Sezai ÜNLÜ:”İOSB”nin Sorunları Genç Enerji ile Tecrübenin Bütünleşmesiyle Çözülür”

İkitelli Organize Sanayi Bölgesinin nadide sitelerinden biri olan Tormak Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ünlü, Tormak Sanayi Sitesinde Genç Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptığını yönetim kurulunun kararı ile de Tormak Sanayi Sitesine Başkan olarak seçildiğini ifade ederken,İkitelli Organize Sanayi Bölgesiyle ve Tormak Sanayi Sitesiyle ilgili Türkiye Esnaf Gazetesine yeni süreçle ilgili çalışma ve projelerini değerlendirdi.

Geçtiğimiz ay içinde yapılan İkititelli Osb Olağanüstü Genel Kurulda Divan heyetinde yer alan Tormak Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ünlü,İkitelli Osb”nin yeniden şekillenmesiyle ilgili ve Tormak Sanayi Sitesinde devam eden yenilikleri  Turkiye Esnaf Gazetesi ile paylaşırken, sorulan soruları şöyle cevaplandırdı:

-Uzun yıllar Tormaklı biri olarak Tormak Sanayi Sitesinden kısaca söz eder misiniz?

-Tormak yönetiminde biri olarak nasıl aldığımızdan ziyade bizim için önemli olan yeni hedeflerin saha çalışmalarıdır.Bizim planlarımız içinde de son derece büyük ve faydalı hedefler var. Gençlerin hayata bakış açısı çok önemlidir ve yönetimlere de son derece olumlu enerji veriyorlar. Ben de artık 46 yaşındayım ama 16 yıldır da yönetimdeyim.

Bazen gerektiğinde frene basabiliyorsunuz.Tamam artık yapacak bir şey kalmadı diyebiliyorsunuz. Ama gençleşmişsen o gençlerde görüyorsunuz ki onların daha yapacak çok şeyleri var. Tabi ki bizde de durum değişmiyor. Bütün mesele Tormak ile ilgili neler yapmalıyız. Arkadaşlarımızla da bir araya geldiğimiz her sabah bu meseleleri sürekli tartışıyor, acil yapılması gerekenleri de derhal masaya yatırıyoruz. Bizlerin Tormak için öncelikle Vizyon ve Misyon olarak Tormak Sanayi Sitesini önce kendi içinde, bulunduğu bölge içinde, ülkemizde ve Dünya da daha tanınabilir, bilinebilir hale getirmek istiyoruz. Bunun içinde yönetim olarak neler yapmalıyız doğrultusunda projeler üretiyoruz. Amacımız Tormak”ı Dünya da tanınan bir site haline getirmek olacaktır. Dolayısıyla Tormak üyelerine yeni Pazar, yeni iş alan ve kapılarını açmayı hedefliyoruz.

TORMAK BİR ÇOK ETKİNLİĞİ DEVAM ETTİRİYOR

-Bu yönde hayata geçirdiğiniz çalışmalarla ilgili bilgi verir misiniz?

-Bildiğiniz gibi Tormak Sanayi Sitesi bir çok çalışmayı gelenekselleştirmiş bölgede ki nadide sitelerden bir tanesidir. Biz bu geleneği devam ettiriyoruz. İşte geçtiğimiz günde burada bölge başkanlarımıza bir kahvaltı verdik. Daha geniş katılımlı bir kahvaltı daha vereceğiz. Bunu sosyal aktivite ve bilgi paylaşımı açısından da çalışımalarımızı aralıksız sürdürdüğümü ifade etmek için dile getirdim. Ayrıca elimizde bir envanter çalışması var. Sitemizde ki bütün üyelerimizin makine parkurleriyle alakalı üretimleriyle alalakalı ihracatlarını ve ithalatlarını yaptıkları işleri ayrıntılarıyla öğreneceğimiz mühendisinden tutun, işte kuruluş belgeleri, üretim veya faaliyet ile ilgili belgeleri eğitimleri gibi neler varsa bu yönde bir envanterimizi güncelliyouz. Şu anda böyle bir yoğunluk içindeyiz. Bu envanter çalışmasını hem makine mühendisleri odasıyla hem de kendi içimizde ki yönetim kurulunda olan makine mühendis arkadaşlarımızla ve yönetim kurulu üyelerinin de tecrübeleriyle birleştirerek ve ortaya çıkarılan güncellenmiş envanter çalışması içindeyiz.

TORMAK HİZMETLERİYLE FARKINDALIĞINI KORUYOR

-Söz Site Hizmetlerinden açılmışken yapılan hizmetleri özetler misiniz?

-Bakınız hem bizimle de alakalı hem de bölgede ki diğer sanayi siteleriyle de alakalı bir mesele de şudur.Burada yıllarca üyelerimizden hep para istedik. Üyelere hep şu parası, bu parası diye para ver ver dedik, para istedik.Biz Tormak Yönetimi olarak inanıyoruz ki istenilen her bir kuruşun karşılığını Tormaklıya fazlasıyla verdik. Ama vermemiz gereken daha çok şey var diye de inancımız vardır. Biz bunu bir kere Tormakla verdik. İkitelli de diğer sanayileri gezdiğinizde bölgede Tormak”ın biraz daha farklı olduğunu görüp bilen gazetecilerdensiniz.Bu bizim hayata ve yönetim anlayışına bakışımızın farkındalığıdır. Bizim anlayışımıza göre burada başkan ne kiracı esnafımızda burada bulunması nedeniyle aynıdır. Bu böyle olmalıdır. Dolayısıyla biz hep bu insanlardan alıyoruz, alınmalıdırda…Tormak emniyet ve güvenliği ile, çevrece site olma özelliği ile, sağlık hizmetleriyle belki de ikitelli ilk üç sanayi sitelerinden bir tanesidir.Ama bu bize hala yeterli değildir. Elbette ki Tormak çevre düzeni,yerleşke, sosyal donatı alanları ile hem üretim yapan hem de sürdürülebilir bir insani yaşamsallığı sahaya yansıtmış bölgede ki çok farklı bir özelliklere sahip sitelerden bir tanesidir. Tormak”ın tarihinden beri olmazsa olmazları var ve bunlardan asla taviz verilmez. Bizim olmazsa olmazlarımızdan bir diğer izmetlerimizde Güvenlik ile Sağlık Hizmetlerimizdir. Sizlerinde yakından bildiği gibi bu proje bölge de son derece önemli bir projedir ve Tormak bu projeyi yaklaşık 14 yıl önce hayata geçirmiştir ve şu anda hizmetlerine  devam etmektedir.

Yeri gelmişken bizim bu Sağlık Merkezi hizmetimizden biraz söz etmek istiyorum.Bu merkezimiz nedir ve ne yapar bunu biraz anlatmak lazım. Bilindiği gibi burası son derece hassas makinelerle üretim yapılan bir imalat üretim merkezidir.Bu gibi çalışma alanlarında iş kazaları da kaçınılmazdır.Böyle durumlarda ilk müdahale son derece önemlidir.Sitemizde bu gibi vakalar elbette yaşanmıştır.Bu sağlık merkezimiz bir çok hayat kurtarmıştır.Yani kalp masajı yaparak hayat kurtardığı var, uzuv kopmalarında, tendov kopmalarında dahi çok profesyonel olmuş bir sağlık görevlimiz var. Bu görevlimiz burada ilk müdahale çerçevesini çok iyi biliyor ve bir başka yere nakil edilmesi gereken vakalarla alakalı yaşamla ölüm arasında da zamanla yarışın startını verebiliyor.

Hani hep aldığımızı söylemiştim ya…Bu durumu her ne kadar görevlerimizin içinde de olsa verdiklerimizle alakalı olsun diye de örnek vermek istedim. Yani burada hep aldık ama dolayısıyla da verdik.Bunları verdik amma şimdi diyoruz ki bizim hedefimizde site anlamında, güvenlik anlamında, saha anlamında çok şükür biz çok siteden daha iyi durumda olmamıza rağmen Tormak için daha başka ne yapabiliriz artık diyoruz ve bu yönde düşünüyruz.

Burada Enerji ile ilgili projelerimiz oldu ama maliyetler bizim boyumuzu aştığı için ona giremedik. Yani bu konuyla alakalı da araştırmalar yaptık. Günümüzün en gerekli olanı olan İnternet ortamında insanların birbirini daha rahat bir şekilde buldugu tartışılmaz bir gerçek ve bu durum günümüzde ki etkisiyle de takdire şayan ve aşikar. Dolayısıyla biz bu çalışmalarımızı İnternet ortamına yükleyerek, Tormak”ın tanıtımında farklılıklar yaratmak istiyoruz. Bakın burada iş üretim, imalat olarak birbirine muhtaç, birbirini tamamalayan, birbirine ihtiyacı olan aynı blokta sırt sırta dükkanlar olmasına rağmen bu esnaflarımızın birbirlerinden haberleri yok.Bu gibi esnaf ve işletmelerimizin bulunma ve erişim sorun ve sıkıntılarını da çözmemiz gerekiyor. Bu burada da böyle, bu durum bölgemiz de böyle her sitede böyle. Bu günümüz dünyası adına son derece çağ dışı bir durum ve günümüz gereği de çok elzem olan bir ihtiyaç. Tormak olarak bu yönde de ciddi projerimiz var ve çalışmalarla ilgili start vermiş durumdayız. Geçen gün sizlerinde şahit olduğu gibi gelenekselleşmiş toplantılarımız, davetlerimiz, esnaf buluşmalarımız var.

Bu aktiviteler ile katılanlara yaptıkları işleri ve karşılaştıkları sıkıntıları, beklentilerini sorarız. Acil eylem planı varsa, o konuda hemen harekete geçeriz. Şu anki bizim bu projemiz çok geniş kapsamlı çalışmaları içerecek. Bu proje kapsamında öncelikli amaç Tormaklının burada birbirini tanıması, akabinde de çevrede ve bölgede ki sitelerin Tormak”da nelerin yapılabildiği, kendileri için de Tormak”da neleri bulabilecekleri ve bunları bilmesi ve görmesi. Projenin devamında da Tormak”ı ve Tormaklıyı dünyaya açmak ve taşımak hedeflenmektedir. Her sabah rutin toplantılarımızda görüştüğümüz gibi daha bu sabahleyin de bu konuyu arkadaşlarımız ile bir kez daha görüştük.Tormak”ın kurumsal bir web sitesi var.Bu siteyi de çok etkin bir düzeye getirmemiz gerekiyor.Ayrıcı İnternet Kaynaklı bir takım proje bazlı araştırmalarımız ve geliştirmek istediğimiz çalışmalar içindeyiz.

GÜNÜMÜZDE TANITIMIN YOLU İNTERNETTEN GEÇİYOR

-Sayın Ünlü bildiğiniz gibi bölgede 37 sanayi sitesi var bu sitelerin hepsi de genel kurullarında çağın olmazsa olmazı olan İnternet ve web siteleriyle ilgili projelerini üyeleriyle paylaşıyor ve bu yönde ciddi çalışmalar yaptıklarını ve yapacaklarını dile getiriyorlar. Ancak bölgemizde ki sanayi sitelerinin hatta İkitelli Osb”nin web sitesi sizce istenilen seviyede midir?Bölge de gençleşme ile bu alanla ilgili yapılması gereken çalışmaları yeterli buluyor musunuz? Bahsettiğiniz Tormak farkı bu yönde nasıl olacak?

-Bölgemizde 37 sanayi sitesi var.Bunların bağlı olduğu bir de İkitelli Osb var. Sizinde sözünü ettiğiniz Sitelerin veya Osb”nin kurumsal web sitelerinin yeterliliklerini o görevlerde olanlar masaya yatırmalı, gereken çalışma, ihtiyaç olan, meseleye temsiliyet boyutlarıyla bakmaları gerekiyor. Biz Tormak olarak bu alanda misyon-vizyon anlayışımızı, aranılabilir ve bulunulabilir noktasında belli bir noktaya taşıdığımızı düşünüyorum. Tabiî ki de bu yeterli de değil.Bunun için de anlattığım gibi bir çok projemiz var ve bunları yönetim kurulumuz ile özellikle de genç arkadaşlarımızla sürekli bunun da daha iyisi nasıl olur etrafında fikir alış verişimiz devam ediyor. Bölgemizde de yönetimler gençleştikçe bu alanda da hızlı değişimler olacak inancındayım.

Konuşmamda bahsettiğim gibi yeni yönetim kurulu olarak eski yönetim kurulunun bir devamıyız. Bölge geneline bakıldığında Tormak için Yaptığımız hizmetler iyiydi ve hala da iyidir. Şu anda sadece İnternet dünyasını daha etkin kullanmak bu alan ile de esnafımıza ve üyelerimize yeterli hizmet etmek ve bu imkan ile de kazanç sağlamak yönünde bir takım çalışma ve çabalarımız var.

-Bizim hedefimiz Tormağı dünyanın obur ucunda bilinen ve tanınan bir site haline getirmek tormak esnafına üyesine maddi kazanç veya kazanç alanlarında olumlu etkiler geliştirmek oluşturmak bunları sağlatabilmek planlamaktayız. Tecrübe ile genç enerjiyi harmanlayarak o günkü halini eski halini çünkü biz iyi siteyiz. Dolayısıyla eski yönetimlerde vardık. Yeni bir soluk ile daha hızlı koşmak amacındayız.

BÖLGE DE ÇOK TECRÜBELİ BAŞKANLAR VAR

-İkitelli Bölgesinde yönetimlerde gençleşme süreci başlamışken, Sanayi Siteleri adına, bölge yönetimi ve yönetişimi adına gençleşme süreciyle ilgili veya “Bölge Genç Enerji ile Tecrübeyi birleştirebilecek mi?

-Sanayi siteleri olsun, bölge yönetimi olsun, gençleşmekten kimse çekinmesin.Buraları kuran, bizlere aş iş kapısı yapanlar da bir zamanlar gençtiler ve o enerjileri ile buraları bu düzeye getirdiler. Elbette gençlik, genç enerji çok güzeldir. Asıl mesele sanayilerde olsun bölge yönetiminde olsun Tecrübeyi Genç Enerjiler ile doğru şekilde birleştirmek ve paylaştırmaktır.Sanayilerde ve Bölge Yönetimlerinde mutlaka gençlerin önünü açmalıyız.Kimse kusura bakmasın, kimseyi de ne küçük, ne de öteki olarak görüyoruz. Kimse yi de dışlamıyoruz.Ayrıca genç kuşaklar hiç kimseye Sen Yaşlısın Bu işin içinde olma bulunma, şeklinde bir düşünce içinde de değiller. Bölge için biz diyoruz ki burada ki genç enerji ile birikim sahibi, liyakat sahibi tecrübe ile gençlerin enerjisini birleştirerek yolumuza devam edelim. Ancak bölgeye baktığınız zaman bölgeye yıllarını vermiş, yıllardır o yönetim koltuklarında oturan çok tecrübeli ağabeyler var. Çok tecrübeli başkanlar var.Burada ki yönetimlerde bunların sürekli şekilde bulunmaları diye de bir kural yok. Bu ağabeylerimiz burada ki gençleşmenin danışma, baş vuru adresleri,bilgi merkezleri olmayı denesinler.Biz onları ötelemek istemiyoruz. Tecrübeleriyle bizlere fahri danışmanlık hızmeti de verebilirler. Sanayi Sitelerinde veya bölge yönetiminde ısrarla bir koltuk sevdalısı olmak gerekmiyor. Biraz da gençlerin yolunu açsınlar. Yönetim birimlerinde, yönetim kurullarında tecrübeli başkanlar da yer alsın.Elbette çok iyi olur.Ancak çoğunluk olarak gençleştirilmesinde son derece fayda var diye düşünüyorum. Bu anlayış içinde hareket edilirse burada genç ağırlıklı oluşacak bir yönetim kurulu ekibi bu bölge adına çok güzel işler yapabilir. Çünkü İkitelli osb nin çok önemli sorunları var. Sizinde çok yakından bildiğiniz mevcut yaşananlarda bunu anlatıyor.Hepimiz bu anlatılanları çok iyi anlamalıyız ve iyi okumalıyız.Bölgenin kaderini çok iyi görmeliyiz.

Gelelim bu istişare kahvaltılarını neden düzenlediğimiz meselesine…Bölgede ki başkanlarımız ile bu bölgenin yeni bir yönetim anlayışına kendine yakışan seviyeye getirilmesiyle ilgili istişareler yapıyoruz.

-Sayın Ünlü,bölgede gençleşme üzerinde ciddi bir gelişme ve bir eğilim var. Ancak,bölgede ki bu gelişmeyi de senin gencin, benim gencim şeklinde yönlendirmeler yaşanmamasıyla alakalı neler söylemek istersiniz?

TORMAK TARİHİ BOYUNCA ASLA TARAF OLMADI

-Tormak olarak diğer sanayi siteleri gibi bizde buraya yıllarımızı verdik. Tormak tarihinden beri asla bir taraf olmadı.Biz de bir taraf asla değiliz.Tormak bölgede hem iyinin güzel olanın yanında yer aldı, almaya devam edecek.Tormak”ın tarihinde bu var, geleceğinde de bu olacaktır.biz taraf değiliz. Tormak tarihi boyunca hep doğrunun ve güzelin tarafı olmuştur.

Bizim duayen başkanımız Doğu Bulutsuz gerçekten çok iyi bir insan, iyi bir lider,iyi bir yönetici ve asla doğrudan taviz vermeyen güzel bir insandır. En güzel olan da bir insanın böyle anılmasıdır.Doğu Bulutsuz ağabeyimiz dürüst adam iyi bir yöneticidir. Bana sorarsanız insanların her hangi bir yolsuzluğa karışmadan idaalist bir şekilde iyi bir yönetim sergilenebileceğinin de bu bölge adına bir abidedir, bir örnektir.Ardından gelen Uğur Karaduman da aynıdır.Tormak Sanayi Yönetimine her gelen  hem taş üstüne taş koymuş, hizmet üstüne hizmet üretmiştir.Bizim biraz daha farkımız bu birikimle daha heyecanlı daha hevesli, daha enerjik, daha ateşli hareket etmemizdir.Bütün Torkamlılar ve Bölge başkanlarım bilir ki biz Tormak gelenğinden geliyoruz ve Tormakın onurlu bayrağını onurumuzla taşıyıp, bizden sonrakilere de onurlu şekilde teslim etmek olacaktır.

İfade ettiğim gibi biz Tormak olarak asla taraf olmadık, olmayacağız. Doğruyu taraf olarak tanımladığımızda da biz doğrunun tarafındayız ve kimsenin de adamı değiliz. Biz bu bölgede bulunduğumuz konumun sorumlulukları için hizmet ediyor, bunun için burada bulunuyoruz. Burada biz asla siyaset yapmıyoruz, siyaset üretmiyoruz.İkitelli Sanayi Siteleri ve özellikle de İkitelli Osb bana göre de asla siyasetin yapılacağı bir yer değildir, olmamalıdır.

İKİTELLİ VE İKİELLİ OSB SİYASETTEN UZAK DURMALI

-Bölge de yaşanan son süreç ile size göre siyasetin bir ilgisi var mıdır?

-Bu konuda çok fazla yorum yapmak istemiyorum. Çünkü konu siyaset olduğunda birileri de bunun da bir siyaset yapıldığını algılamasını istemiyorum. Ama bana göre bu bölge yönetimlerine siyasetin bulaşması asla doğru değildir.

Sezai Ünlü olarak ben siyaseten bireysel olarak A politik bir insanım. Normal yaşamımda da ,Tormak Sanayi Sitesi Başkanı olarak da, A Politik olmak zorundayım. Bize her partiden ziyaretler olmuştur, oldu, olacak.Biz burada yönetimin başı olduğumuzu asla onutmamalıyız.

Tormak içinde de her siyasetten her inançtan insan bulunur. Benim sitemde Müslüman olmayan üyem de var, olmayan üyem de var. A partiden, B Partiden, C partiden olan da var. Ama biz yöneticiyiz.Dolayısıyla ben bir yönetici olarak asla politik konuşamam, politik politik de davranamam. Bu durum bana göre de bulunduğum mevki için hiç şık olmaz. Kişilerin elbette bir inancı bir siyasi düşüncesi olabilir, olmalıdır da. Ancak kişilerin inançları ve siyasi düşünceleriyle kurumsal ilişkiler farklı tutulmalıdır. Hele ki İkitelli Osb”nin içinde asla siyaset olmamalıdır. Buraya siyaset karıştırılıyorsa, karıştırılmak isteniyorsa bunu da asla tasvip etmem, susamam.Buraya asla siyaset karıştırılmamalıdır diye düşünüyorum. Orası asla siyaset yapılacak yer değildir. Siyaset yapılacak yerler ve mecralar vardır. Siyaset yapmak isteyenler giderler orada siyasetlerini yapabilirler.

İKİTELLİ OSB KENDİ ENERJİSİN ÜRETİR HALE GELMELİYDİ

-Bölgede genç yönetici olarak İkitelli Osb”nin size göre çözmesi gereken sorunları sıralar ve değerlendirir misiniz?

-Bana göre İkitelli Osb”nin birincil sorunu olarak çok önemli bir enerji sorunu var. İkincisi bölgemizde kalifiye eleman ve ara eleman sorunu var. Şu anda güncel olan İkitelli Osb”nin iş, işleyiş ile ilgili sorunu var. Bu bölgede bu sorunlar varken ve çözüm beklerken burada hala koltukta oturma kavgaları ve buna bağlı kamplaşmaları asla doğru bulmuyorum.

Bir kere İkitelli Osb kendine yakışan vizyon ve misyonunu çok iyi oturtmalı. İkitelli Osb kendi enerjisini kendisi üretir hale gelmiş olsaydı ve bunu hayata geçirmiş olsaydı ki olabilirdi diye düşünüyorum. Bu bana göre bu bölge için çok büyük bir eksikliktir. Çünkü bu bölgenin en birincil sorunu enerjidir, elektriktir. Ayrıca bu uygulamayla alakalı da yapılan çalışmaları da yeterli bulmuyorum. Biz burada her şeyden önce esnafız, imalatçıyız, üreticiyiz. Şöyle ki elektrik parasını ödemek için, evine ekmek çocuğuna harçlık götüremeyen üyelerimizi,kiracımızı, esnafımızı biliyoruz. Bakın A politik bir insan olduğumu belirtmiştim. Ama ben bir insanım. Bölgemizde, sanayi sitelerimizde, bizim sitemizde de evine ekmek, çocuğuna harçlık götüremeyip elektrik parasını ödeyen ondan sonra da cebinde bir kuruş parası kalmadan işinden evine giden esnaflarımız var…

-Sayın Ünlü 2016 yılı ile bölgede ciddi bir gençleşme gelişmesi başladı.Şu anda da oluşan Osb yönetimi de gençleşti.Bölgede gençleşme süreci devam edecek mi, yapılacak genel kurulda bölge nasıl şekillenir?

İKİTELLİ OSB”NDE YOLUNDA GİTMEYEN İŞLER VARDI

-Genç başkanlar olarak kendimden yapmakla yükümlü iş ve görevlerimle alakalı asla hiçbir korkum ve endişem yoktur. Her konuya zamanı geldiğinde verecek bir cevabımız hep vardır.Kimsenin himayesinde değiliz, kimseden de bir çekincemiz ve korkumuz yoktur. Bildiğimiz gördüğümüz artılar ve eksiler ile de bölgenin yönetimi için kullandığımız bir oy vardır o oyumuzu da ne renkte kullandığımızı da açık açık söyledik. Hatta burada verdiğimiz kahvaltıda da bu yönde bir konuşma gelişti ve biz söyledik dedik. Tormak olarak biz açığız ve şeffafız. Bu çizgimizle alakalı yukarıda söz etmiştim. Elbette bölgede gençleşen yönetimler var ve bu genç arkadaşlarımızla görüşmelerimiz var ve devam ediyor. İkitelli Osb”nin içindeyiz. Bir ikinci İosb yok. Ama İkitelli Osb adına yolunda gitmeyen işler ve işleyiş vardı. Bir memnuniyetsizlik vardı. Sizinde yakından bildiğiniz gibi yolsuzluk iddiaları vardı. Biz kimseye hukuk karşısında suçu kesinleşmediği sürece suçlu demeyiz, diyemeyiz.Bu ülkenin adaleti, hukuku, yasaları, mahkemeleri var. Ancak bu yolsuzluğun yapıldığı yerin adresi İkitelli Osb olunca işin de rengi değişiyordu.Konuyla ilişkin de müfettiş raporları vardı. Bizde bu gelişme karşısında ne yapılabiliri düşündük, bunu da başkanlar olarak birbirimizle paylaştık. İkitelli Osb de yolsuzluk yapılmış, ya da yapılıyor. Son durum bu ise ve bu durumu da Osb”nin kendisi başında bulunan kişinin de bu ihbarı yapmayacağına göre, birileri bu ihbarı seslendirmeli diye düşündük, bu düşünce etrafında birleşildi. İşin aslı böyle gelişti. Ama buna geçleşme diye bakmayalım. Bunun adına Osb severler diyelim.

-Önümüzde ki günlerde geniş katılımlı bir kahvaltı daha vereceğinizi söylediniz. Bu vesileyle toparlama adına son mesajlarınızı alabilir miyiz?

KAHVALTI GELENEĞİMİZ DEVAM EDİYOR

-Görüştüğümüz osb sever genç başkanlarda konuya aynı hassasiyet ve duyarlılık ile baktıklarını beyan ettiler.Bakın biz bölgenin olmazsa olmazlarıyla alakalı hareket ettik, etmeye devam ediyoruz. İki hafta sonra yine geniş katılımlı olarak vereceğimiz kahvaltıya özellikle Azledilen başkan Nihat Tunalı”yı, Sebahatdin Kayas”ı, bölgede ki bütün başkanları ve yönetimde ki arkadaşlarımızı bu kahvaltıya davet edeceğiz. Yine bölge adına yeni istişarelerde bulunacağız. Olması gereken bu. Çünkü hukuk süreci devam ediyor, hukukun suçlu bulmadığı hiç kimseyi sizler suçlayamazsınız.

Yaşlısız genç, gençsiz yaşlılar olmaz, olmamalıdır. Gençlerin itiraz ettiği karşısında durdukları asıl mesele burada artık ötekileştirme olmasın eğilimidir.Burada ki genç başkanların hepsi de bu bölgede kardeşçe, huzur ve barış içinde yaşamak, hizmet üretmek, bölgeyi kendine yakışır şekilde ileriye taşınmasını istiyor.Bunun başarılması gerektiğini söylüyorlar. Burada genç başkanlar Osb severler yönetimlerden yaşlılar çekilsin, burayı gençler yönetsin demiyorlar.Gençlerin öyle bir istekleri de yok. Bölge yönetiminde genç enerji ile tecrübelerin birleştirilmesi isteniyor. Bu yapılırken yönetim kurullarında ağırlığın gençlere verilmesi gerekiyor. Gençlerin yönetimlere alınması, tecrübelerin yanlarında yetişmeleri, iş ve işleyişler ile haşır neşir olmaları gerekiyor. Burada bir çok tecrübeli başkanlarımızın çoğu da bölgenin bundan böyle gençleşmesinin gerektiğini söyleyip savunuyorlar, bölgenin gençler ile hareket etmesini istediklerini ifade ediyorlar.Bu gibi söylevleri her görüştüğümüz tecrübeli başkanımız rahatlıkla bize söylüyorlar.Bu gençleşme bölge için geç kalmış bir durumdur ve şimdiye kadar da bu gerçekleşmiş olmalıydı.

Buradan bütün başkanlarıma duyurmak istiyorum.Tecrübeli başkanlar yönetimlerine yetiştirilmek üzere genç yöneticileri katsınlar, onları yetiştirip, eğitsinler, sonra da yönetimleri arkalarına bakmadan bu genç yöneticilere emanet etsinler.Bunu söyleyip savunduğum için belki birileri bana hala kızıyor ama olması gereken bu.

İKİ TANE İOSB YOK. İOSB BİR TANE VAR

İkitelli Osb birtane ikincisi de yok ve hepimiz bunun içinde ekmeğimizi aşımızı kazanıyoruz. Ve İkinci bir İosb, İkitelli Osb yok.Burada eski başkanlar, yeni başkanlar. Böyle bir ayrımda olmamalıdır. Burada bulunan her kes bölge adına aklı selim düşünsün ve davransın. Muhtemelen Şubat, bilemedin Mart ayında bölge başkanlığı için seçimli bir genel kurul yapılacak.Bu gelişen süreçten bir ders çıkarıp, dolayısıyla burada ki insanlar orada birbirlerine rakip değil de, bölge adına birbirlerinin yanında yer alsın. Bölge adına sağlıklı akli selim kararlar etrafında birleşmelidirler. Bu seçimli genel kurulda İkitelli Osb”ni geleceğe huzura barışa taşıyabilecek etkili birleştirici bir liste ile yönetim belirlensin ve seçim tek liste olarak yapılsın diye ümit ediyoruz.Bizim Tormak olarak bu listenin içinde olup olmamamızın hiçbir önemi de yoktur. Önemli olan bölgenin geleceğini en iyi şekilde belirlemektir.Yeter ki yapılacak o listenin İosb sanayi sitelerine ye sanayiciye burada bulunan kiracıya, bir tane atölyeciye faydalı olsun.Böyle bir liste hazırlandığında da Tormak olarak biz o listenin yanında yer alırız.Bunu da şimdiden açık açık ifade ediyorum.

Mevcut durumla ve şu anki süreçle ilgili konuşulacak paylaşılacak çok mesele var ve bunları zamanı geldikçe paylaşacağız. Genç yönetici olarak, İkitelli Osb”nin layık olduğu ve hak ettiği noktayı yalayacağından asla kuşku duymuyorum.

Sezai ÜNLÜ KİMDİR?

-1972 yılında İstanbul da doğdum. İlk,Orta,Lise ve Üniversite Eğitimimi İstanbul”da yaptım.1990 yılında İstanbul Yıldız Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü kazandım ve buradan 1994 yılında mezun oldum. Bu zaman zarfı içinde yaz tatillerinde Talaşlı İmalat Sektöründe faaliyet gösteren babamın yanında ona yardımcı oldum. Babamın telkinleriyle Makine Mühendisliğini tercih ettim.Baba mesleği olarak uzun yıllar Torna,Vargel Tezgahı, Borver Tezgahı, Planya ekipmanlarıyla iş yapan bir meslek dalında babamın yardımcısı oldum. Bizler Ekmeğimizi demirden kazandık,buna devam ediyoruz. 1994 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra 1995 yılında Askere gittim. Ankara Mamak da Yedek Subay Adayı Asteğmen Kurs Bölüğü”nde 4 ay eğitim aldıktan sonra Adapazarı nda Takım Komutanı olarak 11 ay görev yaparak askerliğimi ifa ettim.Terhis olduktan sonra yine benim gibi makine yüksek mühendisi olan eniştemin yanında çalışmaya başladım.İki yıl birlikte çalıştıktan sonra yabancı dilimi geliştirmek için İngiltere ye gittim.Londra da 6 ay gibi dil üzerine teorik ve pratik olarak ders aldım. Kendime inanarak, güvenerek,yabancı dilimi geliştirdim.

İngiltere dönüşünde kendi atölyemize geçtik. 2003 yılında evlendim. 2004 yılında ilk çocuğum dünyaya geldi. Üç çocuk babasıyım. Yaklaşık 16-17 yıldır İkitelli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Tormak Sanayi Sitesindeyim ve uzun yıllardır da yönetim kurulunda görev aldım. Bundan yaklaşık 5.5-6 ay önce Benden önceki Tormak yönetim kurulu başkanı Uğur Karaduman abimin başkanlığı bırakması ile eski yönetim kurulu olarak başkanlık görevine getirildim. Yeni oluşan yönetim kurulunu gençleştirme adına iki tane genç arkadaş aldık. Yönetimlerin gençleştirilmesi adına bölgemizde ki diğer başkanlara da bu durumun örnek olmasın umuyorum.Bende Uğur Karaduman gibi burada çok uzun süre kalmayı düşünmüyorum.Belli bir süre hizmet ettikten sonra kendi arzum ile bu görevden çekilmeyi düşünüyorum.

Haber/Söyleşi:Turkiye Esnaf Gazetesi

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu