İstesob Esnaf Camiasına Yeni ESBİS”i Anlattı

Kasım ayında faaliyete geçmesi planlanan yeni ESBİS (Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi), 9-10 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen toplantılarda İSTESOB’a bağlı meslek odalarının genel sekreterlerine anlatıldı.  Coğrafi Bilgi Sistemi, mobil uygulaması, muhasebe sistemi, e-imza sahibi esnaf ve sanatkarın oda ve sicil işlemlerinin online olarak yapılabilmesi gibi yeni hizmetlerin olacağı yeni ESBİS hakkında oda genel sekreterlerinin de görüşü alındı.

İstanbul’daki meslek odalarının genel sekreterleri İSTESOB’da düzenlenen Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Eğitimler, Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Müdürü Ergün Ege, Ticaret Uzmanları Selda Nil Güner ve Nazan Zer Irak tarafından verildi. Ergün Ege, bu toplantının sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu yeni ESBİS’in hizmete girmesinin ardından uygulamalı eğitimler vermeye başlayacaklarını söyledi.

“YENİ İŞ YERİ AÇMAK İSTEYEN YOĞUNLUK HARİTASINA BAKACAK”

Ergün Ege, yeni iş yeri açmak isteyenler için ESBİS’de Coğrafi Bilgi Sistemi adıyla yeni bir uygulama başlatacaklarını belirtti. Ege’nin aktardığına göre yeni sistemde harita üzerinden bölgedeki esnaf yoğunluğu, bölgedeki vatandaş hareketliliği gibi bilgiler de yer alacak. Vatandaş bu haritaya bakarak yeni iş yeri açmanın kendisi açısından doğru bir yatırım olup olmadığına bakabilecek. Ege,” Bu sistem, sadece yen iş yeri açmak isteyen kişilere fikir vermek amaçlıdır. Kesinlikle yoğunluk haritaları yeni iş yeri açmak isteyenleri kısıtlayıcı veya engelleyici bir amaç taşımamaktadır” dedi.

ODA İŞLEMLERİ İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILACAK

Ege, yeni sistemle birlikte esnaf sanatkarın oda ve sicil işlemlerinin internet üzerinden de yapılacağını duyurdu. Ege, bu hizmetten yalnızca elektronik imza sahibi kişilerin yararlanabileceğini ifade etti. Ege, oda başkan ve genel sekreterlerinin de elektronik imzaya geçmeleri için de çalışma başlatacaklarını dile getirdi.

Ege, en çok sorun yaşadıkları konu olarak dikkat çektiği muhasebe ve bilanço işlemleri için de yeni bir uygulama geliştirdiklerini aktardı. Ege, yeni ESBİS’de muhasebe programı olacağını ve meslek kuruluşlarının sistemdeki şablona göre işlemlerini yapacaklarını söyledi.  Ege, PTT ile bir anlaşma yaptıklarını Halkbank’la beraber esnaf ve sanatkar ödemelerinin PTT şubelerinden de yapılacağını sözlerine ekledi.

Haber:İstesob Basın Merkezi-Turkiye Esnaf Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu