Başkan Erdoğan:”Hafta sonu sokağa çıkma yasağı devam edecek”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili açıklamalarda bulundu. “İçişleri Bakanımızın bu konudaki sorumluluğu üstlenerek gösterdiği hassasiyeti takdirle karşılıyorum ama istifasını kabul etmedim.Koronavirüsünden korunma kapsamında alınan tedbirlere yönelik çalışmalar her alanda devam ediyor.Hafta sonu sokağa çıkma yasağına bir süre daha devam edilecektir”dedi.
İçişleri Bakanlığı, 11 Nisan Cuma Günü başlayan Hafta Sonu Sokağa Çıkma Yasağı”nın belli bir süre Hafta Sonu Yasağı olarak devam edeceğini açıkladı. 30 ilde (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı getirildiğini duyurdu. Kararın ardından hangi kurumların açık olacağı, hangi vatandaşların istisna kapsamında olacağı açıklandı.
• İstisna kapsamında olanlar Şöyle:
Kararın beklenmedik biçimde açıklanması nedeniyle paniğe kapılan insanlar, marketlere, bakkallara ve benzin istasyonlarına hücum etti, her yerde uzun kuyruklar oluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla karar alındığını belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Telaşa gerek yok. Yarın fırınlar açık, kendi araçlarıyla dağıtacaklar. Marketler açık değil ve toplu taşıma araçları çalışmayacak” dedi.
Ayrıntılara yasağın duyurulmasından sonra yayınlanan İçişleri Bakanlığı genelgesinde yer verildi.
AÇIK OLACAK İŞ YERİ VE KURUMLAR:
* Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri,
* Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (tıbbi maske dahil) üretiminin yapıldığı işyerleri,
* Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler,
* Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları (huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb.)
* Her bir 50 bin nüfusa bir adet olmak üzere valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri,
* Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Tüpraş, termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi)
* PTT, kargo vb. dağıtım şirketleri,
* Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri.
İSTİSNA KAPSAMINDA OLAN VATANDAŞLAR:
* Bu genelgenin (2) numaralı başlığında yer alan ‘Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda’ yönetici, görevli veya çalışanları,
* TBMM çalışanları,
* Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,
* Acil çağrı merkezler çalışanları,
* Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,
* Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,
* Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,
* Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar,
* Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,
* PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları,
* Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan
* Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacaklar,
* Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar,
* Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar.
Genelgede şu ifadelere de yer verildi: ”Belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde kalması esastır. Daha önceki genelgeler kapsamında düzenlenmiş (sağlık ve cenaze için verilen hariç) seyahat izin belgeleri (yola çıkmış olanlar hariç) pazartesi günü geçerli olacaktır.”
Haber:AA-Turkiye Esnaf Gazetesi