Sefaköy Sanayi Sitesi Olağan Genel Kurulu Yapıldı
Sefaköy Sanayi Sitesi Olağan Genel Kurulu İkitelli OSB Başkanlık binası Salonunda İkitelli Osb Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Tunalı Divan Başkanlığında gerçekleşti.
Nihat Tunalı Divan Başkanlığı”nda gerçekleşen Sefaköy Sanayi Sitesi Olağan Genel Kurulu”na Sefaköy Sanayi Sitesi üyeleri yoğun katılım gösterirken Olağan Genel Kuruluna İkitelli Organize Sanayi Sitesi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Tunalı, İskobir Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Yusuf Akgün, Çorapçılar Sanayi sitesi Yönetim Kurulu Başkanı ve İkitelli Osb Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Özeren, Çevre Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı ve İkitelli Osb Denetim Kurulu üyesi Yusuf Tokdemir, Güngören Bağcılar Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı ve İkitelli Osba Denetim Kurulu üyesi M. Vural Koç, Giyim Sanatkarları Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tahsin Karagöz, Saraçlar Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Şeker, Sefaköy Sanayi Sitesi Eski Yönetim Kurulu Başkanlarından İsmail Uslu,Bülent Özgül, Binat Arpat ve Dinçer Akar ile Sefaköy Sanayi Sitesi üyeleri katıldı.
Hazirun listesinin Hükümet Komiserlerine ulaştırmasıyla başlayan olağan genel kurulun seçimsiz genel kurul olmasından kaynaklı mevcut Sefaköy Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tunç tarafından önerilen Divan Heyeti listesi oylandı. Divan Heyeti, Gencay Yıldırım, Güner Temur ve Sayman Selami Koçyiğit isimleri okunup oylanarak Divanda ki yerlerini aldılar. Sefaköy Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu üyelerininde yerlerini almasıyla Divan başkanı Nihat Tunalı 12 maddeden oluşan gündem maddelerinin okunmasına, müzakere edilmesine ve oylanmasına geçildi. Başkan Nihat Tunalı Divan Adına yaptığı selamlama konuşmasına, “Sayın bakanlık temsilcimiz, Sefaköy sanayi sitemizin çok kıymetli üyeleri, ikitelli sanayi bölgemizin çok değerli başkanları, Sınırlı Sorumlu Sefaköy Sanayi Sitesi Site İşletme Kooperatifimizin olağan genel kurulu için bu toplantıyı yönetmek üzere divan heyeti olarak ben ve arkadaşlarımıza teveccüh ettiğinizden dolayı divan olarak ben ve arkadaşlarım adına hepinize şükranlarımızı arz ediyoruz”dedi.
Başkan Tunalı: “Toplantıyı sizlere daha önce tevdi edilen gündem dahilinde icra edeceğiz” ,12 Maddelik Gündem maddelerinin görüşmesine geçildi. Nihat Tunalı Gündem Maddelerini Genel Kurul Üyelerine okudu.Gündemin 1.maddesi açılış ve yoklamanın yapıldığını,toplantı nisabının tamam olduğu için toplantımızı açıyoruz diyerek gündeme devam eden Tunalı,değerli üyeler gündemimizin 2.maddesi divan heyetinin seçimi ve divan heyetine toplantı tutanaklarının imzalama yetkisinin verilmesi hususudur. Divan olarak bizler sizler adına bu gün yapacağımız bu toplantıyı ve bu toplantı tutanaklarını sizler adına imza etme yetkisini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler işaret buyursunlar. Etmeyen var mı? Diye sorarak, Oy birliği ile tutanakları imzalama yetkisini divan heyetine vermiş bulunuyorsunuz hatırlatmasını yaparak, “Değerli ortaklar gündemimizin 3.maddesi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarıyla bütün gelmiş geçmiş şehit ve gazilerimiz için Kooperatifimizden ve Bölgemizden ebediyete intikal etmiş ortaklar ve başkanlar için tüm şehit ve gazilerimiz için sizleri önce bir dakikalık saygı duruşuna ve akabinde istiklal marşımızın okunmasına davet ediyorum”diyerek, saygı duruşunun yapılması ve istiklal marşımızın okunmasının ardından diğer gündem maddelerinin okunmasına, müzakere edilmesine ve oylanmasına geçildi.
Başkan Nihat Tunalı”nın İkinci Kez Divan Başkanlığı”nı yaptığı Sefaköy Olağan Genel Kurulu gelmiş geçmiş Sefaköy Sanayi Sitesi Genel Kurulları içinde ilk kez son derece sakin bir şekilde gerçekleşen genel kurul oldu.
Sefaköy Olağlan Genel Kurulunun diğer gündem maddelerinin okunması, müzakere edilmesi ve oylanması sırasında yapılan okuma,konuşma,müzakere ve oylama süreçleri içinde şu konuşmalar dile getirildi:
“Değerli ortaklar gündemimizin 3.maddesini de icra etmiş bulunuyoruz. Gündemimizin 4.maddesi, Yönetim Kurulunun yıllık çalışma raporunun okunması, tamamının elinizde bulunduğu yıllık çalışma raporunu yönetim kurulundan bir arkadaşımız tarafından bize okumasını rica edeceğim.
Bu arada kooperatifimizin bu genel kuruluna Teşrif etmiş bulunan ikitelli organize sanayi bölgesinin çok değerli başkanlarımızı da sizlere takdim etmek istiyorum.
Çorapçılar Sanayi Sitesi Başkanımız ve aynı zamanda İkitelli Osb yönetim kurulu üyemiz Sayın Kazım Özeren, Giyim Sanatkarları kooperatifimizin ve Marmara birlik başkanı Hasan Tahsin Karagöz, Güngören bağcılar kooperatifimizin başkanı ve aynı zamanda İkitelli Osb Denetim kurulu üyesi sayın M. Vural Koç kardeşimiz, Ve İkitelli Organize Sanayi Bölgemizin Kurucu Başkanı İskobir Yönetim Kurulu Başkanı Eskoop Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Yusuf Akgün, Sayın Yusuf Akgün Başkanımız aynı zamanda Yedi Tepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığını da yapıyor. Kendisine bütün görevlerinde hepiniz adına başarılar diliyorum. Yine Çevre Sanayi sitemizin kooperatif başkanı ve ikitelli Osb denetim kurulu üyesi Yusuf Tokdemir, Saraçlar Sanayi sitesi yönetim kurulu başkan yardımcısı Barış Şeker aramızdalar.
Değerli arkadaşlar gündemimizin 4.maddesi: Yönetim Kurulumuzun Yıllık çalışma raporunun okunmasını rica edelim.Bu rapor sizlerin hepinizin elinde var. O raporu özetlemek üzere buyurun Hakan Tunç bey. Değerli arkadaşlar raporları hepinizin elinde olduğunu söylediğim bu kitaptaki raporları oylayacağım. Özetle okunmasını istiyorsanız özetle okusunlar, tamamının okunmasını istiyorsanız tamamımın okunması diye oylayacağım. Raporun özetle okunmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler lütfen işaret buyursunlar. Kabul etmeyenler var mı? Kabul etmeyen olmamadığına göre oy birliği ile raporun özetle okunması kabul edilmiştir.Buyurun Raporu okumaya Hakan bey.
Sefaköy Sanayi Sitesi Yönetim kurulu başkanı Hakan Tunç, raporla ilgili bilgilerin paylaşıldığı konuşmasına kısa selamlama ile başladı. Başkan Hakan Tunç raporun kısa özet okunmasıyla alakalı oy birliği ile karar alınmasının ardından yaptığı bilgilendirme de şunları paylaştı:
”Saygı değer hazirun 2017 yılı çalışma raporunun özetini okuyorum. Sitemizin Atatürk Bulvarı”na bakan ve yıkılan duvarın bakımı ve tamiri yapılmıştır. Biliyorsunuz bu konuda birkaç tane resmi yazı gelmişti. Duvar çökme tehlikesi geçiriyordu. 2017 yılında bu duvarın yıkılma ve çökme tehlikesi ortadan kaldırıldı. Ayrıca sosyal tesis dediğimiz arsalarımızdaki alt yapı 7.Bloğun oradan ana caddeye çıkarılarak altı temizlendi. Şu an sosyal tesis dediğimiz arsalarımızda hiç bir alt yapı sorunu artık yoktur.Sitemizin çöken ana çıkış kanalizasyonumuz değiştirilerek yenilenmiştir. Can ve mal güvenliğinden dolayı iosb tarafından istenen paratoner teknik raporlar doğrultusunda satın alınarak montajı gerçekleştirilmiştir.Su almasından dolayı teknik ekipmanların zarar gördüğü, yaşam kalitesini düşüren, kısaca güvenlik kalitesini yitiren, güvenlik kullübesi ve giriş kapısının yenilenmesi de yapılmıştır. Bu bizim için ciddi bir sorundu. Bu işle alakalı güvenlik elemanlarımız ciddi sorun ve sıkıntılar yaşıyorlardı. Kışın soğuktan yazın da sıcaktan muzdarip oluyorlardı. Ayrıca teçhizatlarımız büyük bir zarar görüyordu. Bu ve benzeri sorunlarda ortadan kaldırıldı arkadaşlar.
Ayrıca hepimizin bildiği sitemizin arkasında bulunan demir kapımız vardı. Bu kapı hurdaya ayrılarak tamamen yenilendi ve işlevsel hale getirildi. Sitemizin yeşil alanlarının ağaçlandırılması ve düzenlenmesi yüzde 40 oranında yapıldı ve bu kapsamda çalışmalarımız devam ediyor. Otoparkların düzenlenmesi yüzde 55 seviyesinde olup, bu yöndeki çalışmalarımız hala devam etmektedir. Otoparkların yarısından çoğunu düzenledik ama bu çalışmalarımızda hala devam ediyor.
Bildiğiniz gibi sitemizde devam eden inşaat faaliyetlerimiz var. Bu nedenle hafriyat kamyonları ile iş makinaları yoğun şekilde çalıştıkları için de haliyle site içi yollarımız sık sık çok zarar görüyor. Bu durumu da hepiniz yaşıyor ve biliyorsunuz. Bu mağduriyeti ve sorunumuzu da bu yollara asfalt atma yöntemi ile değil de daha çok yapılaşma süreci içinde bulunduğumuz ve bu durumun devam etmesi nedeniyle bu yol bozulmaları meselesini yama şeklinde çalışmalar yaptırarak geçiştirmeye çalışıyoruz. Bu mesele hepimizin meselesidir. Ama burada bu dükkan büyütme projeleri devam etmektedir ve bu inşaat çalışmaları hep birden başlamadı, hep birden de bitmeyen meseledir. Sizler de görüp şahit oluyorsunuz ki ana arterde başlayan bir inşaatımız bugün bitiyor, on beş gün sonra bir başka inşaat çalışması başlıyor. Durum böyle olunca da hasar gören yollar ve ana arter yollarımız hasar alıyor, zarar görüyor ve biz yönetim olarak bu mağduriyeti gidermek için de asfaltlama yerine şimdilik bu inşaatlar bitinceye kadar bu onarımları yama yöntemiyle gidermeye devam ediyoruz. Hepinizden bu konuda ricam şudur. Bu konuda anlayışlı olmamız gerekiyor. Bu gün bir arkadaşımız inşaatını yaptırıyor, yarın da siz yaptıracaksınız. Yani bu durum durum sitemizde ki yapılaşma ve inşaat süreci devam ettiği sürece hep birlikte bu mağduriyeti yaşayıp ve idare edeceğiz.Hepiniz biliyorsunuz ki ve hak verirsiniz ki asfalt çok pahalı bir şey. İnşallah bu asfaltlama çalışmasını da sitemizde ki inşaat çalışmaları tamamlandığında yapacağız.Hepinizden de ricam şudur. Bu konuda zaman zaman şikayetler geliyor. Asfaltlamanın maliyetli olmasından ve sitemizde inşaat çalışmaları devam ederken ve edeceğinden biz yönetim olarak bu mağduriyeti yama sistemi çalışmasıyla sitemizin bu sıkıntısını gideriyoruz. Yollarımızda ki bu anlatılanlara bağlı faaliyetlerden dolayı meydana gelen bozulmalarla bu şikayetler bize sürekli geliyor. Yönetim olarak bizim bunlardan zaten haberimiz var ama belirttiğim gibi şu aşamada yol asfaltlaması yaptırmak hepimiz adına gereksiz bir masraftır. Çünkü inşaat çalışmaları devam edeceğinden bu yollar tekrar bozulacaktır.Çok büyük mağduriyetler yaşanmaması için de bunu yama yöntemiyle adeta geçiştiriyoruz.
Bir başka konu kooperatifimiz 2017 yılı çalışma faaliyetlerimiz yeminli mali müşavirler tarafından denetlenmiş olup, denetleme raporunun sonuç bölümü faaliyet raporuna eklenmiştir.
Ortak alanlarımız ve arsa alanlarımızdan gelen gelirlerimiz 224 bin 467.27 liradır. Reklam gelirlerimiz 114 bin 226.29 liradır. Bir de çalışma raporunda olmayan hepimizin sosyal tesislerimiz dediğimiz ve sitemiz için en önemli konul olan Ortak Arsalarımız Konusu var. Biliyorsunuz bu konuda da 1.5 sene önce Sefaköy Sanayi Sitesi Arsa Birleştirme Toplu Yapı Kooperatifi adıyla bir kooperatif kurmuştuk. Ortak Alan Arsalarımızla ilgili Arsa Devirler”i bu son 1 senedir devam ediyor. Şu an itibariyle yüzde 50 civarı arsamızın üyelerimiz tarafından yeni kurmuş olduğumuz Arsa Birleştirme Toplu Yapı Kooperatifine aldık, almaya devam ediyoruz. Ortak Alan Arsalarımızla ilgili bu çalışmayla da şu an Ortak Alan Arsalarımız hususunda en büyük pay sahibi Sefaköy Sanayi Sitesi Arsa Birleştirme Toplu Yapı Kooparatifimiz olmuştur.
Bu konu sitemiz için son derece önemli bir meseledir ve bu konuya biraz zaman ayırmak istiyorum. Çünkü bu konu sitemiz için çok önemlidir arkadaşlar ve bu konu çok büyük önem arz ediyor. Bu sanayi bölgesinde bulunan 38 kooperatif içinde sosyal tesislerini yapmayan birkaç sanayi sitesi vardır ve bunlardan biri de bizim sitemizdir. Bu mağduriyeti ve sıkıntıyı yaşayan birkaç kooperatiften birisi de biziz. Arkadaşlar biliyorsunuz ki bu arsalar yaklaşık 35-40 yıldır elimizde ama hiçbir üyemize hiçbir getirisi, hiçbir faydası olmamıştır. Bu arsalarımızın sitemize de hiçbir fayda ve getirisi olmamıştır. Bu arsalarımız atıl şekilde durmuş hala da duruyor. Karlı ve kazançlı olmadığı gibi hala zararını çekiyoruz. Birincisi etmemiz gereken karı ve kazancı sağlayamıyoruz. Ayarıca burası için hala vergisini ödüyoruz. Bu görünen zararıdır. Diğer ve görünmeyen zararını ise göremiyoruz. Bence de bu görülmesi ve idrak edilmesi gereken en büyük zarardır arkadaşlar.Bu zararı ise bir türlü görmek ve anlamaya çalışmayan arkadaşlarımız vardır ki asıl anlaşılmayan mesele de bu durumdur. Bizim bu arsamız bölgede devam eden yapılaşma ve projelendirme bazında bir karar alındığında sitemiz çok ciddi değer kazanımı elde edecektir ve bu kazanım ile Sefaköy Sanayi Sitesi de şu anki durumunun belki on katı, belki 20 katı bir değer kazanacak olmasıdır ve bana göre de asıl büyük zararımız da budur.Biz göreve geldiğimizden beri her zaman şunu söylüyoruz. Bu arsalarımızı tek tapu haline getirmeliyiz ve getireceğiz arkadaşlar. Bu arsalarımız tek tapu olmadıktan sonra bu arsamızla ilgili hiçbir şey yapılamamaktadır. Şu an bu arsanın 270 sahibi var. Biliyorsunuz ki 2 sene önce bazı arkadaşlarımız bu arsa ile ilgili izale-i şuyu davası açtılar. Bizde bu İzela-i Şuyu davasına karşılık bu sorunun çözümü için ayrı bir yapı kooperatifi kurarak burada ki hakların korunmasına çalıştık, çalışıyoruz. Bu konuda 1.5 yılda bu arsadan 150 arsamızı geriye topladık. Şimdi bizim bu arsamızdan sitemiz ve üyelerimiz adına menfaat elde edebilmemiz için bizim buradan bir kar elde edebilmemiz için faydalanabilmemiz için yeni kurmuş olduğumuz Sefaköy arsa birleştirme toplu yapı kooperatifine devir işlemlerinin yapılması ve bu faaliyetlerin hızlandırılması gerekiyor arkadaşlar. Çünkü bu konuda üye arkadaşlarla yapmış olduğumuz toplantılarda başkanım devredeceğimiz arsalarımızı şu veya bu sebeplerden dolayı devretmiyoruz diyorlar. Hepinizin bu arsalarınızı devredeceğinizi de biliyorum. Ama sizden ricam şudur: Bu konuda bize biraz zaman ayırın. Bu konuda bize sizlerin bir gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Bu konuda toplanalım ve bu arsayı tek tapu haline getirelim. Bu arsamıza sitemize ve bölgemize en uygun proje önerilerimizi çıkartalım ve Allahın izniyle de bu projemizin inşaatına bir an önce başlayalım arkadaşlar. Bu konuda her üyenin ve hepimizin ve sitemizin menfaati var arkadaşlar. Bölgemizin de üyelerimizin de burada büyük menfaatleri var. Biliyorsunuz bundan 2 sene önce bu arsalar 8-10 bin liraya satılıyordu. Bizim değerlendirmelerimizle birlikte şu an 100 bin liradan aşağı burası için fiyat yok. Ama çok güzel bir projeyle de bu arsaların ve sefaköy sitesinde ki yerlerimizin değeri de çok artacaktır inşallah. Ama artık Sefaköy Sanayi sitesinin de bu hakkını bunca yıldan sonra kendi bünyesine almasının gerektiğini düşünüyorum. 25-30 yıldır bu arsa burada boş boş bekliyor. Bu arsanın hepimiz birlikte bunca yıldır vergisini ödüyoruz. Gelin bunu tek tapu yapalım diyoruz.İzela-i Şuyu davası açan arkadaşlarla yapmış olduğumuz toplantılardan sonra şu karara vardık: dedik ki; kendileri de burada her hal de arkadaşlarımız. Dedik ki bakın biz yönetime gelen ekip olarak asla bir art niyetimiz yoktur. Bu konuda yapı kooperatifi kurmamızın burada ki bir üyeye bir zararı varsa o zararı bize söyleyin. Bizde bu arayışımızdan ve bulduğumuz bu çözümden vaz geçelim, kooperatifi de fesih edelim. Buranın üyesi olarak hepinizin de mutlaka bildiği tanıdığı bir avukat var. Şu içinde bulunduğumuz olayı onlara bir anlatsanız sizlere gereken akıl yolunu aynı şekilde size söyleyeceklerdir. Yapı kooperatifine hakkınızı devretmekle asla hakkınız kaybolmaz. Burası da bu şekilde olmadı mı?. İşte o arkadaşlar ile yapmış olduğumuz toplantılarda arkadaşlar ile şu kararı aldık. Onlara dedik ki sizlerde gelin bu yapı kooperatifinin yönetiminde bulunun. Ya da iki kişi üç kişi aranızda güvendiğiniz kişileri belirleyin bizde bu 3-5 kişiyi bu yapı kooperatifimizin yönetimine alalım ve bu konuyu böylece çözelim dedik. Bizde belki bir yerde yanlış yapabiliyor olabiliriz.Gelin sizlerde burada bizimle birlikte bulunun dedik. Bizim göremediklerimiz varsa da siz bizi uyarın. Belki siz yanlış yapıyorsunuz o zaman bizler sizi uyaralım dedik, diyoruz. Bu yönde bizde asla en ufak bir art niyet yok. Sağ olsunlar bu arkadaşlarımızda daha sonra bu önerilerimizi düşünüp taşındıktan sonra da kabul ettiler. Önümüzde ki haftalarda da arsalarımızdan birkaç tanesini daha devredip bu ortakları da kooperatifimizin yönetimine alacağız. En azından biz birlikte olacağız. Yani iki tane ayrı ayrı gurup değil hep birlikte burada biz hep bir olacağız. Bir tek yumruk olacağız, birlik olacağız. Beraber birlikte hareket edeceğiz. Böylelikle de bu sorunu bir hal yoluna koyacağız. Biz bu konunda en kısa sürede mutlaka çözüleceğini düşünüyoruz. Zaten bizim yönetimimiz ile birlikte başlayan bu Arsa Birleştirme Toplu Yapı kooperatifi olayından sonra şu an üye sayımız ki bunu arsalarla ilgili konuşuyorum. Arsa üye sayımız yaklaşık 150 civarına düştü. Eskiden bu rakam 418 di. 418”den 270”lere, sonra 253”e düşmüştü, şimdi de bu 150”lere kadar düşmüş durumda. Şu anda arsalarda ki sahip sayısı 150 civarındadır. Arkadaşlar bu konuda ben sen olmayalım, hepinizden ricam şudur: izela-i şuyu davası açan arkadaşlarımız için de konuşuyorum. Mesele sitemizin menfaatleridir ve en ufak bir art niyet asla yoktur. Sitemizin markalaşması ve buradan beklentilerimizle alakalı bizim yönetimimize yardımcı olursanız çok sevineceğim. Çünkü bizim yönetim olarak hedefimiz en geç 1-1.5 sene içinde de bu projemizi çıkartmamızı düşünüyoruz. Bu yönde ki çalışmamıza daha önce de başlamıştık biliyorsunuz. Ama birkaç arkadaşımızın şikayetlerinden dolayı projeler durmuştu. Ama bu saatten sonra artık öyle bir olay bir daha yaşanmayacağını düşünüyorum. Bu konuda biraz fazla konuştum kusura bakmayın. Çünkü bu konu bizim Sefaköy sanayi sitemizin en önemli konularından bir tanesidir. Bu konu sefaköy sanayi sitemiz için son derece önemli ve o proje ile ilgili sitemize de ortak bir giriş olacak. Bu konuda bundan böyle de hepinizden bizlere çok yardımcı olmanızı rica ediyorum. Bu konuda yapmış olduğumuz toplantılarda da birebir katılımcılara anlatıyoruz. Bu konuyu ilk defa duyuyorum diyen de yok, kalmadı. Bu genel kuruldan itibaren artık sefaköy sanayi sitesinde arkadaşlarımız arasında da burada artık Sen, Ben Yok. Burada Biz Varız,birlikte olacağız, hep birlikte hareket edeceğiz. Bu mesele ile birlikte bundan böyle sefaköy sanayi sitesi olarak hep birlikte birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz arkadaşlar. Hepinize saygılarımı sunuyorum. Çok sağ olun.”
Gündemin 5.maddesi ve diğer maddelerle ilgili maddelerin okunması, müzakereleri ve oylanmalarına geçildiğinde şu bilgiler paylaşıldı:
Divan Başkanı Nihat Tunalı:”Gündemimizin 5.maddesi denetim kurulu raporunu okumak üzere denetçiyi davet ediyorum”diyerek Denetçi”nin denetim raporunun okuması sırasında şu bilgiler paylaşıldı:
“Sayın divan, sayın yönetim kurulu üyeleri, saygı değer başkanlarım, çok kıymetli hazirun. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyor, hoş geldiniz diyor. 2017 yılı mali genel kurulumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Saygı değer hazirun sitemizin 2017 yılı mali verileri ve resmi tüm evrakları incelenmiş olup, yönetim kurulu üyelerinin kooperatifler kanunu ve anasözleşme hükümlerine uygunluk üyelik şartlarını taşımaktadırlar. Genel kurul toplantısına ilişkin ortaklar listesi ana sözleşmesinde belirtilen bilgiler doğrultusunda da Ana Sözleşmeye tam ve eksiksiz şekilde uyulup,düzenlenmiştir.
Kooperatif ortakları tarafından yönetim kurulu üyeleri ve kooperatif personeli hakkında devletin kurumumuza her hangi bir baş vurusu yapılmamıştır. Tutulması zorunlu olan defterler ve belgeler kayıtlara uygundur. Defterler ve belgeler yasal süreler gözeltilerek muhafaza edilmektedir. Muhasebe kayıtlarında yer alan belgeler kanunsal olarak geçerli belgeler olduğu görülmüştür. Bilanço ve gelir gider tablosu ve muhasebe hesapları muhasebe standartlarına ve ilkelerine uygundur.Bir önceki yıla ait bilanço plan ile uyumludur. Sonuç olarak kooperatifin iş ve işleyişlerinde yaptırılanların Ana Sözleşmesine uygun olup, her hangi aykırı konu ve guruplara aykırılıklara rastlanmamıştır. Hesapların incelenmesinde olumsuz karar konusunda da her hangi bir olumsuz kanaat oluşturacak herhangi bir olumsuz durum tespit edilmemiştir. Yönetim kurulunun ibra edilmesini genel kurul taktdirine sunarım. Saygılarımızla.”
“Değerli üyeler okunmuş bulunan 2017 yılı çalışma raporu bilanço gelir gider tablosu banka hesapları ve faaliyet raporu hakkında önce müzakere açalım. Söz almak isteyenlere söz verelim. Sonra da yönetim kuruluna cevap hakkı tanıyalım. Bu okunan raporlar hakkında söz almak isteyen var mı. Okunan raporlar hakkında söz almak isteyen yok ise bu müzakereyi açmış bulunuyoruz. Bu raporları oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler işaret ediniz, Kabul etmeyen var mı? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Arkadaşlar Yönetim Kurulunun ibrası ve Denetim kurulunun ibrasına geçmeden önce bir üye arkadaşımızın şikayeti üzerine kooperatife bir denetim gelmiş, gereken denetleme yapılmış, sonuçlanmış. Önce Yönetim Kurulu Başkanımız bu konuda sizlere bilgi arz etsin. Sonra da Bakanlık Temsilcilisine söz vereceğim. Ondan sonra da oylama ve ibraya geçeceğiz.”
Başkan Hakan Tunç ilgili madde uyarınca ve Divan Başkanlığınca belirtilen hususlar hakkında cevaben yaptığı kısa konuşmasında şunları söyledi:
“Sayın üyelerimiz. Biliyorsunuz geçen sene bir durum yaşadık. Burada isim vermeden konuşayım.Biliyorsunuz biz bazı arkadaşlarımız tarafından şikayet edildik. Şikayet Konumuz Logar Kapaklarımızın kayıp olmasıydı. Ayrıca bizim logar kapaklarımız demir değil, çelik değil, betondandı. Önemli değil. Bu konulara hepiniz vakıfsınız. Bu meseleyle ilgili kooperatifimiz 6-8 ay gibi bir süre inceleme geçirdi. Bu konuyla ilgili hükümet komiserlerimiz bir açıklama yapacak. Bu konuda üyemiz Kamil Nas arkadaşımızın bir şikayeti vardı. Bu teknik konuda bize burada açıklama düşmez. Hükümet komiserimiz açıklama yapacak. Saygılar sunuyorum.”
Başkan Hakan Tunç”un açıklama yapmasının ardından Gündemin 8-9.maddeleriyle ilgili Divan Başkanı Nihat Tunalı şu bilgileri paylaştı: “Gündemin 8.maddesi yönetim kurulu faaliyetlerini ibralarınıza, oylarınıza arz ediyorum. Kabul edenler. Etmeyenler..Gündemin 8-9.maddeleri Oy birliği ile kabul edilmiş bulunuyoruz.
Müfettiş raporunda yönetim kurulunun gereğini yapmış olduğunu ibralarınıza arz ediyorum. Kabul edenler. Etmeyen var mıdır? Oy birliği ile kabul edilmiştir.
Denetim kurulun faaliyetlerini de ibralarınıza arz ediyorum. Kabul edenler. Etmeyenler var mıdır? Oy birliği ile kabul edilmiştir.
Gündemin 10.maddesini okuyorum. Aidat,uygunluk bedeli, dükkan devir ücretinin belirlenmesi, yeni ücretin kdv dahil olarak düzenlenmesi bu konuda bir açıklama yapmak istiyor musunuz. Bu arada arkadaşlar divana verilmiş bir önerge var.Müsade ederseniz bu önergeyi anons edeyim.
Değerli Ortaklar Genel Kurulumuza icabet edip bizlere hayırlı olsun dileklerinde bulunan İkitelli Kooperatifler Üst Birliği (İSKOBİR) Yönetim Kurulu ve İkitelli Bölgesinin Kurucu Üyemiz ve Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Yusuf Akgün ile Çevre Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı ve İkitelli Osb Denetim Kurulu Üyesi Yusuf Tokdemir arkadaşlarımız başka bir etkinliğe katılmak üzere buradan ayrılıyorlar, sizlerin adına genel kurulumuza teşriflerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Arkadaşlar Divana Verilmiş bir var demiştim. Konu şöyle: Kooperatifin alacağı bulunan Yağmur Elektrik Ltd şirketinin 2 bin 450 liralık borcundan dolayı bu muhatabın borcundan feragat edilmesini, ilgilinin ödeme kabiliyeti sıfırlanmış olduğundan, birinin de ölmüş olduğundan bu şüpheli alacak vaziyetinde bulunan bu alacağın genel kurul kararıyla kooperatif kayıtlarından zarara atılarak düşülmesini ve Serpil Yiğit adlı üyemizden 3 bin liralık alacağımızın yapılan icra takibinde de hiçbir mal varlığının bulunmadığından bununda şüpheli alacak durumunda olduğundan ve bu iki meblağın genel kurul kararıyla kayıtlarımızdan silinerek alınması önerilir. Bu önerge hakkında söz almak isteyen var mıdır? Öneri ve sorusu üzerine Genel Kurul Hükümet Komiseri tarafından mevcut durumun kurula uygun olmadığını belirterek, bir süre konu hakkında yasal bir yolun bulunmasıyla alakalı bilgiler paylaşıldı.
Hükümet Komiseri”nin yaptığı açıklama doğrultunda önergeyle ilgili düzenleme dilek ve temeniler gündem maddesi içinde tekrar görüşülmesine karar verilerek mevcut gündemle ilgili bilgilendirmelere devam edildi.
Divan Başkanı Nihat Tunalı verilen gündem maddesi ve önerge ile alakalı şu bilgileri paylaştı:”Bu durum tahmini bütçede değil. Gelir gider hesaplarında olan bir konu. Bu bir ortak çıkarma konusu da değil.Benzer konular var.Bazıları da bırakıp kaçıyor bu şekilde de borçlu kalınabiliyor.Arkadaşlar aidat meselesi tamam. Uygunluk belgesi diyerek, bu yönde kiracı veya mal sahibi Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığına elektrik ve suyunu bağlatırken veya iş yeri açma uygunluk belgesi istenirken bunlar için ücret almak yasaya ve hukuka aykırı bir durumdur.
Arkadaşlar bu durumu biraz daha aydınlatmak gerekirse bu mesele şöyle: Arkadaşlar İkitelli Organize Sanayi Bölge Başkanlığı olarak biz bu gibi ve benzer konularla alakalı kooperatiflerin işleri aksamasın, devam etsin diye Müteşebbis Heyet kararıyla iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verirken böyle bir hüküm olmamasına rağmen yani bazıları bırakıp kaçabiliyor, bazıları ölüyor, bazılarına bir şeyler oluyor, borçlular bulunamıyor. Böylece bu borçlar takılıp kalıyor. Bu yönde de Osb olarak bizler kooperatiflerin elini güçlendirmek üzere yasada olmadığı halde bu gibi durumlarla alakalı kooperatiflerden uygunluk yazısı istiyoruz. Ama böyle bir yazı için de bir bedel almak asla doğru değil. Aidatı istediğiniz makul ölçülerde yapabilirsiniz. Ama burada ki meselenin hukuki şekli bu. Bu iki arkadaşın zor durumuyla ilgili de hepimiz burada zor duruma düşmeyelim. Bütçe ne olmalıysa, ne lazımsa, ne kadar lazımsa o kadar aidatı da ona göre yapalım, ancak burada bu uygunluğu da almayalım arkadaşlar. Uygunluk için para alan zaten yok. Varsa da doğru yapmıyor.
Nihat Tunalı..Arkadaşlar aidat tamam…Uygunluk belgesi diye kiracı veya mal sahibi
Organize Sanayi Bölgesi başkanlığına elektrik suyu bağlatırken alınan yazı için bir ücret almak yasaya hukuka aykırı.
Bakın arkadaşlar bu mesele şöyle,kooperatiflerin eli güçlendirilsin diye Osb Başkanlığında Müteşebbis Heyet kararıyla İş Yeri Açma Çalışma Ruhsatı verirken böyle bir hüküm olmamasına rağmen bazıları bırakıp kaçıyor, bazıları kira borcu takıyor, bazıları bir şey oluyor diye bu nedenle de Osb olarak kooperatiflerin elini güçlendirmek adına yasada olmadığı halde Kooperatiflerden bu konuyla alakalı uygunluk yazısı istiyoruz. Ama bu yazı için bir bedel almak asla doğru değil.
Aidatı istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Hukuki şekli, doğru şekli bu. Bir arkadaşın uygunluk işi itirazı vukuunda hepimiz zor duruma düşmeyelim. Aidat bütçe ne lazımsa aidatı ona göre yapalım. Uygunluğu da almayalım arkadaşlar. Burada bulunan 38 tane sanayi sitesinden hiç biri uygunluk belgesi için para alan yok. Varsa da doğru yapmıyor.”
Madde uyarınca ve verilen önerge üzerinde yapılan düzeyli tartışmanın ardından söz hakkını kullanmak istediğini belirten Başkan Hakan Tunç”a söz hakkı verildi.
Konuyla ilgili konuşan Başkan Hakan Tunç şunları söyledi:
“Arkadaşlar biz uygunluk belgesi adı altında alınan paranın bizden önceki arkadaşlar döneminde alındığından dolayı biz de yönetime geldiğimizde bunu devam ettirdik.Bu durum bizim yönetimimizle alakalı bir konu değildir. Bizden önceki yönetimler tarafından da uygulan bir konu olduğu için biz de bunu devam ettirmişiz. Tabi ki kanuni ve yasal yönleri konu hakkında ne emrediyorsa o olmalıdır. Biz yönetim olarak bunu bilmiyorduk. Sadece bizden önce uygulanan bir konu olduğu için bu durum böyle devam ede gelmiş. Uygunluk diye bir ücret yasal değilse, hukuki değilse o alınmasın. Ancak aidatlarda bir artış mutlaka yapılmalıdır. Kooperatifin sağlıklı hizmetleri yapabilmesi için bu şarttır. Uygunluk belgesi için de bir talepte bulunmayalım olay bu şekilde değerlendirilsin, kurul tutanaklarına işlensin.”
Divan Başkanı Nihat Tunalı madde uyarınca ve önerge doğrultusunda yapılan değerlendirmeleri dinledikten sonra kanun ve yasaların emrinden çıkılmaması gerektiğini vurguladı. Bu konuda konuşmak, görüşlerini ifade etmek isteyen konuşmacılara kürsüden ve oturdukları yerden konuşma hakkı verildi.
Divan Başkanı Tunalı, ortak görüşler doğrultusunda Uygunluk adı altında ücret alınmamasını ve bundan böyle bu şekilde bir ücret talep edilmemesi gerektiğini dile getirdi ve ortak karar ile aidat ücretinin 200 lira artı kdv olarak belirlenmesine karar verildi. Aidatların 200 lira artı kdv olması genel kurulun oyuna sunuldu. Uygunluk ücretinin kaldırılması ve aidatın 200 lira artı kdv olması oylandı ve oy birliği ile kabul edildi.
Maddenin oylanmasından sonra Başkan Hakan Tunç kısa bir açıklama yapmak üzere söz aldı. Başkan Tunç konuyla ilişkin şunları söyledi:”Arkadaşlar bu konuda kısa bir açıklama yapma zarureti hasıl oldu. Şimdi biliyorsunuz ki site olarak bizim yan gelirlerimiz, Kira gelirlerimiz, reklam gelirlerimiz var. Bakın arkadaşlar bizim yan gelirlerimiz hariç topladığımız para ile ödediğimiz parayı toplama çıkarma yaptığımız zaman kooperatifimiz şu anki toplamış olduğu aidat ücreti 115 lira idi, bu 135 lira olmuştu. Bu durum yıllardır bu şekilde devam ediyor.Kooperatif olarak bizim gelir gider arasında ki fark eksi 3 bin lira ile bu hizmetleri devam ettirmeye çalışıyoruz.Aylık topladığımız para ile yine aylık yapılan ödediğimiz para arasında ki fark yan gelirler hariç 3 bin lira sürekli eksideyiz.Biliyorsunuz aidatlara da 4 yıldır zam yapmadık. Bizden önce de 2 yıl falan zam yapılmadı.Toplam 8 yıldır aidatlara zam yapılmadı. Sitemize verilen hizmetler var ve bu hizmetler günün şartlarına göre sürekli değişkenlik, güne ve çağa ayak uyduracak sitemize yakışır ve yaraşır hizmetlerin devam ettiğini de lütfen görelim, bu hizmetlerin dışarıdan bakıldığı gibi olmadığını da lütfen düşünelim, anlayışlı olalım.”
Başkan Hakan Tunç”un gündeme dair açıklamasının üzerine kurula katılan üyelerden bazılarının yerlerinden yaptıkları öneriler gelişti ve üyelerden bazıları anlatılan sorunun çözümü için Yönetim Kurulu”nda ki sayının azaltılmasını önerdi. Başkan Tunç cevaben olarak “Şimdi bunun bu anlayış ile ne alakası var ki derken önerisini açıklayan üye “Başkanım bu insanlar aylık para almıyorlar mı” diye soruya soru olarak cevap verdi.
Divan Başkanı Nihat Tunalı karşılıklı konuşulmaması gerektiğini hatırlatarak gelinen gündem maddesine dönerek, ilgili maddenin kapsamı olan uygunluk bedeline dair ücret alınmayacağı, aylık üye aidatlarının 200 lira artı kdv şeklinde oylanmasına geçildi. Yapılan oylamada anılan gündem maddesi 7 red oyuna karşılık, oy çokluğu ile kabul edildiğini duyurdu.
Başkan Nihat Tunalı gündemin 11.maddesini okudu. Anılan madde uyarınca 2018 yılı çalışma programına ve tahmini bütçenin okunması müzakere yapılması oylanması, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Üyelerinin Huzur Haklarının belirlenmesi şeklindeki gündem maddesinin içeriğini duyurdu ve raporun detaylı mı yoksa başlıklar halinde okunmasıyla alakalı oylama yapıldı. Oy çokluğu ile gündem maddesi özet ve başlıklarla okunmasına karar verildi.
Gündemin ilgili maddesini okumak üzere kürsüye gelen Fikret Şimşek,genel kurulu, divanı, katılımcıları selamladıktan sonra yaptığı rapor okuma ve açıklamalarında şunları söyledi:
“Sayın üyeler. Bu kooperatif kurulduğunda ben daha çocuktum. Raporu okumak için şimdi yazılara bakmaya başlayınca bende bu yazıları artık görememeye başladığımı ve yaşımızın ilerlediğinin farkına varıyoruz. Kendimin hayatı ile buraya baktığımda yani 40 yıldan beri buradayız. Gelelim gündem maddemizin içerik başlıklarına.
Kooperatifimizde ortak kullanım alanı giderleri 418 bin 687.91 lira, Alt Yapı giderleri 510 bin 142.77 lira, bütün gelen yönetim giderleri beraber toplam 2 milyon 118 bin 491.68 lira, Normal gelirlerimizin toplamıyla beraber alacaklarımız 484 bin 061.01 lira,ortaklardan alacaklarımız 256 bin 461.31 lira, Sermaye artırımından alacaklarımız 8 bin 811 lira, Diğer alacaklarımız 9 bin 399.68 lira, Müteahhitlerden 106 bin küsür lira, Erken ödemelerden dolayı elde edilen gelirlerden Sosyal Güvenlik kurumundan 19 bin 989.22 lira tasarrufa geçmiş bulunmakta. Reklam gelirlerimiz 114 bin 26.29 lira, Giderlerimizin toplamı ise 2 milyon 118 bin 491.68 lira, 2018 tahmini bütçemiz bu şekilde arkadaşlar. Tahmin ettiğimiz bütçenin dışında olağan üstü bir şey olur ise şayet, inşallah olmayacak. Allahın izniyle şimdiye kadar da olmadı, bundan sonra da olmaz inşallah. Teşekkürler.
Gündemin 11.maddesinin okunmasının ardından Divan Başkanı Nihat Tunalı, genel kurul üyelerine okunan 11.madde uyarınca Tahmini Bütçe hakkında söz isteyenlerin olup olmadığını sordu. Site üyelerinden Yakup bey söz hakkı almak istediğini ifade etti. Söz alan konuşmacının cevap beklediği konuları şu şekilde sıraladı: Ortak alanlardan 2017 yılında kira gelirlerimiz ne kadardı, 2018 de ne kadar olacak ve artışımız ne kadar. Sitemizde bulunan ortak alan arsalar kiraya verildiği bilinmektedir. Ancak bu kiralarla ilgili raporda baktığım kadarıyla detay göremedim. Bu nedenle de Sitemizin Ortak Arsalarının kiralarıyla ilgili detaylı bilgi istiyorum. Ayrıca 2018 tahmini bütçesine baktığımda Yönetim Kurulunun ve Denetim kurulunun huzur hakları fazla gibi görüyorum.Ayrıca Aidat gelirleri aylık 115 liraydı.Bu aidatlar 135 lira olmuştu, şimdi de 200 lira artı kdv oldu ki bu muazzam bir artış olmadı mı? Bu gelirleri hangi kalemlerde harcayacaklar.Bu harcamaların da belirtilmesi veya açıklanması lazım diye düşünüyorum.Ayrıca elimizde ki rapora göre 2017 bütçesinde de görüldüğü kadarıyla kasa da nakit ve hazır paramız var.Şimdi yeni bütçe ile ortaya çıkan bu paranın nerede, nasıl, harcanacağını, yönetimin sitemizle alakalı ne gibi plan ve projelerinin olup olmadığını öğrenmek istiyorum” diyerek yönetimin konuyu aydınlatmasını istedi.
Ardından başka bir üye de Huzur Hakkı ücretlerinin kaldırılmasıyla ilgili görüş düşünce ve önerilerini anlattı.
Soruların alınmasından sonra cevap hakkını kullanmak için Divan Başkanı Nihat Tunalı tarafından cevaben konuşmasını yapmak için Başkan Hakan Tunç”a söz hakkı verdi.
Başkan Hakan Tunç öncelikle Yakup beyin sorularına cevaben yaptığı açıklama ve bilgilendirmelerde şunları söyledi:
“Biz bundan 4 sene önce Sefaköy Sanayi İşletme Kooperatifi yönetimine geldiğimizde Sosyal Tesis dediğimiz Ortak Arsalarımızda ki kiracılarımızı çağırdık. Kendilerini dinledik.Bu kiracılarımızdan alınan aylık ücretin 100 liradan 300 lira olmasıyla ilgili zam talebimizi söyledik.Elbette itirazlar oldu. Ama biz bu arkadaşlarımıza dedik ki ya bu kirayı ödeyin, ya da bu yerleri boşaltın. Yani biz göreve gelir gelmez sosyal tesis dediğimiz ortak alan olan arsalarımızdan alınan kirayı 3 katına çıkardık. Bu çok kolay olmadı. Bu kiracıların 6, 8 ay gibi veya 1 yıl gibi kontratları vardı. Bu zam meselesi de sürece bağlandı.Mevcut durumda bu zamlar ile de bu ortak arsalarımızdan ayda 27 bin lira kira alıyoruz. Bu arsalarımızdan ise bizden önceki yönetimler aylık alınan toplan tutar 8-10 bin lira civarındaydı.Özetle biz bu yerimizde kirada bulunan kiracılardan istediğimiz zammı yaparak sözleşme süresi dolan her kiracımızdan yaptığımız zamlı ücreti almaya başladık.Hatta bu arkadaşlar yapılan zammı fazla bularak da yönetimimize toplu halde geldiler ve bize dediler ki biz daha önce 100 lira veriyorduk, bunu şimdi siz 300 lira yapıyorsunuz. Bu böyle olur mu diye kararımıza tepkilerini dile getirdiler.Biz bu arkadaşlarımıza o zaman hatta espri şeklinde dedik ki biz yönetim olarak bunu uygun gördük bunu istiyoruz, peki siz ne vermeyi düşünüyorsunuz dedik.Bu konuda ortak noktada buluştuk ve bu zam gerçekleşmiş oldu.Bakın bu zamları yapalı 3 sene oldu ama kontratı olan kiracılarımızı da düşünürsek bu süre içinde bu istemimiz hemen istediğimiz zaman içinde hayata geçmedi.Bu meseleye girmişken unutmuş olduğum bir konuyu hatırlattınız sizlere ayrıca çok teşekkür ederim arkadaşlar. Bakın arkadaşlar bizim bu ortak arsalarımızla alakalı da büyük haksızlıklar yaşanıyor.Nedir bu haksızlıklar diye sorarsanız, bu haksızlık şudur: Biz bu arsalardan kira geliri elde ediyoruz. Doğrusu olan bu.Ama sitemizde dükkanı olup, arsası olmayan üyelerimiz var. Ya da arsalarını satanlar var. Sefaköy sitesi üyesi olarak ben Hakan Tunç olarak Sefaköy sitemizde benim iki dükkan ve iki arsam var. Ama x üyemizin de dükkanı var ama arsası yok. Ama bu arsalardan gelen kira gelirlerinden arsası olmayan arkadaşımızda veya onun kiracısı da menfatlanıyor. Bu konuyla alakalı önümüzde ki genel kurulda, ya da 2018 yılında hedefimizde bu haksızlığı da ortadan kaldırmak istiyoruz. Bakın aidatlarımızın bu kadar artma sebebinin biri de zaten budur. Ortak arsalarımızdan bundan sonra almış olduğumuz kiraları her ay olmasa bile üç ayda bir bu kiraları arsa sahiplerine dağıtmayı planlamaktayız. Çünkü burada çözülmesi gereken haksızlık ve hakkaniyetsizlik var. Bu konuyu anlamayan var mı arkadaşlar. Bizim arsalardan topladığımız geliri ne yapıyoruz sorusuna gelince. Bakın arkadaşlar hiç kimsenin hiçbir şeyden en küçük şüphesi olmasın. Bize bir şeyleri itiraz edenler, ne yaptığımızı görmek isteyenler bize sorsunlar. Bunu yapmıyorlarsa gelip Sefaköy Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifinde kendi yerlerini mallarını mülklerini dolaşmaya gelsinler ve sitemizde olup bitenleri gözlemlesinler ve konuşmalarını da buna göre yapsınlar. Biz sitemizle alakalı her şeyi bir üye olarak üyelerimiz adına yaptığımızı düşünüyoruz ve bunu da gönül rahatlığıyla yapıyoruz. Gelelim bahsettiğim o haksızlığa. Bu arsalardan kira geliri toplanıyor mu?Toplanıyor.Bu toplanan paralar Site için harcanıyor mu evet harcanıyor.Ama o x üyemizin veya Hakan Tunç”un burada hiç arsası yok. Ama Sefaköy sanayi sitesi üyesi olduğu için de buradan gelen gelirden bir pay elde ediyor. Bu aidatların artırılmasının bir sebebi de budur. Bu hakkaniyetsizliği ortadan kaldırmak gerekiyor. Kimin arsası varsa 3 ayda bir, 5 ayda bir bu arsa kiralarından sağlanan gelirler arsa sahiplerine dağıtılacaktır. Çünkü artık burada bir Sefaköy Sanayi Sitesi Arsa Birleştirme Toplu Yapı Kooperatifi var. Buraya kadar yapılan bu haksızlığı hepiniz anlayacak konumlardasınız, hatta hepiniz de bunun farkındasınız. Yıllardır da burada bu durum bu şekilde devam ediyordu. Ancak bundan böyle bu durum süregelen şekilde devam etmeyecektir arkadaşlar.Örnek vermek gerekirse; diyelim ki bir üyenin burada bir dükkanı var 10 tane arsası var. Yatırım yapmış. Diğer tarafta ise adamın 10 tane dükkanı var ama bir tane arsası yok. Normalde bunlar zamanın da tapularda yapılıp çözülmesi gereken meselelerin günümüze kadar devam ettirilmiş olması meselesidir.Yani tapularla beraber bu arsa palları da üyelerine verilmesi gerekiyordu. Ama bunun her hangi sebeplerden kaynaklı yapılmadığından dolayı da böyle bir boşluk burada olmuş ve yıllarca devam ede gelmiş. Yani aidatların bu kadar artmasında ki bizim düşüncemiz buradaki yaşanan haksızlıkların ve hakkaniyetsizliğin ortadan kaldıracağına olan inancımızdan dolayıdır.Hepinize saygılar sunuyorum.”
Divan Başkanı Nihat Tunalı Gündemin 11.maddesinin okunması,müzakere edilmesiyle alakalı yaptığı konuşmada:”Arkadaşlar bu 11.maddeyi okuduk, kouşmacılar söz aladılar, cevap hakkı doğanlar cevabını verdiler. Şimdi bu maddeyi oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, kabul etmeyenler var mıdır? Evet bu maddemiz de oy birliği ile kabul edilmiştir arkadaşlar. Geldik gündemin 12.maddesine yani gündemimizin son maddesi olan dilek ve temenniler maddemize. Bu maddeye geçemeden önce bu bölgenin başkanı olarak, sizler gibi bende bir üye olarak, sizlerden biri gibi olan ve sizler gibi düşünen, sizlerin içinde birisi olarak sizlere şunu anlatmak isterim:
“Sizlerin burada bir iş yerleriniz var, birde zamanında her iş yerinin yapılmamış olan 3 tane sosyal tesis arsası ve bir tane de atolye bloğu olan arsanız olmak üzere burada 4 tane sizlere ait arsanız var. Onları da geçmişte o günkü koşullarda dükkanları oranında hisseler şeklinde herkese verilmiş. Burada tapular ayrı ayrı olduğu için biraz evvel başkanın da ifade ettiği gibi bir kısımlar üyelere geçmiş ve kendilerinde duruyor, bir kısımlarıda sadece arsa olarak alınıp satılmış. Bir kısımına ise izale-i şuyu davası açılmış. Burada bir de kooperatif arsa birleştirme kooperatifi adı altında bu dağınıklıkları toplayıp sizlerin yararına bir iş ve işlev yapma çabası içine girilmiş bir durum var. Bizim sizlere önerimiz: Arkadaşlar birlik beraberlik içinde olursanız. İster kooperatifte birleşin, ister muvafakat verin birleşin, ama mutlaka birleşin.Bunu en erken zaman içinde yapın.Bu çalışmaya zaman ayırın ve ister bir saat önce, bir gün önce ve en kısa zaman içinde bu durumu bir bütün haline getirin. Bütün haline getirdikten sonra gelin İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığından bu müşterek 4 adet arsanızla ilgili projelerinizi onaylatın. Bu durum ile değerinizi 3 e, 5 e hatta 10 a katlayacak ve sitenizle birlikte sizlerin de son derece büyük menfaati söz konusu olacaktır. Bu doğrultuda çaba harcayın İzale-i Şuyu davası açılmış.Keşke erken bir zamanda bitse. Bu arsalar ama kooperatif üstünde, ama oraya girmek, orayı almak isteyen hisseler üstünde, ama sizlerin üzerinde, tasarruf edilebilecek biri birinden muvafakat verebilen hale getirebilseniz bu meseleyi ve bu işi bir saat önceden yapmalısınız diye öneriyorum.Çünkü 3 tane sosyal tesisin 1 tane de Atolye Bloğunun hepiniz hissedarı ve sahibi olursanız malınızın da sizlerinde sizin hepinizin de bu durumdan çok büyük menfaati olacak. Bunu çözmek için kenetlenin, birleşin. Ama muvafakat edin, ama kooperatife devredin. Ama ne yaparsanız yapın. Ama bu atıl duran yerinizi ne yapıp edin ve bir şekilde değerlendirin. Bu meselenin sonuçlanması durumunda burada ki yerinizin bir olan değeriniz 10”a katlanacak arkadaşlar. Bunu bu geçen zaman içinde yapamadığınız takdirde her geçen gün ile hepiniz bir kayıp yaşıyorsunuz. Her geçen gün, ay, yıl hepinizin zararına işliyor. Mal sahibi olacaksınız, mal sahipleri sizlersiniz ve burada yapmanız gereken bunları bir şekilde ama muvafakat ederek ama birleşerek, ama kooperatife devrederek ne ise ne ve ne şekilde bunu başarırsanız size göre en uygun olanını yaparak bunu mutlaka çözün. Ben bu konuda öyle böyle şöyle yapın da demiyorum. Ama şunu sizlere öneriyorum. Bu atıl duran sizlere ait bu mülkünüzü, bu malınızı değerlendirin diyorum. Bizlerde burada sizlere yardım edelim. Olabilen imkanlar dahilinde sizlere üst seviyede imar verelim. O doğrultuda çalışmanızı, o doğrultuda hareket etmenizi sizlerden diliyorum İnşallah bunu başarırsınız. Bu mesele de hepinizin menfaati olduğu için ısrarla belirtiyorum.”
Gündemin son maddesi olan 12.maddenin okunmasına gelindiğinde üyeler gündem maddesi hakkında konuşmak istediklerini dile getirerek, “Başkanım Konuşabilir miyiz” şeklinde kendilerine söz hakkı verilmesini istediler.Divan Başkanı Nihat Tunalı,“Bu kurul sizin kurulunuz ve tabi ki konuşabilirsiniz” diye yanıtladı. Söz alan üye,Divan Başkanı Nihat Tunalı”ya “Başkanım bir önceki genel kurulda da yine sizler divan başkanlığı yapmıştınız. O genel kuruldan bu genel kurula kadar da bu yönde hiçbir gelişme olmadı” sözleriyle konuşmasına devam ederken, Divan Başkanı Nihat Tunalı,”Ama ben size şunu böyle, bunu böyle yapın diyecek yetkiye sahip değilim ki” diye cevap verdi.
Konuşmacı sözlerine devam ederken,ortak arsaların sahiplerinden birilerinin vermek isteyenler, muvafakat veriyorlar da,vermek istemeyenler arsa sahipleri bu muvafakatlarını niye vermiyorlar?Bunun sebeplerini öğrenmek istiyorum. Bilindiği gibi burada bu yönde bir kooperatif kuruldu. Bu kooperatife birileri kayıt oldular, birileri de kayıt olmadılar, olmakta istemiyorlar.Buraya üye olmak istemeyenlerin bir başka hedefleri mi var?Ben bunu da öğrenmek istiyorum”şeklinde bilgilenme istedi. Başkan Tunalı,soruyu cevaplarken soruyu soran üyeye ve kurula hitaben,“Onu ben bilemem ki arkadaşım”diye cevap verdi. Tunalı, üye tarafından sorulan soruya açıklık getirilmesiyle alakalı açıklama ve konuşma yapması için Başkan Hakan Tunç”u kürsüye davet etti ve “Hakan bey çok kısa olarak bu konuya bir cevap verin lütfen”dedi.
Başkan Hakan Tunç konuyla ilişkin yaptığı cevaben konuşmasında şunları söyledi:
“Arkadaşlar hepinizin bildiği gibi bizim bu kooperatifi kurmamız yaklaşık 1.5 yıl oldu.
Ben de burada bir üye olarak aynı soruyu bizde sorduk.Arsa birleştirme Yapı Kooperatifimize üye olmak istemeyen arkadaşlarımıza bu soruyu halen daha sormaya devam ediyoruz. Verilen cevaplar hakkımızı ve üye haklarını korumaktan çok uzak kaldığı içinde biz bu kararımıza devam ediyoruz. Karşı olanlara veya kooperatifimize katılmak istemeyen o arkadaşlarımıza hep şunu söylüyoruz. Bakın biz burada bir Arsa Birleştirme Yapı Kooperatifi Kurduk. Gelin bu arsa birleştirmeye niye girmediğinizi bize açık açık anlatın. Yani niye uygun görmediğinizle ilgili ortak menfaatlere aykırı bizim bilmediğimiz bir şey söyleyin bizde bunu bilelim ve bu kurduğumuz kooperatifi fes edelim arkadaşlar diyoruz. Hala bir açıklama yok. O zaman biz yine onlara diyoruz ki gelin sizlerde buraya katılın. Buna da net cevapları yok. Burada isim vermek istemiyorum. Bazı arkadaşlarımız var ve onlara niye katılmıyorsunuz niye muvafakat vermiyorsunuz diye hep soruyoruz. Bize bir sebep söyleyin ki bizde bir bilmediğimiz, yanlış yaptığımız bir mesele varsa bilelim. Ayrıca bizde bu meseleyle eğer gereksizse hiç uğraşmayalım. Bakın arkadaşlar böyle bir Arsa Birleştirme Yapı Kooperatifi kurduğumuzu hepiniz biliyorsunuz. Bütün üyelerimiz de şunu bilsinler. Burada bir İzela-i şuyu davası açıldı. Bu davaya karşılıkta bizim yönetimimiz meselenin çözümü için arsa birleştirme yapı kooperatifi kurduk. Yani birde ortada kalanlar var. Ne oraya gidiyor, ne de buraya geliyor. Biz bu durumda olan arkadaşlarımıza da diyoruz ki, bakın hepinizin mutlaka derdini anlatacağı veya tanıdık bir avukatı olabilir. Ayrıca eşiniz dostunuz da var.Bu meseleyi enine boyuna onlarla da görüş ve o görüşler ile hareket et.Eğer bizim bir hatamız anlıyamadığımız mesele varsa bizlerde bilelim ve bu meseleyle boşu boşuna yorulmayalım. Bakınız kurulan bu Arsa Birleştirme Toplu Yapı kooperatifinin her hangi bir zararı varsa haklı olarak elbette devretmeyiniz. Bu meseleyi gidin kendi arkadaşlarınıza avukatlarınıza sorun. İnanın hiçbir kişiden bunun zararlı olumsuz yönünü duymayacaksınız arkadaşlar.Ama burada bazı arkadaşlarımız var. Bakın bu çok önemli buraya dikkat edelim. Bazı arkadaşlarımız var.Bu arkadaşlarımız katılmak isteyen üye arkadaşlara arsa birleştirme yapı kooperatifine sakın ha devretmeyin diye uyarılarda bulunuyorlar. Ben şimdi bu arkadaşlara sizlerin huzurunuzda tekrar soruyorum. Yahu arkadaşlar siz kime neyi niçin ve niye devretmeyin diyorsunuz. Biriniz de çıkın bize bir tane anlaşılır bir sebep söyleyin.Bakın ben de Hakan Tunç olarak arsamı buraya devrettim ve bu durumun ciddi sıkıntıları varsa bende bileyim ve ben bu arsamı oradan geri alayım. Yetme di bu kooperatifimizi kapatalım gitsin diyorum. Buna da bir şey diyemiyorlar. Bunu bu arkadaşlar niye böyle yapıyorlar, niye ortalığı karıştırıyorlar bir türlü de aklım almıyor. Bakın bu sitede hala üyeleri arayıp yahu arkadaş şu dükkan büyütme projemizle ilgili bile dükkanlarınızı büyütmeyin diyen arkadaşlarımız var. Hala bu kadar iş yaptık yapmaya devam ediyoruz. Ben bu durumu da bir türlü anlamış değilim.
Sakın ha dükkanlarınızı büyütmek için size gelirlerse de dükkanlarınızı büyütmeyin ha diyen arkadaşlarımız var.Benim asıl cevap bulamadığım ise bunu bizim üyelerimiz duyuyor bunu diyen o arkadaşlara ya arkadaş sen bunu niye bize böyle söylüyorsun? Çok garip ki, üyelerimiz hala bu gibi arkadaşlara bak burada dükkanı büyütenlerin yerleri daha güzel, daha modern ve daha değeli hale geldi demiyorlar.Benim 50-60-100 metre kare dükkanım 3 kat 4 kat artacak değer kazanacak diyerek bu yapılanları savunmuyorlar.Bu arkadaşların amaçları bu yönetim de ilerlemesin, başaramazsın diye bu gibi eğilim içindelerse de bunu da açıkçası bilemiyorum.”
Sözlerine devam eden konuşmacı üye Üye; “Bakın efendim. Burada hala arsalarıyla alakalı kayıt olmayanlar burada da varsa niye kayıt olmadıklarını çıksın söylesinler” şeklinde ki önerisine Divan Başkanı Tunalı,”Bakın arkadaşlar biz divan heyeti olarak görevimizi yapıyoruz. Ayrıca biz hiç kimseye çık şunu anlat diyebilme hakkımız ve yetkimizde yoktur”şeklinde cevap verdi.
Bu arada konuşmak isteğini oturduğu yerden ifade eden bir üye,”Başkanım konuşmak için ben gelebilir miyim?”diye seslendi. Karşılıklı anlayış ve son derece olumlu hava içinde devam eden genel kurul, sefaköy sanayi sitesi genel kurulları adına son derece olumlu bir genel kurul olma özelliği ile devam etti. Başkan Tunalı, “Arkadaşlar, değerli üyeler,bu genel kurul sizlerin genel kurulu. Genel kurul norm ve ölçüleri içinde kalındığı sürece sadece siz değil her kes gelebilir arkadaşlar”diye cevap verdi.
Söz alarak kürsüye gelen uye özellikle arsa birleştirme konusunda konuşma yapmak istediğini ifade ederek konuşmasına başladı. Söz alan üye şunları söyledi:
“Değerli divan, değerli bakanlık temsilcileri, kıymetli ortaklar. Ortak Arsa alanlarımızla ilgili sorular soruldu, başkanımız da cevaben yaptığı konuşmasında gerekenleri söyledi. Bu arsalarımızın son derece kıymetli olduğunu anlattı. Bu konuya tekrar tekrar girmemize gerek yok.Sadece bunların değerlendirilmesiyle ilgili bir şeyler paylaşmak istiyorum. Tabiî ki herkes bir şekilde buranın değerlendirilmesini istiyor. Geçmişten beri de hep bu şekilde söyleniyor. Bu durumun çözümüyle ilgili ortaya atılan birkaç yöntem var.Bunlar ortaya getirildiğinde de ortaklarımızın bir kısmı bu yöntem olmaz, bir kısmı da diğer yönteme olmaz diyor. Hal böyle olunca da burasıyla alakalı bir arpa boyu gidilmiyor,hiçbir şekilde de beklenilen sonuç alınamıyor. Bu durum elbette ki tapuların bizlerin adına kayıtlı olmasından kaynaklanıyor. Bu konunun çözümlenmesiyle ilgili de Sefaköy Sanayi Sitesi Arsa Birleştirme Toplu Yapı Kooperatifi kurdular.Ortaklığın giderilmesiyle alakalı da İzale-i Şuyu, yani kamu davası açıldı. Bu davayı açan arkadaşlarınızdan bir tanesi de benim. Şu anda da bu arsalarda hissedar olarak düşünülen Arsa birleştirme yapı kooperatifinden sonra en büyük ortaktak benim. Burada böyle bir kooperatifin kurulduğuna açıkçası ben çok sevindim. Çünkü en azından bu konuda bir yola girildi. El bette bana sorulabilir. Siz bugün arsalarınızı oraya devrettiniz mi diye. Bu açıklamam cevap bekleyen arkadaşlarımızın sorularına cevap olacak diye düşünüyorum. Ben hala devretmedim. Devretmememin sebebi bu arsaların tamamen devredilip bir yola girildiğinde buranın nasıl yapılacağıyla alakalıdır. Tabi ki bu duruma da yine ortakların genel kurur kararları yol ve yön verecek bir konudur. Bu konu çözüm için ne şekilde ele alınabilir? Ne olabilir?Ortaklar ne diyebilir?Birinci seçenek buraları biz kendimiz yapalım diyebilirler. İkincisi günün şartları içinde yüzde 50 olmak kaydı ile müteahhide verelim diyebilirler.Üçüncüsü de burada ki arsalarımı kendim yapmak istiyorum diyebilirler. Ama böyle bir konum ve koşullar içinde ki arsayı hangi ortak veya ben yapabilir miyim? Tabi ki yapamam.Ben başkanıma söz verdim. Burada da bir kez daha huzurunuzda söz veriyorum.Başkanım ve yönetiminin burasıyla alakalı yapacakları her türlü projeye desteğim tam olacaktır.Kendileri yaparsa ve genel kuruldan da bu karar çıkarsa hemen yanındayım. Beraber yapacağız, beraber oluşturacağız burayı. Eğer genel kurul biz hisselerimizi diyelim ki yüzde 50 veya bu oranın ne olacağını o gün geldiğinde ortaya çıkar. O zamanda da yapılan projeye yapılan şekle tam katılımla yine yanınızdayım. Bu yönetimin bulunduğu ve alınan ortak kararların her türlüsüyle birlikte yine yanınızdayım.Şayet böyle bir gelişme olduğunda da sadece o günkü müteahhide şunu diyeceğim: Kardeşim benim hissem ne kadar, o da şu kadar diyecek, ben bunun inşaat maliyet bedeli nedir diye soracağım o da diyelim ki100 lira dedi. O zaman ben o müteahhide diyeceğim ki al paranı benim hissemi bana tam teslim et.Kooperatifin hissesini de anlaştığınız konuştuğunuz şekilde teslim ederseniz. Bu arsaların bir an önce bir kıymete bir değere ulaşması için olması gereken bir çaba veriliyor. Bu haliyle bu arsaların hiçbir değeri kıymeti yoktur. Çünkü müdahale edemiyorsan, tasarrufta bulunamıyorsan, ortaklar olarak da hiçbir şey yapamıyorsun.Bu meseleyle ilgili benim önerim şudur:Burasının değerlenmesini, artı değer kazanmasını, kazanç elde etmesini düşünen ortak arkadaşlar paylarını kooperatife devretsinler.Ben hiçbir şeye karışmam diyen arkadaşlar, yerlerini satsınlar, bu konuda alıcı aramalarına da gerek yok.Kooperatifte alıyor. Ayrıca başka alıcılarda var.Bu arsalarını satsınlar. Sonuçta ortaklığın giderilmesi davasında da bu arsalar eninde sonunda bir şekilde satılacak veya birleştirilecek. Bununda başka yasal ve hukuki yöntemi de yok. Bu saydıklarımızdan bir tanesi mutlaka olacak.Ya kooperatife devredilerek birlikte hareket edilecek, ya da ortaklığın giderilmesi davası yasal olarak bir şekilde sonuçlanacak, dava sonuçlandığında durum şekillenecek. Özetle burası için ne gelişirse gelişsin, hangi sonuç çıkarsa çıksın burası yine satılacak.Burada bir çözüme kavuşulması içinde böyle bir davanın olmak zorunluluğu vardı. Çünkü hala adresini bilmediğimiz üyemiz, ortağımız var. Bunun sebebini başkan söylesin, üyeler dinlesin ve duysun.Buraya üye ama kendileri yurt dışında olup adresini bilmediğimiz üye arkadaşlar var. Bakın bir önemli konu da diyelim ki burada şu anda 270 ortak var ve bu ortaklardan 269”u yan yana bir araya geldiler, aynı sözleri söylediler ve yola çıktılar. Ama o bir tanesini de bir türlü bulamıyoruz.Burada durum bu şeklide olduğu müddetçe bu sorunun çözümü de çok zordur arkadaşlar.Daha 15 gün önce yasal zorunluluktan kaynaklı tapu dairesinden ortaklar ve hisseler adı altında bir evrak lazım oldu bir yerde bunu yasal yollardan gittik harcını ödedik ve aldık. Bunu yüzeysel inceledik ki bir arsanın 20 ortağı vefat etmiş. Öte yandan 2,3,5 veraseti olan da var. Bunlara nasıl ulaşacağız. Arsanın bir tanesinde bir hisse 3.5 metrekare. Arsa 3.5 metre kare ama 5 hisse daha bu arsaya girmiş.Bu durum nasıl çözülecek. Burada yönetim kurulumuza başkanımıza hep birlikte şunu tasdik etmemiz lazım. Bu ortaklık sorunu bir an önce çözümlenmesi lazım. Eğer burada ki ortak bu arsasını değerlendirmek istiyorsa bu ortağımız en kısa sürede arsasını kooperatife devretmelidir.Bu bir arsası iki arsası olan için acil ve elzem olan bir durumdur. Ayrıca arsasını satan ortak üye arkadaşlarımız var. Onların hepsine başkan baksın ve yönlendirsin.Birer ikişer üçer daha alınsın, bir şeyler yapılsın.Uygun bir şey yapıldığında da burası bir şeye benzesin. Bu çok çabuk yapılsın. Hem ortak sayısı azalsın. Hem de bir an önce sonuca ulaşalım.Fiyat meselesine gelince, fiyat pazarda belli olur.Bugün param vardır iyi paraya alırım, yarın param yoktur hiç almam.O zamanda başka alan arkadaşlara yönlendirilir. Ayrıca bu konuda elbette bir komisyon da kurulabilir. Bu geçmişte kuruldu. Bu konuda bu yola bir kısım arkadaş evet diyor, bir kısım arkadaş hayır diyor. Diğer yol önerildiğinde de başka şekilde yaklaşılıyor, yine bir sonuç alınamıyor. Ama bunları gerçekten başkanında ifade ettiği gibi çevrenizde bilenlere avukatlara sorun bilgilenin öğrenin. Burası bu şekilde kaldığı sürece bir değer bir kıymet bir kazanç beklemeyin arkadaşlar. Burası böyle boş kaldığı sürece ve Başakşehir büyüdüğü sürece bir gün bakarsanız ki belediyelerin rayiç bedelleri var ya. O durum bir ara benim de başıma geldiği için çok iyi biliyorum.Bir de bakarsanız ki rayiç bedel olarak burasının devlet parasını öder, o malınız,mülkünüzde elinizden uçar gider. Yani bugün bu arsam 50 bin lira, 100 bin lira ediyor kaç kuruş ediyor, yarın 200 bin edecek bina yaparsam da bu 300-500 bin edecek gibi bu durumların hepside hayal olur biter.Bakın bu çok önemli bir konu arkadaşlar. Unutulmasın ki belediyelerde bir arsanın rayiç bedeli 20 bin liraya çıkmıyor bile. Bunu da biliniz. Arkadaşlar mal bizimken, bize aitken o beklenilen fiyatlarda oluşan Pazar ile belli olur.O zaman geldiğinde de mal değeri ne ise bir dükkanın değeri neyse o değerden alırsın satarsın. Yani oluşacak Pazar o günün rayiç bedelleri de belirler, o bedeller ile de alına bilir de satılabilir de. Ama belediyeler ve devlet işin içine girdiği zaman, hele ki artık mahkemeden öyle bir karar çıkıyor ki yani önce kamulaştırma kararı çıkıyor. Devletin ihtiyacıdır ve ta başından da zorunlu kalıyorsunuz. Böyle bir karar karşısında da hiçbir itiraz hakkınız da kalmıyor. Bu konuda sadece belli bir rayiç belirleniyor, belirlenen o rayici alır oturursun.Bunu da benim başıma geldiği için çok iyi biliyorum. Allah bu durumu vermesin, başımıza da gelmesin diye diliyorum”şeklinde açıklama yapan konuşmacıyı sözlerini bitirmesilyle alakalı uyaran Nihat Tunalı bitirelim lütfen ikazının ardından,”Burası belediye dışındadır, buralar kooperatif malıdır.Ortak mülkiyettir ve devlet burasına karışmaz, kamulaştıramaz”diye belediye ve devlet kamulaştırma ifadelerine karşılık cevaplamada bulundu.Konuşmacı sözlerini bitireceğini ifade ederek devam ettiği konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Arkadaşlar özetlersek, buraya en kısa sürede bir değer katılsın, menfaatlerimiz artsın diyorsanız, ortada bir kooperatif var. Bunu değerlendirmeliyiz. Çünkü kooperatifler kanununa ve kooperatif anasözleşmesine göre genel kurul kararı ve onayı olmadan hiç kimse hiçbir şeyi yapamaz. Siz genel kurur kararı almadıkça da malınız mülkünüz hakkınız kooperatifin üzerinde durur ve kaybolmaz. Bu gün malınız sizde duruyorsa, kooperatife devrettiğinizde de sizin haklarınız orada duracak. Unutmayalım ki buraya da bu şekilde gelmiştik ve bu imkanlarımıza da kooperatif sayesinde kavuşmuştuk arkadaşlar. Hepinize teşekkür ederim.”
Sefaköy Sanayi Sitesi Olağan Genel Kurulunun divan başkanlığını yapan Başkan Nihat Tunalı söz alan üyelerin konu hakkında görüş ve düşüncelerini dinledikten sonra mevcut konular üzerindeki tecrübe bilgi ve birikimlerini üyeler ile paylaşan Tunalı şu açıklamalarda bulundu:
“Değerli üyeler, değerli arkadaşlar ben sizlere başından beri içinden çıkmaya çalıştığınız, çözmek için büyük gayret sarf ettiğiniz konuyla alakalı bir takım konuları paylaşmaya çalıştım.Değerli üyeler bu mal, bu arsa bu varlıklar sizlerin. Bu malınız burada bu şekilde kaldığı sürece hiçbir şey ifade etmiyor.Sözünü ettiğiniz bu malınızın mülkünüzün ve arsanızın sizlere faydalı hale gelebilmesi için hepinizin hep birlikte yüzde 100 ü sağlamanız gerekiyor.Burası için yüzde 100”ü tamamlayın, bu işin projesini yaptırın muvafakat edilecekse muvafakat edilsin,ne yapılacaksa o yapılsın ve bu arsalarınız için ruhsatınızı alın bu yerin projesini şeklini şemalini sizlerin belirleyeceği şekliyle yapılması gerektiği gerekiyor. Bu aşamalar tamamlanmasıyla birlikte işte o zaman burası bir değer ifade eder. Şimdi kooperatif ortaklığını devredenler, diğer kooperatifte olduğu içinde hakları burada saklı tutuluyor. Kooperatif ortağı oluyor. Kooperatifin tamamı devrettiği zaman yüzde 100”unde muvafakatı gerekmediği için bir konuşmacının da dediği gibi kendisinin yapması meselesi gibi veya kat karşılığı şu kadar bu kadara yapılmasına en ekonomik ölçekte buraların yapılmasına karar verebiliyor.Bütün bunların gerçekleşmesi ve bir yola çıkılması içinde burada yüzde 100 bir arada toplanmanız gerekiyor.Yüzde 100 bir arada toplanmadan bu mesele hakkında kesin karar verilemediği için bu arsanızda bu şekilde burada atıl vaziyette duruyor. Hepinize yazık oluyor değerli ortaklar. Geçen her dakika bile sizlerin aleyhine işliyor.
Kamulaştırma konusu ise arkadaşımın dediği gibi değil. Ben İkitelli organize bölgesi sanayi başkanı olarak gerek 4562 sayılı yasa ve yönetmeliği çerçevesinde,gerek 1 Temmuzda çıkan 7033 sayılı 90 maddelik Osb yasasında ilgili maddelerinde bizim dışımızda Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı dışında Osb sınırları içinde kamulaştırma yetkisi hiç kimsede yoktur. Buna Büyükşehir belediyesi de dahildir.Bunun başka şeklide yoktur.Ama ben şunu belirtmek istiyorum. Bu arsanızın bu şekilde atıl kalması sizler adına günahtır, yazıktır. Bu meselenin çözümü için bir araya gelin birleşin, bütünleşin ve bu malınızı değerlendirin.Arsanız gelişen Başakşehir ve Sanayi Bölgesinde lokasyon konumu ile son derece kıymetli bir yerdir.Bu kadar değerli ve kıymetli bu yerinizin sizler adına size hiçbir şey getirmiyor ve bu şekilde de hiçbir şey ifade etmiyor. Sizlerin olan bu değer burada böyle atıl olarak bekliyor.”
Divan Başkanı Nihat Tunalı Yapılan Genel Kurul”da tartışılan konularla ilgili konuşmacıları ve Site Başkanının bilgilendirme açıklamalarırı dinledikten sonra yaptığı değerlendirme ve öneri konuşmasında şunları söyledi:
“Arkadaşlar divan olarak tahmini bütçeyi oyladık. Ancak borucunu ödemeyen ortaklarımıza gecikme faizi yüzde 2 olarak burada yazıldığı şekliyle oylamak istiyorum.Bunu da bütçede konulduğu şekliyle kabul edenler buyursunlar. Kabul etmeyenler var mıdır? Borcunu ödemeyenler için yüzde 2 gecikme faizi uygulaması hususuda oy birliği kabul edilmiştir arkadaşlar.
Dilek ve temennilere geçmeden önce biraz önce arkadaşlarımızın vermiş oldukları bir önerge vardı. Önergeye göre iki şüpheli alacaklı durumuna düşen, biri vefat eden, biri de ödeme güçlüğü içinde olan birisinin, şüpheli alacaklı durumuna girmiş bulunan bu ödemelerin bir daha ki genel kurulda konuyla ilişkin bir gündem maddesi konularak kayıtlardan telkin edilme hususunun görüşülmesini temenni ediyorlar. Divan olarak bunu da bilgilerinize sunuyorum. Bu konuyla ilgili oylama yapmayacağım. Bunu da bar daha ki genel kurula gündem maddesi yaparak getirmiş olalım.
İsmail Uslu:“Öncelikle sefaköy sitesi maliklerine hayırlı olmasını diliyorum. Ben bir konuya açıklık getirilmesini istiyorum. Şimdi burada başkanın da dediği gibi arazilerimiz var. Bazı sanayi sitelerinde Osb”nin de büyümesi daha doğrusu Türkiye” nin büyümesiyle ilgili bir takım zorunlu hallerde beraberinde geldi. Otoparklar, iş yerlerinin gerçekten yetersizliği bu konuyla da ilgili bizim sosyal kullanım alanlarımız var. Bunların ne şekilde değerlendirilmesini kanunen de tespit edilmeleri lazım ama tabi ki bizler burada icra memuru değiliz. Bazı arkadaşlar burada icra memurluğu gibi burada gelip bu meseleleri anlatmasın. Bu konuyu yüze hazirunun taktirlerine bırakıyorum.Ben sadece şunu söylemek istiyorum. Sanayi Bakanlığı”nın bize tahsis etmiş olduğu ve imar kanunun 18.maddesi uygulaması sebebiyle iş yerlerimize tahsis edilen arsalar, yani iş yerlerimizin ortak kullanım alanları diye belirtilen sosyal tesis alanları kesinlikle ve kesinlikle bu alanlar alınıp, satılamazlar. Bu alanlarda kar amacı güdemezler,güdülemez. Bu yerler amacı dışında da kesinlikle kullanılamazlar. Bu meseleler üzerinde burada şimdi bazı arkadaşlarımızın anlattıkları gibi işte şunu söyledi, yok onu söyledi veya böyle olsun gibi öneriler sundular. İşte kooperatifimizin ortak arsalarımızın büyük paya sahip ortaklarımızdan olan ve İzale-i Şuyu davası açan bir arkadaşımız burada diğer arkadaşlar da inşallah buradadırlar ve onlarda çıksın kendi görüşlerini söylesinler. Büyük pay sahibi bu konuşmacı arkadaşıma da ben şunu söylemek istiyorum. Bu arkadaşım İzale-i Şuyu davasının açılmasının zorunluluktan dolayı açıldı şeklinde ki ifadesine asla katılmıyorum. Bu iş yerlerinin yukarıda belirttiğim kanun kapsamında bu yerler üzerinde kar amacı güdülemez, çıkar amaçlı kullanılamaz emrine uygun değildir.Yani burada açılan izale-i şuyu davası ilgili amir kanunlara aykırı olduğu gibi bizim yönetim planlarımıza aykırıdır ve burada adeta çözümsüzlük üretmeyi amaçlamaktadır.Yine biraz önce konuşan bir arkadaş dedi ki bir komisyon kuralım. Evet böyle bir komisyon kurulsun. Ama şunu da sormak lazım. Bir yanda seçilmiş yönetim, yine yönetimin kurmuş olduğu Arsa Birleştirme Kooperatifi, bir yanda İzale-i Şuyu davası açanlar. Böyle bir oluşumun bulunduğu yerde kurulucak komisyon ne kadar başarılı olacaktır.Burada amaç kalıcı ve kesin bir çözüm üretilmek isteniyorsa seçilmiş bir yönetim var, o yönetimin de yeniden kurmuş olduğu Arsa Birleştirme Kooperatifi var.Bunlar bile hala burada bir sorun üretme meselesi var. Çözüm üretilmesi gerekiyorsa bana göre her şey hazırdır. Konsensusü sağlayacak bir komisyon kurulacaksa, çözümsüzlüğü çözüme dönüştürecekse bir komisyon elbette bu komisyon kurulsun.Ben burada çözümsüzlük noktasında hassasiyet gösterilsin diyor, saygılar sunuyorum.”
Sefaköy Sanayi Sitesinin Olağan Genel Kurulunda tartışılan konuların ağırlık merkezini kooperatifin ortak arsalar meselesi oluşturdu. Ortak Arsalar mesele üzerinde ortaya bir çok görüş ve öneri sunulmasının ardından konuyu toparlama adına söz alan Başkan Hakan Tunç,görüş ve önerilerini şu şekilde sundu:
“Arkadaşlar şimdi bizim önümüzde duran bu mesele karşısında iki tane seçeneğimiz var. Ya burayı biz yapacağız, ya da burayı alacağız. Biz göreve geldikten beri bir sürü işler yaptık. Bizim bana göre burası adına en iyi yaptığımız işlerden bir tanesinin de Arsa Birleştirme Toplu Yapı Kooperatifinin kurulmuş olmasıdır.Ben özellikle bunu ifade etmek istiyorum. İzale-i şuyu davası olsun, ya da ne olursa olsun, açılan her hangi bir davaya karşı bana göre son derece olumlu ilerleme kaydettiğimizi düşünüyorum. Önceden burada 418 üyemiz vardı. Bu dava bir anlamıyla burada ki 418 üyeye karşı açılmış bir davaydı.Bu 418 üye sonunda 270 düştü. 270 den de 255”e düştü. Biz bu Arsa Birleştirme Toplu Yapı kooperatifi kurulduktan sonra şimdi bu birleşmeye muhalif sayısı 120 kişidir. Dava açan arkadaşlar bu davayı bir anlamda hem bu arsaya karşı açılmış bir dava var, hem de bu 120 kişiye karşı açılmış bir dava var. Buna karşılık her geçen gün geçtikçe de mavafakat veren üye sayısı artmaktadır.Hemen bu önümüzde ki pazartesi günü de devredecek arkadaşlarımız var. Hepimizin iyiliği,genel menfaatlerimiz için yapacağımız tek şey şudur arkadaşlar..Arsa Birleştirme Toplu Yapı kooperatifine arsalarımızı devretmek olacaktır. Arkadaşlarımızdan bazıları hala komisyon kurulmasından söz ediyorlar. Ben bunu da bir türlü anlamıyorum. Bu komisyon niye kuracağız. Zaten biz bu davayı açan arkadaşlarımıza sürekli söylediğimiz şudur:Bizim bu meselelerde en küçük bir art niyetimiz yok. Ama siz hala var diyorsanız ki,bizim kesinlikle bir art niyetimiz yoktur arkadaşlar. Bakın biz bu arkadaşlara sürekli diyoruz ki sizlerde buyurun bu kooperatifin yönetimine gelin. Buraya Komisyon kurulmasını önereceğine sizler kendi aranızda anlaşın ve aranızdan 3-5 kişi oluşturun bize katılın,içimizde olun.Bana göre bizim komisyona falan ihtiyacımız yok. Bu durumu dava açan arkadaşlar bir kez daha düşünsünler bu arkadaşlar dediğim gibi aralarında 3-5 kişi belirlesinler bizde bu kişileri Sefaköy Arsa Birleştirme Toplu Yapı Kooperatifinin yönetimine alalım. Böylece önümüzde ki genel kurullarda genel kurulun karşısına geldiğimizde bizler yanlış yapıyorsak orada bizden hesap sorulsun, sizler yanlış yapıyorsanız da sizlerden sorulsun.Bizler iyi niyetle bu kooperatifi kurduk ve bizde hala bu iyi niyetimiz doğrultusunda bu arsa ile ilgili bu davayı açan arkadaşları kooperatif yönetimine davet ettik, ediyoruz.Bu durum bu imkan varken komisyon kurulmasına bizlerin ihtiyacı yoktur. Bana göre de asıl Komisyona ihtiyacı olan bu davayı açan arkadaşlardır. Onlar kendi aralarında anlaşsın, anlaştıkları bu arkadaşları kooperatif yönetimine girmeyi önersinler.Biz de bu arkadaşları yönetime alalım diyoruz.Gelsinler ve ondan sonra da bizlerin şöyle böyle bir yanlışımızın olduğunu önce bize sonra da yapılacak genel kurulda tüm üyelere anlatsınlar.Ama bu da olmuyor.Bakın arkadaşlar.Burada İkitelli Organize Sanayi Bölgesinin göz bebeği olan bir arsamız var. Ve İosb”den Başakşehir”e Bankalar caddesi üzerinden giriş ana arter yola 400 metre cephesi olan bir arsamızdan bahsediyoruz arkadaşlar. Bakın arkadaşlar bunun altını çize çize sizlere anlatıyorum:Bu ortak arsamızla alakalı sorunları çözüp bölgeye uygun bir proje yapıldığı anda, sitemizde ki dükkanlarımızın da yerlerimizin de değerleri 10 katlanacaktır belki de değerli başkanımızında ifade ettiği gibi belki de 20 ye katlayacaktır. Bu imkan ve olanaklar bizi beklerken peki bizim arkadaşlarımız ısrarla niye bu hususta mevcut tutumlarında ısrar ediyorlar.Bunu da anlamakta zorlanıyorum. Bu arkadaşlar bu arsalarını devretmemelerinde haklı bir sebepleri varsa, bizim onlara göre yanlış ve bizim göremediğimiz başka konular varsa da gelip bizlere açık açık bunu söylesinler ve bunu ispatlasınlar. Burada sizlerin seçtiği başkan Hakan Tunç olarak söz verip taahhüt ediyorum ben de bu kooperatife devretmiş olduğum payımı geri alacağım ve kooperatifin feshini isteyeceğim.Bakın arkadaşlar bizler doğru yoldayız. Niye diye sorabilirsiniz?Peki ne oldu da daha önce 8-10 bin lira olan bu arsalar şimdi 100 bin liralara niçin çıktı?Bu soruyu kendinize sormanız bile yeterli değil midir? Bakın arkadaşlar burada dükkanlarını büyüten arkadaşlarımızın bir çoğu da bu arsalarını satarak dükkanlarını büyüttüler. Arkadaşımızın birinin iki arsası vardı sattı 200 bin liraya bu para ile de dükkanını büyüttü. Şu önümüzde ki iki sene içinde göreceksiniz ki buranın değeri katbe kat artacaktır. Bizim başlamış olduğumuz projeler vardı biliyorsunuz. Gene bazı şikayetlerden dolayı projeler durdu. Biz arsalara proje yapıyoruz ama arsa bizim değil. Ama adamcağız bize başka bir şeyden kızıyor gidiyor şikayet ediyor. Gidiyor benim arsama proje yapıyorlar diye dava açıyor.
Bakın İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanımız burada.Hepinizin bildiği gibi bu sene bizde sizin adınıza Hakan Tunç olarak orada yönetim kurulundayız.Sefaköy Sanayi Sitesi olarak İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı yönetimindeyiz. Biz sizler adına varız arkadaşlar.Bakınız burası çok önemli bir konudur.Biz orada sizler adına yönetimdeyken, yönetim içinde de bir iyi niyet varken, şu problemlerimizle alakalı gereken çözümleri bulalım, işlerimizi apar topar halledelim, bu imkan varken bu sorunu çözelim arkadaşlar.Böylece de bizden ve bizim yönetimimiz tarafından da sitemize kalıcı bir fayda olsun. Hepimizin de bundan faydası olsun. Yani şunu söylüyorum. Beni hepiniz artık 4 yıldır tanıma imkanı buldunuz.Kiminiz abimiz, kiminiz kardeşimiz,kiminiz dostunuz olarak artık bir birimizi yakından tanıdık. Şunu tekrar ediyorum;bizim her hangi bir art niyetimiz, her hangi bir hakkaniyetsizlikle asla işimiz olmaz. Ben her zaman söylüyorum. Bu genel kurulda da bir kez daha söylüyorum. Ben yönetime geldiğimden beri burası için en küçük bir zarar oluşmuşsa, bir kooperatif üyesinin zararı olmuşsa, bizler kooperatife bir zarar getirmişsek, çıksın biri buradan açık açık söylesin.Destekleyen veya muhalif olan hiç fark etmez arkadaşlar.Çıksın buradan bana şu zararı verdiniz, şu zararı gördük desin. Böyle bir şey yok ve olamaz arkadaşlar.Biz iyilik yapmak ve yararlı olmak için bu yola girdik arkadaşlar. Daha önce yapılan toplantılarda dediler ki anonim şirket kuralım, limited şirket kuralım gibi öneriler yapıldı. Ama biz yönetim olarak bu gibi kuruluşları buraya kabul etmedik.Çünkü şirket kurmuş olsaydık şirketler hukuku içinde bir tane iki tane arsası olanın haklarını koruyamazdık. Biliyorsunuz ki şirket hukukuna göre yetki bizden çıkıyordu. Adam bir karar alır sermaye artırımına gider, onun koyduğu parayı aynen sende koymak zorunda kalırsın,bu sermayeyi koyamazsan da elinde kini de satmak zorunda kalırsın ya da koyamadığın zaman mevcut payın yarı yarıya otomatik olarak düşer.30 metre karen yerin 15 metre kareye düşer. İşte bu sebeplerden dolayı şirket mantalitesine karşı çıktık ve bunun yerine kooperatif kurulmasından yana olduk. Çünkü üyemizin hakkı hukuku kooperatifler kanunu ve anasözleşmesi zırhıyla korunmaktadır. Bizler de bunu böyle düşündüğümüz için bunu yaptık. Arkadaşlar biz Arsa Birleştirme Toplu Yapı Kooperatifi olarak devralmış olduğumuz bütün arsaların hepsinin var olduğum sürece arkasındayım. Hakan Tunç olarak da sorumlusu benim arkadaşlar. Yani şunu demek istiyorum. Arsa birleştirmeye arsalarınızı devredin arkadaşlar. Benim iki arsam vardı bende devrettim. Sizlerin arsalarınıza bir şey bir sorun gelirse de bunun sorumlusu olarak beni görün arkadaşlar.”
Hakan Tunç konuşmasına devam ederken üyelerden biri yerinden “Bu dava ne zaman açıldı?Siz yönetime geldikten sonra mı açıldı,daha önce mi açıldı? Niçin bu arkadaşlar ile o zaman oturup görüşmediniz”sorusunu sordu.
Konuşması kesilen ve Divan Başkanı Nihat Tunalı”nın karşılıklı konuşulmasın şeklinde ki uyarısıyla Hakan Tunç”un konuşmasına devam etmesini istedi. Başkan Hakan Tunç açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
“Bakın arkadaşlar,biz onların tutumları karşısında bu şekilde bir karar almak zorunda kaldık. Bakın bu davayı açmak onların düşüncesiydi.Hepimiz burasının ortaklarıyız ve birbirimize yasalar kanunlar ile de bağlıyız. Saygı duymak zorundayız. İşte bakın daha önceki başkanlardan İsmail Uslu burada, Binat Arpat burada, Dinçer Akar burada,Bulent Özgül başkanım burada. Daha önceki burada başkanlık yapan arkadaşlarımızın hepsi de burada.Dinçer Akar arkadaş İzela-i şuyu davasında yoktu zaten. Ama ben diğer arkadaşların hepsiyle toplantı yaptım. Son bir aydır da yapıyorum. Hepsine de dedim ki arkadaşlar gelin şu arsaları birleştirelim. Bize güvenciniz de olmayabilir, saygı duyarız. Ama kaç kişisiniz, yirmi kişimisiniz içinizden anlaştığınız arkadaşları belirleyin bu ilk genel kurulda yapı kooperatifinin yönetime girin dedim.Ben başkan olarak bu öneriyi yaptım.Bir ay sonra genel kurul var dedim. Yönetim olarak hepsine aranızdan belirleyeceğiniz o 3 kişi kimse gelin yönetime girsin dedik. Gelsinler bizimle yönetimde bulunsunlar dedik. Bir yanlış varsa bizleri de bütün üyeleri de uyarsınlar. Bizim hiç bir art niyetimiz yok. Onlarında bir art niyetleri yoksa bizim artık bu konuda birleşmemiz, birlikte hareket etmemiz lazım. Benim sizden ricam şu arsalarınızı bir an önce kurulan kooperatife devredin. Durumum yok ben devredemiyorum diyorsa da yapı kooperatifi satmak isteyenlerden arsalarını alıyor zaten. Bakın burada müşteri aramanıza da gerek yok. Kim ne veriyorsa bunun 5-10 fazlasını yapı kooperatifi ona zaten veriyor. Sakın burada yanlış anlaşılma da olmasın. Ben her zaman ısrarla her üyeye şunu söylüyorum. Burada bir tane iki tane üç tane arsası olan arkadaşlar arsalarınızı sakın satmayın kardeşim diyorum.Bu arsa meselesinde tek çözüm şudur arkadaşlar:Bizim birleşmemiz, birlikte hareket etmemiz lazım. Bizler burada bir olursak, birlikte durup, birlikte hareket edersek bizler ile kimse oynayamaz,bizi burada kimse de yıkamaz. Bakın yönetim çalışıyor. Ama oraya gideyim şikayet edeyim, buraya gideyim şikayet edeyim gibi oyalayıcı bu gibi durumlardan uzak durun arkadaşlar. Bunlar hiç hoş şeyler değil. Bu basit işlerle çalışan yönetimi meşgül etmeyin arkadaşlar. Yönetimi oyalayayım derken oyalanan engellenen sizlerin hak ve menfaatleri olur arkadaşlar. Burası geliştikçe sizler daha da gelişeceksiniz. Ben 45 yaşındayım. Ben böyle basit meseleler ile şikayet muhatabı olan bir başka site duymadım.Sefaköy sanayi sitesi adına bunlar yakışmıyor arkadaşlar.Böyle bir durum başka bir sitede yok arkadaşlar. Sefaköy sanayi sitesi bu kadar basiretsiz midir arkadaşlar. Şuna kızarak, buna kızarak bu işleri yapmayın arkadaşlar. Bakın bu gibi işler hiç hoş şeyler değil. Yani bakın ismini vermeyeceğim kendileri de burada bu x üyemiz gitti bizi şunu yapıyorlar, bunu yapıyorlar şeklinde bizi şikayet etti. Arkadaşlar şikayetinde bir uslübu olur, namı olur.Yapılan bir şikayetin ortaya çıkardığı zararı bütün kooperatif çekiyor. Çünkü müfettiş kooperatife geldiği zaman müfettiş kooperatife girip hesapları kitapları devralıp seni orada kabul etmiyor. Bu süreç en az 6 ay hatta 8 ay sürüyor ve kooperatif adına da bu süre içinde hiçbir iş yapılamıyor. İşin bana göre en acı yönüyse şikayet edilmiş bir kooperatif ve yönetim olmaktır arkadaşlar. Gerçekten çok büyük meseleler olur da bu da olur. Ama basit şeyler ile birbirimizi üzmeyelim, çalışmaları engellemeyelim arkadaşlar. Üyeler zannediyor ki müfettiş oradayken yönetim görev yapıyor. Arkadaşlar müfettiş kooperatifi incelemeya aldığında yönetim görevini yapamıyor. Bunlar çok çirkin şeyler Bakın dünya gelişiyor,Türkiye gelişiyor,Bölgemiz gelişiyor,Sefaköy sanayi sitemiz için yapılması gerekenleri yapalım. Bu konuda yapmamız gerekenleri yapmamızın da tam zamanıdır arkadaşlar.”
Sefaköy Olağan Genel Kurulu”nun 12 maddelik gündem maddelerinin okunmasının, müzakere edilmesinin ve oylanmasının ardından Genel Kurul”un divan başkanlığını yapan İkitelli Osb Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Tunalı gündem maddelerinin bitimiyle Başkan Hakan Tunç”un dilek temenniler bölümünde konuşmasının ardından söz alarak üyeleri bilgilendirme adına yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Teşekür ediyoruz başkan. Şimdi bakın Değerli üyeler. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı olarak bende size şunu söyleyim.Şu anda bir imkan var. Ben Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanıyım. Sevgili Hakan Tunç kardeşimde yönetim kurulu üyemiz. Sizin bu arsalarınıza müracaat yüzde 100 olduğu zaman imar durumunu, yapı ruhsatını, iskanını biz bu başkanlıktan vereceğiz. Bunları verirken emsal ve emsal dışı dediğimiz kanunun verdiği hak ve imkan ve olanakları olabildiğince sizlerin lehine kullanıp en iyi şekilde en değerli şekilde olmasına, en dikkatli şekilde olmasına özen ve gayret göstereceğiz. Bir an önce bu arsa probleminizle ilgili bir sonuca ulaşın.İster devredin, ister birleşin.Ama yüzde 100”ü bir araya getirip gelin.Sizlere ait olan buradaki bu ortak mülk ve malınızı değerlendirin. Biz de bunu söylüyor, bunu istiyoruz sizlerden.Bize düşen de sizlere en iyi şekilde yardım etmektir. Burada söylenenler mutlaka ki iyi niyetlerdir ve bizde sizlere iyi niyetlerimizi söylüyoruz. Burada sizlere ait 3 tane sosyal tesisiniz, 1 tane atolye blogunuz var. İmar planı tadilatı yapabiliriz. Bir takım haklar, bir takım imkanlar var.Siz birleşin gelin bizlerde bunları yapabilelim. Birleşin gelin de size bu imkanları tanıyalım. Bakın biz buradayken bunları yaparsanız daha büyük istifadeniz olacak. Bu doğrultuda bu yönetim de sizlerin hepinizin ortak malınızın değerlenmesi açısından söylüyorlar.Ben de o manada söylüyorum. Bilgilendireyim dedim. Efendim bu genel kurulumuzun önce Sefaköy sanayi sitemize, siz üyelerimize İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığımıza ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum. Hepinize saygılar sunuyorum. Teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun.”
Haber:Turkiye Esnaf Gazetesi
Günceleyen:Turkiye Esnaf Gazetesi
Sefaköy Sanayi Sitesi Olalgan Genel Kurul Toplantısı”nda geçen bilgilendirme ve kouşmaların detayları birebir yayınlanmaya gayret edilmişti.
[smartslider3 slider=14]