İkitelli OSB, İş Dünyası ve Bürokrasi Buluşmalarına Ev Sahipliği Yaptı

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve 26. Dönem Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız'ın katılımıyla gerçekleşen "İş Dünyası ve Bürokrasi Buluşmaları" toplantısı, KONSİAD'ın koordinasyonuyla İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Tunalı, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Tunç ve Kazım Özeren ev sahipliği yaptı.

Programa, Eski Çevre Bakanı Ali Talip Özdemir, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ümit Ünal, KONSİAD Başkanı Kemal Çelik'in yanı sıra iş dünyasından da çok sayıda katılım oldu.

İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Tunalı, İkitelli hakkında bilgilendirme yaparak şunları dile getirdi; “ Ülkemizdeki tüm OSB’ler içinde sayısal veriler olarak en büyüğü olan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi adına hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bizler ülkemize  katma değer yaratarak istihdam sağlamak için çabalıyoruz. 30 yıl önce kurulduk. 2000 yılının Nisan ayında ülkemizde örnek ve  bütün dünyada da en başarılı projelerden biri olan 4562 sayılı organize sanayi bölgeleri yasası çıktı. Bizler Organize Sanayi Bölgeleri yasasının geçici 5. maddesine göre küçük sanayi sitelerinden oluşan 5 OSB'den biri olarak kendimizi bu yasaya intibak ettirdik. Bakanlığımızca sicil alarak OSB olduk.

Kendi kendimizi yöneten, ülkeye katkı sağlayan küçük ve orta işletmeler olarak ticaretin, sanayinin, istihdamın başkenti durumunda güzel bir görev üstlendik. Biz buraya geldiğimizde bulunduğumuz yer dereydi. Bir tane bile konut yoktu. Belli bir süre sonra Başakşehir ilçesi oluştu. Dört bir tarafımız konutlarla çevrildi. Yıllar geçti 500 metrekareye sığamaz hale geldik.

Yanımızdaki dükkanları da aldık fakat daha fazla büyüyemedik. İstihdam yaratacağız ve ülkemize katma değer sağlayacağız. Kredi ve teşvik istemiyoruz. İstanbul ve çevresine yakın bir yerde yer tahsis edilmesine yardımcı olmanızı istiyoruz.

Bakanımıza bile dosya verdik fakat kime gittiysek olmadı. Bedeli mukabili karşılığında yer istiyoruz. Büyümek isteyen küçük ve orta ölçekli işletmelere yer tahsisi yapmak bizim ve yetkililerin boynunun borcu diye düşünüyoruz. Görevi üstlendiğimizde burada hiçbir eğitim tesisi yoktu. 6 ay içinde teknik kolej yaptık  ve ücretsiz eğitim vermesini sağladık.

Aranan eleman değil, yetişmiş eleman şeklinde yetiştirip yaklaşık 3.000 öğrenciyi okutan, 99 dersliği ve 20 atölyesi ile üniversitelerde bile olmayan teçhizatlarla okulumuzu açtık. Geçen yıl 729 öğrencimizi mezun verdik.Yaklaşık %72'si İkitelli OSB’de göreve başladı. Yetişmiş elemana ihtiyacımız var. Bakanlığımızın da buradaki ana gayesinin bu olduğunu düşünüyorum. Milli Eğitim Bakanlığınca en iyi okul seçildik. Altın madalyalar aldık. Ülkemizin bayrağını dalgalandırarak ülkemiz dışında da İstiklal Marşımızı okuttuk. Bununla onurlandık. Daha yapacak çok şeyimiz var. Gece gündüz çalışmaların sonucunda büyük uğraşlar sayesinde  1 Temmuz’da 7033 sayılı Üretim Reform Paketi çıktı.

Burada sizlere bir çok teşvik verildi. Kendi tesisinizi işlettiğiniz takdirde emlak vergisini kaldırdılar.

Bu yasayla birlikte OSB ile ilgili 90’a yakın madde çıktı. Bu ve buna benzer bir çok teşvikler var. Hükümetimiz, sizler ve ülke kalkınması için gerekeni yapmaya çalışıyor. Biz bu aya kadar enerjiyi en ucuz firmadan temin ettik ve aynı bedelle sizlere verdik.

Bu ay faturanıza bakıyorsunuz %21 fark geldi. Bu bizden kaynaklanmadı. EPDK yönetmeliğinden kaynaklandı.OSB içinde avantajlı olduğumuz enerji tüketimine şöyle bir düzenleme yapıldı. 

Enerji yıllık tüketimi 50 milyon kilovatsaati  geçiyorsa bu avantajdan yararlanamıyorsunuz. Bizim zaten aylık tüketimimiz onun çok üstünde. Bununla ilgili ucuz alma avantajımız elimizden alındı. Sanayici için çok önemli olan bu konu çözülebilirse çok iyi olacaktır. Sanayi içerisindeki üreticinin daha pahalıya enerji kullanmasının doğru olmadığını düşünüyoruz.”

Eski Çevre Bakanı Ali Talip Özdemir ise “Sayın başkana teşekkür ediyorum. Geldiği günden beri bir çok iş yaptığına ben şahidim. Özellikle 1. Ordu Komutanımızın söylediklerini aktarmak istiyorum. “Gerçekten böyle bir yapılanma vardı da biz şimdiye kadar neden duymadık.” Sayın başkan kendisine bu yapılanmayı anlattı.

Buradaki organizasyon ve faaliyeti anlattı. 35 yılını parlamentoda siyasetin değişik noktalarında görev yaparak geçiren bir kardeşiniz olarak şunu ifade etmek istiyorum; Komisyon başkanlığı parlamentonun içinde bazen 10 tane bakanlığa bedeldir.

Komisyon başkanı istemezse o bakanlık ne bir kanun çıkarabilir ne de hazırlık yapabilir. Sayın Altunyaldız'ın yeni dönemde de seçilip bu görevi devam ettireceklerine inanıyorum. 1987 yılında şunu söylemiştim, tutanaklarda da mevcuttur. Bizim bir bilişim bakanlığına ihtiyacımız var. O zaman bu pek anlaşılmamıştı. Türkiye olarak teknoloji devrimini kaçırdık.

Eğer bilişim devrimini de kaçırırsak çok büyük sıkıntıya gireriz. Enerjinin büyük bir kısmını hem çok pahalı hem de dışarıdan temin ediyoruz. Türkiye dünyada en faydalı güneş kuşağı üzerinde yer alıyor.

Güneşi en fazla alan ülkelerden bir tanesi. Bedava olan bu enerjiden neden faydalanamadık. İnanıyorum ki önümüzdeki dönem daha da fazla olmak üzere güneş enerjisinden faydalanacağız. Şimdiden Konya’da 1 GB'lık güneş santrali kuruldu. Ama inanın Almanya bize göre güneş alma oranı açısından çok geride olmasına rağmen bu konuda çok ileride. İnşallah biz de yeni dönemde bunu sağlamış oluruz. Gelin ele ele verelim.

Almanya’nın bize zorla verdiği parçaları ucuza burada yapalım. Ne kadar çabuk yapıldığını gösterelim. Sinop’ta bir denemeye katıldık. 60 saniye de 300 bin kilometreyi vuran füzeler yapıyoruz. Şu anda 500 tanesi elimizde hazır. Türkiye bu konuda gerçekten güçlü bir hale geldi. Korkmayalım daha güzel şeyler olacak. Birlik ve beraberliğimizi hiçbir zaman elden bırakmayalım.” ifadelerine yer verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ümit Ünal da yerlileşmenin önemine dikkat çekerek sözlerine şu şekilde devam etti: “İkitelli OSB ile çok yakın bir çalışma ortamımız var. Organize Sanayi Bölgeleri çok büyük katma değerlerin üretildiği bir kümelenme. Burada da ifade edildiği gibi İkitelli tek başına 9 milyar dolarlık ihracata imza atan mekansal bir alan. 7 milyon metrekare civarında ama mekanın yetmediğinden bahsediliyor.

OSB’lerin transferinden ziyade OSB’lerin ileri teknolojiye geçmesi gibi bir algının da var olduğundan bahsetmek isterim. Endüstri 4.0 dediğimiz dijital platformu kuran bakanlığımız 24 Ocak 2018’de yerlileşmeyle ilgili %51 oranında yerlilik belgesi alan yatırımcıya %15’lik avantaj getirdi. İstanbul’da OSB’lerin dışında da sanayi alanı var. Toplamda 100 milyon metrekare sanayi alanımız var. Bunun 22-25 milyonu OSB’lerde geriye kalan 75-78 milyon metrekaresi yerel yönetimlerin kontrolünde. Dolayısıyla biz yerel yönetimleri pas geçemeyiz.

KOSGEB’in müdürü, Kamu- Üniversite-Sanayi İşbirliğinde çalışan hocalarımız ve 8 tane üniversiteyle birlikte sanayicilerimize bedelsiz mentorlük yapıyoruz.

İTÜ, İstanbul Üniversitesi, Bahçeşehir, Koç, Sabancı, Marmara ve Yıldız Teknik Üniversiteleriyle çalışıyoruz. Bütün hocalarla beraber sanayicilere Ar-Ge çalışmaları konusunda bilgiler verip teknoloji transfer ofislerinin avantajları nelerdir gibi konularda gönüllü olarak gece gündüz çalışıyoruz.

Türkiye’nin yüksek teknolojiye dayalı büyüme modelinden başka hiçbir seçeneği yoktur. Doğu’da, Güneydoğu’da, Afrin’de savunma sanayindeki yerliliğin katkıları çok fazla. Türk devleti ve Türk milleti bu coğrafyada var olmak istiyorsa ileri teknolojili kalkınma modelinden başka bir yolu yoktur. “

Konyalı Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Kemal Çelik; “Özellikle son yıllarda sivil toplum örgütlerinin önemi çok fazla ortaya çıkmaya başladı. Sivil toplum örgütlerinin organize sanayi bölgeleriyle omuz omuza mücadele etmesi daha iyi oldu.

3 aydır birkaç tane proje bitirdik. Aralarından en iyisi Afrin’e yaptığımız yardımdı. 500 bin TL para topladık. Organize Sanayimizin yeni yönetimine başarılar diliyorum. Çok güzel işlere imza atacağımızı biliyorum.” şeklinde konuştu.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ise üretim yapan, katmadeğer sağlayan sanayicilerimizin öneminden bahsederek şöyle konuştu: “Ekmeğinde, aşında, işinde, hayatın pek çok alanında çalışmış gerçekten hayatın tüm boyutlarında mücadelesini çekmiş, üretimde bulunmuş, ülkesine katkı sağlamış çok değerli insanlar, üretimin çilesini çekmiş insanlar, çalışan insanın emeğinin karşılığını vermenin, onun endişesini duymanın gerçekten zorluğunu yaşamış insanlar, sizler ve üretim bizler için çok kıymetlisiniz. Evine ekmeğini, aşını götürebilmek, ülkesinin geleceğini kurgulayabilmek, ülkesinin geleceği adına taş üstüne taş koyabilmek ve ülkesinin hedeflerine bir adımda ben atayım diyebilmek gerçekten çok ciddi bir çabadır. Bunları sizler yaptınız. Türkiye’deki üreticiler yaptı.

Bu anlamda bugüne kadar ülkemize yaptığınız ve bundan sonra yapacağınız katkılar nedeniyle hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Coğrafyamızda küresel dünyada yaşanan pek çok sorunla birlikte bu sorunları bizim yaşamımız da son derece doğaldır.

Ancak hepimizin bildiği bir şey var. Özellikle 100. yılına yaklaştığımız Cumhuriyetimizde ve 1200’lü yıllardan beri bu coğrafyayı vatan etmiş 1071 yılından beri cihan imparatorlukları kurmuş bir milletin evlatları olarak tarihe borcumuz olduğu gibi geleceğe de borçlarımız var. Bu ülke için canını, kanını feda eden şehitlerimize borçlarımız var. Bu millet çok büyük görevler ifa etmiş bir millettir. Ecdadımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Onlara layık olabilmek için gece gündüz çalışsak yeridir. Türkiye sadece bölgesinde değil tüm küresel dünyada sözü, sohbeti ve herhangi bir meselede lafı ve iradesi olan bir ülkedir.

Üreticiyle, ekonomik güç ve idari yönetim birleştiğinde inanın hayallerimizin ötesinde işler yapabiliyoruz. 16 yıl bunun için bir ispattır. Eski günlerle kıyasladığımız zaman hem şükrederiz hem de iki kat daha çalışmamız gerektiğini düşünürüz. Biz şu anda ekonomik olarak dünyanın 17. ekonomisiyiz. Küresel çalışmalara göre Türkiye 2030 yılında 3 trilyon dolarlık bir ekonomi olacak.

Türkiye Cumhuriyeti, Çin ve Hindistan’dan sonra en fazla yatırım yapan ülkedir. Türkiye Cumhuriyet’inin her bölgesinde üretim var ve biz onu destekleyen bir anlayışa sahibiz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin imkanları ölçüsünde üreticilere verdiği destek kadar başka bir ülkenin üreticisine verdiği destek yoktur. Gençlerimizle birlikte dijitalleşme çağını da yapay zeka çağını da yakalamak ve küresel yarışta teknolojini sahibi olmak bizim işimiz olmalıdır.

24 Haziran ülkemiz için yeni bir dönem ve Türkiye’nin gelecek vizyonunun, hedeflerinin inşa edildiği, ülkemizin daha müreffeh ve kapsayıcı yeni yönetim sistemiyle tekrar bir araya geldiği bir dönem olacaktır. Bu sürecin sonunda tekrar sizlerle birlikte olmak benim için kıvanç olacaktır.”

Eski Çevre Bakanı Ali Talip Özdemir, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ümit Ünal, KONSİAD Başkanı Kemal Çelik ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve 26. Dönem Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız'ın konuşmalarının ardından plaket töreni gerçekleştirildi.

 Program bitiminde ise İkitelli Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Adell Armatür ve Su Müzesi ziyaret edildi.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu