DEPREM BÖLGESİNDE OHAL İLAN EDİLDİ
Avrupa Sismoloji Merkezi'nin verilerine göre, Gaziantep merkezli bir deprem geldi. Deprem Kahramanmaraş, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Adana, Hatay gibi birçok büyük kentten hissedildi. Depremin saati 04.17 olarak yerin 7 kilometre derinliğinde 7,7 büyüklüğünde kayda geçti. İlk depremin ardından saat 04.26'da Gaziantep merkezli ikinci bir deprem 6,4 büyüklüğünde kayda geçti. Türkiye 4. seviye alarm vererek komşu ülkelerden gelecek yardımların kabul edileceğini ilan etti. Depremde saat 14.40 itibari ile hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 3 bin 549'a yükseldi. Ayrıca deprem bölgesinde 3 ay süre ile OHAL ilan edildi.
DEPREM BÖLGESİNDE OHAL İLAN EDİLDİ
Türkiye’nin merkezinde 7’den büyük çok şiddetli deprem
Avrupa Sismoloji Merkezi’nin verilerine göre, Gaziantep merkezli bir deprem geldi. Deprem Kahramanmaraş, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Adana, Hatay gibi birçok büyük kentten hissedildi. Depremin saati 04.17 olarak yerin 7 kilometre derinliğinde 7,7 büyüklüğünde kayda geçti. İlk depremin ardından saat 04.26’da Gaziantep merkezli ikinci bir deprem 6,4 büyüklüğünde kayda geçti. Türkiye 4. seviye alarm vererek komşu ülkelerden gelecek yardımların kabul edileceğini ilan etti. Depremde saat 14.40 itibari ile hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 3 bin 549’a yükseldi. Ayrıca deprem bölgesinde 3 ay süre ile OHAL ilan edildi.
14.40 DEPREM BÖLGESİNDE OHAL İLAN EDİLDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ana kadar 3 bin 549 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıklarken, deprem bölgesindeki 10 ilin afet bölgesi ilan edilerek 3 ay süreyle bu illerde OHAL uygulanacağını ilan etti.
14.30 Adalet Bakanı ve HSK BAŞKANI Bekir Bozdağ’ın talimatıyla HSK başka illerde görev yapan savcılardan Kahramanmaraş 23, Adıyaman 22 ve Hatay’da 21 olmak 66 ilave savcı görevlendirildi.
14.20 TİCARET BAKANLIĞI E-SEFERBERLİK BAŞLATTI
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Ülkemizde gerçekleşen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem felaketinden zarar gören vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla bakanlığımız himayelerinde e-Seferberlik başlatılmıştır. Gönüllülük esasına göre yürütülecek e-Seferberliğe ülkemizde faaliyet gösteren elektronik ticaret pazar yerleri, bu platformlarda faaliyet gösteren satıcılar ile kargo ve lojistik işletmecileri katılım sağlayacaktır” denildi.
12.30 DEPREM FIRSATÇILARI İÇİN BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması için devlet kurumları başta olmak üzere herkesin canla başla çalıştığı belirtilerek, “Öte yandan bu üzücü hadise sırasında acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş fiyat artışı yapıldığı iddialarına yönelik olarak bakanlığımızca ülke genelinde denetimler başlatılmıştır. Ayrıca elektronik ticaret pazar yerlerine de gerekli tedbirleri almaları yönünde uyarılar yapılmıştır.
Bu kapsamda, yaşadığımız bu olağanüstü dönemde devletimiz ve milletimiz büyük bir dayanışma örneği göstererek birbirine kenetlenmişken depremden etkilenen vatandaşlarımızın mağduriyetini suistimal etmeye yönelik her türlü fırsatçılık faaliyetleri bakanlığımızca yakından takip edilmektedir. Bu tür fırsatçılık eylemlerinde bulunanlara karşı bakanlığımızca en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağından hiçbir vatandaşımızın şüphesi olmasın” denildi.
11.40 CAN KAYBI 3 BİN 419
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı son bilgilendirmede dün gerçekleşen 7,7’lik depremin ardından 3 bin 419 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini duyurdu, yaralı vatandaşlarımızın sayısı ise 20 bin 534 olarak açıklandı.
Deprem İL İL CAN KAYIPLARI
Kahramanmaraş: 530 can kaybı
Hatay: 872 can kaybı
Osmaniye: 293 can kaybı
Adıyaman: 770 can kaybı
Diyarbakır: 92 can kaybı
Şanlıurfa: 95 can kaybı
Gaziantep: 481 can kaybı
Adana: 146 can kaybı
Malatya: 166 can kaybı
Elazığ: 2 can kaybı
10.05 BAKAN KURUM: DEPREM 13,5 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEDİ
Depremden etkilenen Gaziantep’te bulunan Bakan Kurum’un açıklamaları şu şekilde;
Deprem 13,5 milyon kişiyi etkiledi, Gaziantep’te 581 yıkık bina var can kaybı ise 468 oldu. Gaziantep’teki deprem Merkez Şehitkamil ve Şahinbey ilçeleri. Islahiye’de Batman ve Bingöl valilerimiz görevlendirildi Nurdağı’nda Şırnak, Mardin ve Amasya valilerimiz görevlendirildi.
Otoyolda kısmen meydana gelen çökmeler sebebiyle ulaşımımızı D400 karayolundan kontrollü bir şekilde dün sağladık. Mümkün olduğunca vatandaşımız D400 karayolunda Osmaniye-Gaziantep karayolunda mümkün olduğu sürece burada trafiğe çıkmaması, zorunluluk halindeyse ekiplerimize öncelik vermelerine rica ediyoruz. İnşallah otoyolumuzdaki hasarlarımızı 24 saattir gerek karayollarımız gerek büyükşehir belediyemiz yoğun bir şekilde takibi neticesinde inşallah bir yarım saat sonra açımını gerçekleştireceğiz ve bu yolun açılması ile birlikte tüm bölgede hem Maraş hem Kilis hem Şanlıurfa’ya yardım sürecini de hızlandırmış olacağız.
Gaziantep genelinde bazı bölgelerde elektrik kesintisi bazı yerlerde ise su alım depolarında meydana gelen hasarlar nedeni ile merkezde ve ilçelerde su verilemiyordu. Yoğun çalışmalar sayesinde inşallah ilçelerimize kısmi su verme işlemi başlayacak.
Depremden en çok etkilenen Islahiye Devlet Hastanemiz hizmetine devam ediyor. Islahiye ve Nurdağı’nda toplamda 5 tane sahra çadırı kuruldu ve bu çadırlarda da acil yardım hizmetleri veriliyor.
İletişimle ilgili dün problemler vardı, mobil baz istasyonlarımızın bölgeye sevkini yaptık, hem Nurdağı ile hem Islahiye ile kısmi görüşmeler sağlanabiliyor. İnşallah 2 saat içerisinde de buradaki iletişim sorununu ve yine ekiplerimizin iletişimini kolaylaştıracak internet erişimini de sağlamış olacağız.
Gaziantep merkezdeki sosyal tesislerimiz, spor salonlarımız ve mahalle konaklarımızla vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçları karşılanıyor. İlave 10 bin çadırın sevkiyatı sürüyor gelmesi ile birlikte belirlediğimiz alanlarda kurulumu sağlanacak. Yine bölgeye 1000 konteyner sevkiyatı başladı.
İş makinalarımızın sevkiyatı yine bölgeye yoğun bir şekilde yapıldı yapılmaya devam ediyor.
201 artçı deprem meydana geldi, şiddeti 6 üzerinde artçılar yaşadık. Örneğin Elazığ-Malatya 6,2-6,6 depremleri yaşadık ve bu depremlerdeki en yüksek sarsıntıyı burada artçı olarak yaşıyoruz. Dolayısıyla vatandaşlarımız kesinlikle hasarlı binalardan uzak durmalıdır.
09.40 CAN KAYBI 3 BİN 381’E YÜKSELDİ
3 bin 381 vatandaşımız hayatını kaybetti, 20 bin 426 vatandaşımız yaralı.
09.30 PROVOKATİF PAYLAŞIMLARA 4 GÖZALTI
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Deprem sonrasında sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan 90 hesap yöneticisi tespit edildi. 4 şahıs gözaltına alındı.” bilgisi paylaşıldı.
09.20 HATAYSPORLU CHRİSTİAN ATSU ENKAZDAN ÇIKARILDI
Dün yaşanan deprem sonrası Hatayspor’un Ganalı futbolcusu Christian Atsu’ya ulaşılamıyordu. Atsu’nun yanı sıra Hatayspor Sportif Direktörü Taner Savut’a ulaşılamıyor. Sabah saatlerinde Radyo Gol’e konuşan Hatayspor Basın ve Dış İlişkiler Sözcüsü Mustafa Özat, ” Christian Atsu yaralı olarak çıkarıldı. Sportif direktörümüz Taner Savut, maalesef hala enkaz altında. Hatay çok etkilendi. En tehlikeli saatlerin sonuna doğru geliyoruz. ” dedi.
08.30 SEVKİYAT ARALIKSIZ SÜRÜYOR
AFAD tarafından yapılan açıklamada, “Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye 13 bin 740 arama kurtarma personeli, 360 araç ve 3 bin 361 iş makinesi görevlendirilmiştir. Personel ve araç sevkiyatı gece boyunca aralıksız devam etmiştir. Psikososyal destek için bölgeye 4 mobil sosyal hizmet merkezi, 1322 personel ve 100 araç sevk edilmiştir. Kızılay ve STK’lar tarafından depremden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlarımıza çorba, sıcak yemek, kumanya, ikramlık malzeme ve gıda kolisi dağıtılmaktadır.” denildi.
04.30 CAN KAYBI 2 BiN 921’E ÇIKTI
AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, “2 bin 921 kişi hayatını kaybetmiş durumda. 15 bin 834 yaralımız söz konusu. 65 ülkeden yardım ve destek talebi var.16 bin 400 personelimizle, yabancı personellerle beraber yoğun bir çalışma var. Hem çadır hem barınma ihtiyaçlarını sağlayarak afet bölgesine gönderiyoruz. İnşallah hızlı şekilde havanın müsaade ettiği ölçüde arama kurtarma personellerimizi oraya yönlendirmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
03.53 Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen deprem neticesinde Adana’da 109 kişi hayatını kaybetti, 1500 kişinin ise yaralı olduğu öğrenildi.
03.28 Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ’da boşaltılan 6 katlı apartmanın yıkılmasıyla enkaz altında kalan polis memuru Halit Baydoğan’ın (52) cansız bedeni çıkartıldı. Enkaz altındaki bir kişinin bulunmasına çalışılıyor.
02.23 MERKEZ BANKASINDAN ‘DEPREM’ TEDBİRLERİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), deprem bölgesindeki firmaların reeskont kredileri ile Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) geri ödemelerinin vadelerinin uzatıldığını duyurdu. Öte yandan, AFAD ve Kızılay gibi yardım kuruluşları başta olmak üzere deprem bağış hesaplarına yapılan para transferlerinden de ücret alınmayacağı bildirildi.
02.15 İskenderun Limanı’ndan askeri gemiyle vatandaşların tahliyesine başlandı.
02.00 İSTANBUL VE İZMİR’DEN EKİPLER SEVK EDİLDİ
İstanbul’dan 41 uçak ile 6 bin 718 personelin deprem bölgesine sevk edildiği bildirildi.
Açıklamayı İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptı. Yerlikaya, “00.30 itibarıyla İstanbul’umuzdan 41 uçak ile 6 bin 718 personelimiz ve AFAD gönüllülerimiz başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum” dedi.
İzmir Valiliği, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan iki ayrı depremle ilgili bu bölgelerde görevlendirilmek üzere İzmir’den 2 bin 331 personelin sevk edildiğini duyurdu.
İzmir Valiliği, Kahramanmaraş merkezli iki depremde etkilenen bölgelerde asayiş ve arama-kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla yapılan çalışmalar hakkında açıklama yaptı. Bölgeye takviye ekip gönderildiği belirtilen açıklamada, “Ülkemizde yaşanan deprem felaketi sebebiyle bölgede yürütülen arama, kurtarma, genel asayiş ve hasar tespit çalışmalarına takviye olmak üzere ilimizden; 1023 jandarma personeli, 181 emniyet çevik kuvvet personeli, 210 çevre ve şehircilik personeli ve AFAD ekibinden oluşan bin 414 personel, 9 sivil havayolu uçağıyla Adana ve Adıyaman’a gönderilmiştir. Ayrıca; Hava Meydan Kıta Komutanlığından kalkan 16 askeri kargo uçağı, 17 ilk yardım aracı ile birlikte 917 görevli personeli deprem bölgesine nakletmiştir. Bu saat itibarıyla havayolu ile İzmir’den 2 bin 331 personel deprem bölgelerine intikal etmiştir. Bölgeye destek çalışmalarımız devam etmektedir.” ifadelerine yer verildi.
00.35 FUAT OKTAY: 2 BİN 379 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 2379 can kaybımız var. 14 bin 483 yaralılarımız var. Yıkılan binalarla alakalı da 4 bin 758. Bir de ihbarlar var. Yani 4 bin 758 normalde yapılan ihbarlar ve yerlerinde tespit edilen yıkılan binalar durumda. İhbarlar henüz teyit edilebilmiş değil. 6 bin 217 rakamı teyit edilemeyenler de dahil edilmiştir. Dolayısıyla 4 bin 758 ile devam ediyor olacağız. Enkazdan çıkarılanlar 7 bin 840 çıkarılmış durumda. Bu da hamdolsun güzel haberimiz.
Arama kurtarma ile ilgili detayları paylaşmak isterim. Sahada iller itibariyle 11 bin 22 arama kurtarma ekibimiz mevcut. Maraş’ta 2 353 Hatay 1625, Malatya 1026, Şanlıurfa 566, Diyarbakır 360, Kilis 101, Adana 438. İlçeler itibariyle İskenderun 229, Kırıkhan 625 toplam buraya Romanya ve İsviçre’den gelen 180 kişilik ekip de dahil. Antip Şehik Kamil’de 11, Nizip 15, İslahiye 175. Hala yolda olan, yurt dışından gelen ve yine bölgeye sevk ettiğimiz arama kurtarma ekipleri var. Osmaniye merkez 266, Bahçesaray 103, Kahramanmaraş’a Azerbaycan ve Lübnan ekiplerini sevk etmiş durumdayız. Afşin 98, Elbistan 20, Göksun 188, Nurhak 456, Çağlayan 218, 12 Şubat 436, Andırın 196, Türkoğlu 201, Pazarcık 75. Malatya’da Akçadağ 8, Düğanşehir 28, Yeşilyurt 397 arama kurtarma personelimiz var.
00.26 Kızılay Başkanı Kerem Kınık CNN TÜRK’e bağlanarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Gerek arama kurtarma faaliyetleri, gerekse barınma gibi ihtiyaçlardan dolayı milli kapasitemizi seferber etmiş durumdayız. Marmara Depremini iki kere yaşadık gibi bir durum var. Kış ve çok ağır şartlarda yaşadığımızı düşününce çok ciddi şartlarla karşı karşıyayız. Kan bağışı talebimiz devam ediyor. 40 bin ünite civarında kan bağışı aldık. Yarın öğleye doğru kan alma işlemlerine yeniden başlıyoruz. Vatandaşlarımızdan randevu alarak gelmelerini rica ediyoruz.
00.05 Deprem bölgesinden İstanbul’a sevk edilen yaralıları taşıyan askeri uçak saat 00.00 sıralarında Atatürk Havalimanı’na indi. Uçakta bulunan 45 yaralı ambulanslara taşınarak İstanbul’daki çeşitli hastanelere sevk edildi.
23.32 Merkez Bankası: Ülkemizde meydana gelen depremlere yönelik AFAD ve Kızılay gibi yardım kuruluşlarımız başta olmak üzere deprem bağış hesaplarına yapılan para transferlerinden ücret alınmaması yönünde Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) üyesi bankalara talimat gönderilmiştir.
23.26 DEPREMDE CAN KAYBI 2 BİN 316’YA YÜKSELDİ
AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “An itibarıyla deprem bölgemizdeki ölü sayısı 2 bin 316’ya yükseldi, yaralı sayısı 13 bin 293 ve yıkılan bina sayısı 6217. Bu arada enkazdan sağ kurtulan vatandaşlarımızın sayısı 7 bin 340.Bu arada personel ve araç sayısı artış gösterdi. 10 bin 176 AFAD personeli, 10 bin 409 destek ekipleri, 4 bin 470 Mehmetçik görev yapmakta. Yaklaşık 25 bin görevli bölgede” açıklamasını yaptı.
22.10 DEPREMDE CAN KAYBI 1762’YE YÜKSELDİ
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: An itibarıyla yaşamını yitiren vatandaşımızın sayısı bin 762, yaralı sayısı 12 bin 68, yıkılan bina sayısı 5 bin 606. Bir kez daha yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Bir taraftan da yoğun bir şekilde arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor. Bakanlarımız bölgede, değişik illerimizden gelen illerdeki bütün kapasitesiyle birlikte bölgeye gelen valilerimiz, kaymakamlarımız var. Bölgeye sevk edilen personel sayısı 10 bin 176’ya çıktı. Sürekli personel sayısı artıyor. 10 bin 409 AFAD gönüllüsü ve destek ekipleri bölgeye sevk edildi. Çok yoğun bir şekilde vatandaşlarımızdan afetzedelere bağış yapma isteği de var. Bu bilgiler de bize geliyor. Bizler toplum olarak bu tür zor günlerde bir araya gelmeyi çok iyi becerebilen dayanışma kültürü olan bir milletiz. AFAD’ın bağış hesapları var bu tür afet dönemlerinde AFAD’ın web sayfasında bulunan farklı bankalar üzerinden bağış yapabilecekleri hesaplar var. Şu ana kadar 250 milyon TL’si Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan olmak üzere 100 milyon TL’si AFAD’dan olmak üzere 350 milyon TL bölgeye acil yardım ödeneği sevk edilmiş durumda.
21.10 DEPREM BÖLGESİNE 21 UÇAK VE 3 BİN 746 PERSONEL GÖNDERİLDİ
İstanbul Valiliği, depremler sonrasında İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda alarm durumuna geçildiğini açıkladı. Ayrıca deprem bölgesine 21 uçak, 2 kargo uçağı ve toplam 3 bin 746 personel gönderildiği bildirildi.
İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, “06.02.2023 Pazartesi günü saat 04.17’de Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, ayrıca saat 13.24’te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmiştir. Yaşanan depremler sonrasında 23 Çalışma Grubu, İstanbul Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezimiz ve 39 ilçemizdeki İlçe AFAD Merkezlerimiz hemen faaliyete geçirilmiştir. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı alarm durumuna geçilerek; arama kurtarma, güvenlik, sağlık, UMKE ve sivil toplum kuruluşlarında görevli ekiplerimizin deprem bölgelerine intikalleri sağlanmaya başlamış ve bu sevkiyatlar aralıksız devam etmektedir. AFAD Başkanlığı koordinasyonunda başta Hatay ilimiz olmak üzere depremden etkilenen illerimize Valiliğimiz Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi koordinasyonuyla sevk edilen personel, araç, iş makinası ve yardım malzemesine ait bilgiler aşağıya çıkarılmıştır. Allah, her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun. Bölgeye 21 uçak, 2 kargo uçağı sevk edildi. Bin 400 sağlık personeli, 613 polis arama kurtarma personeli, 90 emniyet personeli, 53 jandarma arama kurtarma, 323 jandarma personeli, 80 AFAD görevlisi, 27 akredite belediye ve STK, bin 187 arama kurtarma gönüllüsü olmak üzere toplam 3 bin 746 personel gönderildi. Ayrıca 19 ambulans, 413 iş makinası, 5 arama kurtarma aracı, 1 keşif aracı, 1 müdahale aracı, 2 yardım tırı, 9 K9 köpeği, 2 bin 255 çadır, 16 genel maksatlı çadır, 7 bin 579 battaniye, 2 bin 880 yastık-çarşaf seti, 574 mutfak seti, bin 200 ısıtıcı gönderildi“ ifadeleri kullanıldı.
21.02 AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Kahramanmaraş’taki depremlerde 5 bin 606 binanın yıkıldığını belirterek, “Bin 651 vatandaşımızı kaybettik. 11 bin 119 kişi yaralandı. Enkazdan 6 bin 445 vatandaşımız yaralı kurtarıldı. Bölgede 30 vali, 47 kaymakam görev yapıyor. İllere 250 milyon lira acil ödenek gönderilmiş durumda” dedi.
AFAD merkezinde açıklama yapan Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, sosyal medyadaki yanlış bilgilere itibar edilmemesini, devletin yaptığı açıklamaların esas alınması gerektiğini kaydetti. Bölgede 9 bin 618 personelin görev yaptığını anlatan Tatar, “Bin 511 iş makinesi bölgede. 81 ildeki AFAD il müdürlüklerimiz teyakkuza geçirilmiş durumda. Deprem dışındaki tüm ekipler yine bölgeye sevk edilmiş durumdalar. İllere 250 milyon TL acil ödenek gönderilmiş durumda. An itibarıyla hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısı bin 651, yaralı 11 bin 119. 5 bin 606 yıkılan bina sayısı. Enkazdan çıkarılan vatandaşımızın sayısı 6 bin 445. BOTAŞ ham petrol akışını bölgede tedbiren durdurdu. Mobil baz istasyonu ve jeneratörler bölgeye sevk edilmiş durumda. Bölgede ağır yoğun kış şartları da mevcut. Özellikle bu anlamda vatandaşlarımızın afetzedelerin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını gidermek adına bir takım önemli çabalar sarf ediliyor. Bölgeye toplam 300 bin battaniye, 22 bin civarında çadır, yine 27 bin civarında yatak ve benzer şekilde çadır malzemeleri ve mutfak setleri gönderilmiş durumda. Kızılay’dan 82 ikram aracı, 8 mobil mutfak, 6 mobil aşevi, 7 sahra mutfak, 1 mobil fırın, 156 araç, 975 personel bölgeye intikal etti. Jandarmadan 2 mobil mutfak bölgeye ulaştı. Halen bilgi kirliliği devam ediyor. Yanlış bilgiler azalmakla birlikte devam ediyor. Vatandaşlarımızdan talebimiz devletin açıkladığı bilgiler dışında başka bilgilere itibar etmemeleri şeklinde olacaktır” dedi.
20.53 MSB, “Deprem bölgesinden kurtarılan vatandaşlarımız, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait ambulans uçaklarla Ankara ve İstanbul’a getirilerek tedavi altına alınıyor. Uçaklarımız yaralı tahliyesi ile bölgeye ulaştırılacak personel ve teçhizatın intikali için aralıksız görev yapıyor.” açıklamasında bulundu
MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ
20.40 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir.
20.25 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, deprem bölgesinde yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Akar, “Sabah saatlerinde yüzyılın en büyük depreminin olmasını müteakip bütün arkadaşlarımızla çalışmaya başladık. Kriz merkezi oluşturduk. İlgili bakanlıklarla yaptığımız çalışmalarla hava yardım koridoru oluşturduk. İhtiyaç duyulan personeli uçakla bölgelere ulaştırmak için gayret gösterdik. Şu ana kadar büyük bir gayretle arkadaşlarımız ulaştırabildiklerini ulaştırdılar. Kıbrıs’ta bulundurduğumuz yardım timi de bölgeye intikal etmiş durumda. Hava şartlarını soğuk olması nedeniyle sıcak Yemek dağıtımı, 15 bin vatandaşımıza ulaştırıldı. Sefer stoklarımızdaki malzemelerden ilgili makamlara vermek suretiyle imkan sağladık. Seyyar sahra hastanesinin kurulması için çalışmaları sürdürüyoruz. İskenderun gemisini görevlendirmek suretiyle limana yaklaşacak ve yaralılarımız inşallah donanımlı hastaneye sevkini sağlayacağız” dedi.
BAKAN KOCA: CAN KAYBI 1651’E YÜKSELDİ
20.25 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesindeki kayıplara ilişkin açıklamada bulundu. Koca, “1651 can kaybımız var. Hatay Eğitim Araştırma Hastanemizde ciddi hasar var. İskenderun Hastanemizin A bloku çöktü. Yaralıları ambulanslarla İskenderun’dan Mersin Şehir Hastanemize naklediyoruz. Bölge hastanelerimizde kapasite oluşturduk. Tüm sağlık çalışanlarımız görev başında. Devlet olarak tüm zorluklara rağmen ekiplerimizi seferber etmiş durumdayız. İl dışından 602 ambulans, 2 ambulans uçağımızla 2256 acil sağlık personeli hasar gören illerimize ulaştı. Devlet tüm imkanlarıyla yaralarını sarmak için bölgede. Bu felaketler ancak birlikte dayanışmayla aşılabilir” dedi.
19.50 Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, deprem nedeniyle vefat eden vatandaşlar için camilerde yatsı namazından önce sela okunacağını, sonrasında da “Kur’an-ı Kerim ve Dua Programı” yapılacağını duyurdu.
19.49 TİCARET BAKANI MUŞ, KİLİS’TE İNCELEMELERDE BULUNDU
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, depremlerden etkilenen Kilis’te incelemelerde bulundu. Kurulan çadırları, 1. Hudut Alayı ve hastanedeki yaralıları ziyaret eden Bakan Muş, Kilis’in diğer illere göre depremden daha az etkilendiğini belirtti. Civar illerden Kilis’e hastanelere yaralı geldiğini söyleyen Bakan Muş, “İlimizde 13 vefatımız, 244 yaralımız var. 80 yaralının hastanelerde tedavisi sürüyor, geri kalanlar taburcu edildi” dedi.
19.44 ADANA, ELAZIĞ VE DİYARBAKIR UÇUŞLARI DEVAM EDİYOR
Türk Hava Yolları (THY), deprem bölgesine ulaşmak isteyen vatandaşlar için Adana, Elazığ ve Diyarbakır uçuşlarının kesintisiz devam ettiğini duyurdu.
THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hatay Havalimanı’nın tüm uçuşlara kapalı olduğunu, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya ve Adıyaman havalimanlarının ise sadece insani yardım ve arama kurtarma ekiplerinin bölgelere ulaşımı için kullanılabildiğini aktardı.
Deprem bölgesine ulaşmak isteyen vatandaşlar için THY’nin Adana, Elazığ ve Diyarbakır seferlerinin ise kesintisiz devam ettiğini bildiren Üstün, şu bilgileri paylaştı:
“Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası devletimizin tüm birimleriyle, milletimiz için çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın bölgeye ulaşımını sağlamak üzere Adana, Elazığ ve Diyarbakır havalimanlarında operasyonlarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya ve Adıyaman havalimanlarını sadece insani yardım ve arama kurtarma ekiplerinin bölgelere kolay ulaşımı için değerlendiriyoruz. Hatay Havalimanı ise tüm uçuşlara kapatılmıştır.”
19:20 PROF. DR. ŞERİF BARIŞ: DEPREMİN OLDUĞU BÖLGE SİSMİK BOŞLUK OLARAK ADLANDIRDIĞIMIZ 10 BÖLGEDENDİ
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış:
Çok üzücü bir deprem. Biz 2000 yılından sonra Marmara’ya çok odaklandık. Her deprem olduğunda İstanbul dışında 10 bölge olduğunu, İstanbul’dan riskinin yüksek olduğunu söylüyorduk. Beklenen bir yerde oldu. Depremin yüzeye yakın olması ardından Türkiye’de hiç görülmeyen 2. bir depremin orada olması, 6’dan büyük artçı depremin bulunması ve inanılmaz bir yıkımla felaket yarattı. Bu açıdan depremin olması değil ama oluş şekli sürpriz yarattı.
Benzer bir olay Kocaeli’de 99 depreminde meydana geldi. Düzce ve Kocaeli, Bursa’ya gerilme aktardı. Düzce’de 3 ay sonra gerçekleşti. Burada özellikle 7,7 depreminde açığa çıkan gerilme, geri planda gerilme transferi yaparak aynı gün olmasına yol açtı. Keban Barajı’nın binasını gördüm. Kaliteli beton. Yapısal anlamda bu tür yapılarda depremin hasar yapması beklenmez. Hasar olsaydı çoktan yıkılmış olurdu.
Bugün depremin olduğu bölge sismik boşluk olarak adlandırdığımız 10 bölgedendi. İsim belirtmiyorum, 9 bölgeden ilk hangisi kırılacak bunun cevabını bilmedikten sonra insanları tedirgin ederiz. Bunun yerine hatırlatmakta fayda var. Yarın deprem olacakmış gibi önlem almamız lazım. Depremlerin zamanını bilemediğimiz sürece hazırlık yapmamız lazım. Sisam depremi İzmir’de hasar yaptı. İzmir demeye başladık ama İzmir depremi değil. Geç müdahale yüzlerce insanın enkaz altında ölmesine sebebiyet verecektir.
DEPREMİN SESİ NE ANLAMA GELİYOR?
Depremin gerçek sesi değil. Deprem kaydının ses haline dönüştürülmüş şeklidir. İnsanların gerçek deprem sesinin bu olduğuna inanmaması lazım. Deprem dalgaları ilerlerken kayaçları deformasyona uğratır. Tabakaların çıkardığı ses vardır. İnsanlar her depremde bu sesi duymazlar ama bazı depremlerde insanlar bu sesten irite olurlar. Bu söylediğiniz ses depremin gerçek sesi değildir.
19.00 MSB: ÇALIŞMALARA 3 BİNİN ÜZERİNDE MEHMETÇİK KATILDI
Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Deprem bölgesindeki arama-kurtarma çalışmalarına şu an itibarıyla 3 binin üzerinde Mehmetçik katkı sağlıyor. TSK’nın Doğal Afet Kurtarma Taburları Hatay, Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş’a gönderilirken komandolar da çalışmalara destek olmak için deprem bölgesine sevk edildi” ifadeleri kullanıldı.
19.00 Aile Bakanlığı: Depremden etkilenen 10 ilimizde kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüpleri 13 Şubat’a kadar tatil edilmiştir.
18.32 CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY: 1541 KAYBIMIZ VAR
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay deprem bölgesindeki kayıplara ilişkin açıklamada bulundu. Kayıplar ve yaralılara ilişkin güncel bilgileri paylaşan Oktay, “2 depremde 145 artçı deprem yaşadık. 3’ü 6’dan daha fazla büyüklüğe sahip. Çalışmalarımız sık aralıklarla paylaşıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız AFAD’a geldiler. Şu anda Külliye’de afet yönetiminin başındadır. Maraş’ta 234 kaybımız var. 1700 yaralımız var. 310 yıkılan binamız var. Hatay’da 520 kaybımız, 700 yaralımız var. Osmaniye’de 205 hayatını kaybeden, 1003 yaralımız var. Adıyaman’da 20 kayıp, 200 yaralımız, Diyarbakır’da 46 vefat, 557 yaralımız var. Urfa’da 30 kaybımız, 1071 yaralımız mevcut. Antep’te 309 kaybımız, 1497 yaralımız. Kilis’te 13 kaybımız, Adana’da 58 kaybımız, 720 yaralımız mevcut. Malatya’da 106 kaybımız 1941 yaralımız var. Elazığ’da 6 yıkılan binamız. 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var, 9733 kişi yaralandı. 3471 bina yıkıldı. Sahada toplam 9698 arama kurtarma personeli bulunmakta. 14 bin 720 personelle sahadayız. Biz de arama kurtarma ve her türlü yardımlarla ilgili çalışmalarımızı yürütürken yeni afetlere sebebiyet vermemeyle ilgili hassas davranıyoruz. Okullarımız 13 Şubat’a kadar tatil edildi. Gerek yurt, pansiyon, kapalı spor salanlarında barınma amaçlı değerlendirilecek. 12 ili kapsayan üniversitelerimizde YÖK eğitime ara vermiş durumda. Doğrudan etkilenen 10 ilde kalan enkaz olmayan, görevli bulunmayanların o illerden dışarı çıkmalarını arzu ediyoruz. Diğer illerimize geçtiklerinde şehrin girişinde gerekli bürolar kurularak yönlendirme yapılacaktır. Gerek çadır, ısıtıcı, yatakla alakalı mevcut illerimizde lojistik depolarında olanlar vardı, diğer illerinden de sevk ediyoruz. Ulaşmayan varsa yolda olduğunu vatandaşlarımızın bilmesini arzu ederim. Sahra mutfakları, aş evleri ikram araçlarıyla illerimizde beslenme merkezleri kurulmuş durumda. Yurtdışından gelen yardımlar vardı. Onları da afet bölgelerine yönlendiriyoruz. Bölgedeki barajlar DSİ tarafından denetlenmiştir. Yapısal olmayan yüzeyde çatlaklar olduğunu gördük. Çalışma devam ediyor. 10 ilimizde fırınlardan yurttaşlarımız ekmeklerini alabilirler ücretsiz şekilde. Gerekli koordinasyonları yapıyoruz. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Afet durumlarında millet olarak bir oluruz. Bu defa yaşadığımız afet büyük ölçekli. Hızlı şekilde sahaya müdahil olmaya çalışıyoruz. AFAD merkeziden yapılan açıklamaların dışındaki açıklamalara itibar edilmemesi. Dikkatli olunmasını belirtmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.
18.21 AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: EN ÖNEMLİ ŞEY CEP TELEFONLARINI MEŞGUL ETMEMEK
Vatandaşlarımız haklı olarak enkaz alanlarını terk etmiyor. Enkazdan canlar çıkarılmaya çalışılırken, yanlarındaki binalar da boşaltılıyor. Herhangi bir şekilde eksik gözükmüyor. Kapasitelerimiz hazır. Zaman zaman buraya şu araç da girseydi gibi talepler oluyor elimizde fazlasıyla kapasite var. Uzman ekipler ne derse ona göre çalışılıyor. Vatandaşlarımız enkaza müdahale etmesinler. Devletimiz güçlüdür. Gayretimiz enkaz altındaki vatandaşlarımızın çıkarılması yönündedir. Cumhur İttifakı olarak hepimiz sahadayız. Hepimiz çalışmalarda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Belli illere dağıldık. Her ilde bakanlarımız var. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Dayanışma içerisinde hep beraber aşmaya çalışacağız. Yeterli sayıda ekip, araç bu enkazlara müdahale ediliyor. Enkazların kaldırılması vakit alıyor, titizlikle yürütülüyor. En önemli şey cep telefonlarını meşgul etmemek. Herhangi bir şekilde Trafik sıkışıklığını ortaya çıkarmamak gerekiyor. Vatandaşımız sağ olsun başka illerden kalkıp gelmiş kardeşlerimizi gördük. Hiç kimse kendi başına müdahale etmesin. Sosyal medyadan gelen ihbarlar değerlendiriliyor.
AFAD’DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ
AFAD’dan gelen ilk verilere göre depremin şiddeti 7,7 olarak ölçüldü! Depremin merkez üssü ise Kahramanmaraş ilçesinin Pazarcık ilçesi. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 1541 vatandaşımız hayatını kaybetti.
1541 CAN KAYBI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Her iki depremde toplam 145 artçı deprem yaşadık. Depremde bin 541 can kaybı, 9 bin 733 yaralı var. 3471 bina yıkıldı.
ERDOĞAN, AFAD BAŞKANLIĞI’NDA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin çalışmaları koordine etmek üzere AFAD Başkanlığına geçti.
BAKAN AKAR: 3 ŞEHİDİMİZ VAR
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: “Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz”
PEŞ PEŞE ARTÇI SARSINTILAR
İlk depremin ardından aynı bölgede yaklaşık 9 dakika sonra 6,4 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha Gaziantep merkezli meydana geldi. Bölgede artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor.
Gaziantep Islahiye’de ise saat 04.58’de 5,2 büyüklüğünde bir artçı daha gerçekleşti.
Saat 13.25’te bir kez daha 7,5 büyüklüğünde artçılardan ayrı bir deprem daha meydana geldi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İL VALİLERİ İLE TEK TEK GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana Valisi Süleyman Elban, Malatya Valisi Hulusi Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ve Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidini Beyazgül ile de telefonda görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmelerde, depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun ile de depremin hemen ardından telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.
Erdoğan Twitter’dan yaptığı ilk açıklamada şu ifadelere yer verdi;
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir.
Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.
Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU’DAN AÇIKLAMA
Deprem sonrası açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Şu an son gelen artçı 6.4 olduğunu arkadaşlar ifade etti. Geçmiş olsun dileklerimi bütün milletimize, ülkemize iletiyorum. En yüksek seviyede alarmı verdik.” ifadelerini kullandı.
BAKAN AKAR VE KUVVET KOMUTANLARI DEPREM BÖLGESİNE GİDİYOR
Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; “Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.” bilgisi paylaşıldı.
TSK’nın İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD’ın talepleri kapsamında nakliye uçaklarının göreve hazır olduğu. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlandığı açıklandı.
SAĞLIK BAKANI KOCA’DAN İLK AÇIKLAMA
Bakan Koca: Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kahramanmaraş başta olmak üzere, birçok ilimizden göçük ihbarları aldık. Muhtemel yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıntılı bilgileri paylaşacağız. Büyük bir acı yaşamamayı temenni ediyoruz.
KAHRAMANMARAŞ VALİSİ: HASAR CİDDİ
Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı verilmesinin mümkün olmadığını, hasar ciddi boyutlarda olduğunu açıkladı.
1 DAKİKAYA YAKIN SÜRDÜ
CNN Türk’ün İç Anadolu editörü Zübeyr Bozkurt’un aktardıklarına göre deprem yaklaşık olarak 1 dakika sürdü. Çok büyük bir sarsıntının ardından ikinci büyük bir artçı deprem daha meydana geldi. Şu an için İç Anadolu’nun birçok bölgesi kar yağışının esareti altında.
PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY: YIKIM OLABİLİR
CNN Türk canlı yayınına bağlanan deprem uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, ”7.7 büyüklüğünde deprem gerçekten büyük bir deprem. Burası kritik yerlerden bir tanesi. Hatay’dan geçen Ölüdeniz fayı var ve Doğu Anadolu fayının birleştiği yerde. Önemli bir yıkım olabilir.” ifadelerini kullandı.
CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan: Deprem öylesine şiddetliydi ki Kahramanmaraş’ın komşusu birçok ilden hissedildi. Herhangi bir yıkım var mı can kaybı var mı? Yaralı var mı? Ona ilişkin de net bir bilgi yok önümüzdeki dakikalarda daha doğru bilgileri izleyicilerimize aktaracağız.
EGM’DEN DEPREM AÇIKLAMASI
EGM: Deprem sonrasında, sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kuruluyor. Ayrıca provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisi tespit edildi.
MALATYA’DA 5.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI DEPREM
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin 1 kilometre derinlikte meydana geldiğini bildirdi.
Haber;Ajanslar-Turkiye Esnaf Gazetesi