İkitelli Osb İvme Finansman Paketi Paneline Ev Sahipliği Yaptı

İkitelli OSB, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan'ın, “İvme Finansman Paketi, Ekonomi Değer Kredisi ve Diğer Finansal Destekler” hakkında bilgilendirme yaptığı toplantıya ev sahipliği yaptı.

İkitelli Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren firmaların ve Halkbank çalışanlarının yoğun ilgi gösterdiği toplantı, İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Konak'ın açılış konuşmasıyla başladı. Konak; Halkbank Genel Müdürümüzü ve değerli sanayicilerimizi ağırladığımız bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Sanayicilerimizin çözüm bekleyen finansal sorunlarına Halkbank'ın nasıl yanıt vereceğini hep birlikte dinleyeceğiz. Geldiğiniz için teşekkür ediyor, tüm yönetim kurulumuz adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum." ifadelerine yer verdi.
Halbank Genel Müdürü Osman Arslan ise şunları dile getirdi; “Halkbankamız bu yıl 81. yılını kutluyor. 81 yıldır üreten Türkiye’nin bankası olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye’nin tarihinde inişli çıkışlı dönemler oldu. Biz de Halkbankası olarak bu dönemlere şahitlik ettik. Ama Türkiye’nin kimliği, sanayicisinin güçlü duruşu, geleceğe yönelik ümit var oluşu, her zaman bu zorlukları aşmamıza neden olmuştur. Son dönemlerde de kolay bir süreçten geçmiyoruz. Türkiye’nin makro ekonomik altyapısına baktığımız zaman Türkiye hak etmediği değerlendirmelere tabi tutuluyor. Ama biz bunları çok fazla dikkate almadan, üreterek, istihdam sağlayarak, daha çok büyümeyi hedefliyoruz. Her zaman yapacak bir takım şeyler olduğuna inanıyoruz. Yıllardır Türk milleti olarak bir araya gelip istişarelerde bulunarak, çözümler üreterek, istihdamı arttırdık. Ekonomiyi büyütme noktasına getirdik. 
Elbette ekonomide para önemli ama her şey değil. Onun yanında iletişim, doğru yatırım, doğru planlama, doğru insan kaynağı gibi birçok faktör var. Bunların  hepsini bir araya getirerek doğru çözümlere ulaşabiliyoruz. Elbette hükümetimiz gerekli adımları attı ve atmaya devam ediyor. Halkbankası olarak aslında Anadolu’da güçlü bir bankayız. İstanbul’da hak ettiğimiz ölçüde var olduğumuzu söyleyemeyiz. Biz kamu bankası olarak KOBİ’lerimizi hiçbir zaman zor durumda bırakmadık, bırakmayacağız. Finans dünyasıyla reel sektörün zaman zaman bakış açıları farklılaşabilir. Aynı olmak durumunda da değil. Biz de bir işletmeyiz ve bilançomuz var. 
Bizimde tahsilat beklentilerimiz var. Alacaklarımızı tahsil edemediğimiz zaman her işletme gibi bankalarda zora düşer. Para en kıymetli konulardan bir tanesi. Biz Türkiye’nin bilanço büyüklüğü açısından 3. bankası durumuna geldik. 
Çalışma arkadaşlarımız ve milletimizin desteğiyle her geçen gün azalma olmadan ekonomiyi destekleyecek kaynaklara erişebiliyoruz. Faizlerin düşmesini engelleyen en önemli neden mevduat faizlerinin yüksekliği. Çok ciddi bir rekabet var. Şu dönemdeki yüksek faizlerin kalıcı olduğunu düşünmeyin aşağı doğru gidecektir. Bu fiyatlardan kredi kullanılsa bile ilerleyen zamanlarda güncel fiyatlara göre ayarlama imkanımız söz konusu. 
Bankacılık sektörünün yılın ilk çeyreğinde 131,3 milyar TL’lik kredi artışında en güçlü rolü kamu bankalarının oynadığını, aynı dönemde nakdi kredilerde 22 milyar TL büyüme sağlayan Halkbank’ın nakdi kredi pazar payını artırmaya devam ettiğini ve bu alandaki öncü rollerini sürdüreceklerini belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizdeki yatırım ortamının finansal garantörü olarak genişlettiğimiz kredi imkânlarından daha fazla işletmenin yararlanmasını amaçlıyoruz. 37 kooperatife bağlı 27 binin üzerinde işyerinin faaliyet gösterdiği İkitelli OSB başta olmak üzere, tüm üretim merkezlerine bu konuda büyük öncelik veriyoruz. İkitelli OSB ve civarında faaliyet gösteren şubelerimizin toplam kredi büyüklüğü 2,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. Destek olduğumuz firmalar kendilerine sunduğumuz kaynakları verimli şekilde değerlendirerek İkitelli OSB’yi önemli bir ihracat ve istihdam merkezi haline getirmiştir. Firmalarımızın dış ticarette önemli bir potansiyeli olduğunu biliyoruz, sağladığımız desteğin ülkemizin ihracatını daha da artıracağına inanıyoruz. İkitelli’de olduğu gibi tüm Organize Sanayi Bölgeleri’nde faaliyet gösteren firmalarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.
Türkiye genelinde bin şubeye ulaştık.Toplam 12 milyon müşterimiz var. Bununda 3,5 milyonu kredili müşterimiz. Hedefimiz KOBİ’leri sanayici ve ihracatçı konuma getirmek. Anadolu ve İstanbul’da büyük işletmelerin temelinde Halkbank’ın kredileri mevcut.
23 Mayıs’ta Hazine ve Maliye Bakanı tarafından ivme paketi açıklandı. Türkiye cari açık veren bir ülke. Yani bizim döviz gelirlerimiz giderlerimizi karşılamıyor. Üretim modelimizde ithalata bağımlılığımız söz konusu. Makine ithalatı 28 milyar dolar. Hammadde ara malı ithalatı da 20 milyar doların üzerinde. Biz yatırım kredilerinde, 2 yıl ana para ödemesiz 10 yıla kadar vade yapıyoruz. 150 milyon TL’ye kadar işletme bazında bir desteğimiz mevcut. Yatırımın dışında işletme kredisine ihtiyaç var. Burada da 30 milyon TL’ye kadar kredi limitimiz var."

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu