Gölge Süvari Ailesi TSK Evnvanterinde ki Yerini Bekliyor

FNSS tarafından geliştirilen Gölge Süvari, yeni konseptiyle ilk kez IDEF’21 esnasında sergilendi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Gölge Süvari ile Ağır Sınıf İnsansız Kara Aracı (A-İKA) kabiliyeti kazanacak. Ağır Sınıf İnsansız Kara Aracı geliştirilmesine ilişkin proje, 2018 yılı içerisinde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatıldı. SSB, A-İKA projesinin iki ayrı faz içerisinde gerçekleşmesi yönünde karar kıldı. Bu kapsamda ilk fazda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan bir aracın insansız hale getirilmesi, ikinci fazda ise sıfırdan bir Ağır Sınıf İKA tasarlanması kararlaştırdı.
FNSS, A-İKA projesinin birinci fazı kapsamında ‘Gölge Süvari’ adında bir ArGe projesi başlattı. Gölge Süvari çalışması ile M113 tipi bir zırhlı aracı insansız hale getiren FNSS, çalışmalarına başarılı bir şekilde devam ediyor. Şirket, Gölge Süvari’yi yeni konseptiyle ilk kez 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’21) esnasında sergiledi. 10 farklı konfigürasyondan oluşan Gölge Süvari Araç Ailesi’nin, yakın gelecekte TSK envanterine girmesi bekleniyor.

GÖLGE SÜVARİ
Kullanıcı güvenliğinin ön planda tutulduğu Gölge Süvari araç ailesi, yapay zeka destekli otonomi kiti, karar destek sistemleri, sensör setleri, durumsal farkındalık sistemleri ile muharebe sahasında askerin bilişsel yükünü hafifletilecek ve tehlikeli görevlerde kullanıcı için kuvvet çarpanı olacak bir sistem çözümüdür.
Gölge Süvari ailesi, FNSS tarafından geliştirilen otonomi kiti ile donatılmıştır. Devriye, takip ve üsse geri dönüş gibi otonom sürüş modlarına sahip otonomi kiti, güvenli bir sürüş için çeşitli koruma katmanlarına sahiptir. FNSS otonomi kiti, teknolojik gelişmelerin hızlı uyarlanabilmesini teminen açık mimaride tasarlanmıştır. Gölge Süvari’nin ateş destek görevleri için tasarlanan silahlı varyantında karar verme sürecinde insan her zaman döngüde yer almakta, ateş kararı sistem tarafından verilmemektedir.
Uzaktan komuta edilebilir ve otonom hareket kabiliyetine Gölge Süvari, göreve uygun faydalı yüklerin entegrasyonuna imkan veren tasarımı ile ateş desteği başta olmak üzere keşif ve gözetleme, lojistik destek, taktik aldatma, istihkam keşif, haberleşme rölesi, askeri tahliye gibi her türlü görevi karşılayacak bir otonom insansız kara aracı ailesidir.

Gölge Süvari M113 Üzerine İnşa Edildi
M113 platformu üzerine inşa edilen Gölge Süvari araç ailesi ile güvenilir bir platforma uzaktan komuta ve otonom yetenekleri kazandırılmıştır. >450 km menzili olan Gölge Süvari araç ailesi dizel bir motorla donatılmıştır. Düz ve asfalt yolda >50 km/s hıza ulaşabilen Gölge Süvari; %60 dik ve %30 yan eğimde hareket edebilmekte, 60 cm yüksekliğinde dik engel ve 160 cm uzunluğunda hendek geçebilmektedir. Gölge Süvari’nin 4500 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip.
Gölge Süvari Genel Bilgiler:

Azami Araç Ağırlığı: 13.500kg

Motor: Dizel
Uzunluk: <5.5m
Genişik: <3.0m
Gövde Yüksekliği: <2.0m Havada Nakil: A400M, C130 Transmisyon: Tam Otomatik, 4 İleri, 1 Geri Elektrik Sistemi: MIL STD 1275, MIL STD 461 Harekat Kabiliyeti Azami Yol Hızı: >50 km/sa
Azami Yol Menzili: >450 km
Azami Meyil Tırmanma %60
Azami Yan Meyil: %30
Dik Engel Aşma: 60 cm
Hendek Aşma: 160 cm
Otonomi ve Uzaktan Komuta Özellikleri

RF ve LTE Bağlantı Alternatifleri

Anti-Jam GNSS

GNSS Tabanlı Rota Takibi ve Devriye Kabiliyeti

GNSS Bağımsız Lider Takipçi Araç Fonksiyonları

Engel Algılama ve Engelden Sakınma Kabiliyeti

Konfigürasyonlar

 

Haber:Savunma Sanayi-Türkiye Esnaf Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu