri lazer güdümlü roket sistemlerimiz gibi yerli cephanelerı kanat altı istasyonlarında vurucu güç olarak barındırabiliyor. Gelişim sürecinde olan suni zeka destekli İHA’lar şu demek oluyor ki İnsansız Hava Aracı ile çalışma özelliği de bulunan Akıncı, bu koordinasyon kabiliyetini de kazandığı zaman operasyonlarda bölgede bulunan birimlere sağlıklı bilgileri sunmakla kalmayıp, kendisi de değerlendirebilecek. Ayrıca savaş/gözetleme uçaklarının karmaşık ve yüksek maliyetlerine katlanmak zorunda olan kullanıcı otoriteleri(TSK,EGM,MIT) de bu yüksek rakamları harcamaktan kurtaracak.
HERONLARDA YAŞANAN SORUNLAR YAŞANMAYACAK
İsrail’in üreticisi olduğu ve vakitında envanterimize katmak zorunda kalmış olduğumız IAI (Israel Aerospace Industries) Heron’larda yaşadığımız sorunlardan olan bakım problemi, yedek parça temini ve ürün geliştirme konularında zora girmeyeceğimiz yerli ve milli ürünümüz olan Akıncı,ülkemize her alanda katma değer sağlayarak gelişen yarınlarımıza ışık tutacak.
Baykar’ın geliştirdiği Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), ilk uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi. Böylelikle Türkiye bu sınıfta insansız hava aracına sahip dünyadaki dört ülkeden biri oldu.
Yerli ve milli imkânlarla Baykar Milli S/İHA Sistemleri Üretim ve Ar-Ge Tesisleri’nde geliştirilen ve Türkiye’nin en gelişmiş özelliklere sahip insansız hava aracı olan Bayraktar Akıncı TİHA, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
GELİŞMİŞ OTONOMİ VE YAPAY ZEKAYA SAHİP
Bünyesinde EO/IR kamera, ASELSAN tarafından milli olarak üretilen AESA radarı, görüş hattı ötesi (uydu) bağlantı ve elektronik destek sistemleri gibi kritik yükler taşıyacak olan hava aracı, gelişmiş yapay zeka özelliklerine de sahip olacak. Ayrıca bulundurduğu 3 adet yapay zeka bilgisayarı vasıtasıyla sensörlerden ve uçak üzerinde bulunan kameralardan aldığı verileri kaydederek bilgi toplayabilecek.
Bünyesinde EO/IR kamera, ASE tarafından milli olarak üretilen AESA radarı, görüş hattı ötesi (uydu) bağlantı ve elektronik destek sistemleri gibi kritik yükler taşıyacak olan hava aracı, gelişmiş yapay zeka özelliklerine de sahip olacak.
SELÇUK BAYRAKTAR MÜJDEYİ VERDİ
Baykar Savunma Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB2 SİHA’ların ihracatına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, birçok ülke ile anlaşma imzaladıklarını duyurdu.
Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) Teslimat ve Kurs Bitirme Töreni, bugün Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’nda gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılım sağladı tören ile AKINCI TİHA, ilk kez Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine alındı.
Baykar Savunma Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, tören esnasında gerçekleştirdiği konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, “10’dan fazla ülke ile Bayraktar TB2 ihracatına ilişkin sözleşme imzaladık.” ifadelerine yer verildi.
Bayraktar TB2 SİHA, şu ana kadar Katar, Ukrayna, Polonya ve Azerbaycan’a ihraç edildi. Öte yandan; Arnavutluk, Letonya, Fas ve Macaristan’ın da Bayraktar TB2 ile yakından ilgilendiği biliniyor. Irak ise Bayraktar TB2 tedariki konusunda Türkiye ile anlaşmaya vardığını açıklamıştı. Bu ülkelerin, Selçuk Bayraktar’ın bahsini geçirdiği 10 ülke arasına girmiş olma ihtimalleri yüksek.
350.000 uçuş saatini geride bırakan Bayraktar TB2’den, şu ana kadar 200 adetten fazla üretildi. 2014 yılından beri aktif görevde olan Bayraktar TB2, azami 27.000 feet irtifada görev yapabilmektedir. İHA’nın operasyonel irtifası ise 18.000 feet’tir.
BAYRAKTAR TB2 ÖZELLİKLERİ:
Haberleşme Menzili: <300 km
Kalkış ve İniş: Pist (Otomatik)
Seyir – Maksimum Hız: 70 knot – 120 knot
Maksimum Kalkış Ağırlığı: 700 kg
Operasyonel – Maksimum İrtifa: 18.000 feet – 27.000 feet
Havada Kalış: 27 Saat
Faydalı Yük Kapasitesi: 150 kg
Kanat Açıklığı: 12 mt.
Faydalı Yük – ISR: Değiştirilebilir EO/IR/LD ya da Çok Amaçlı AESA Radar
Yükseklik: 2.2 mt.
Faydalı Yük – Mühimmatlar: 4 Adet Lazer Güdümlü Akıllı Mühimmat
Uzunluk: 6.5 mt.
Yakıt Kapasitesi / Tipi: 300 Litre / Benzin
İtki Tipi: 105 Hp İçten Yanmalı Enjeksiyonlu Motor
AKINCI TİHA TEKNİK ÖZELLİKLER:
Haber:Savunma Sanayi-Türkiye Esnaf Gazetesi