Cila ve Nikelajcılar Sanayi Sitesi Mali Genel Kurulu Yapıldı

Cila ve Nikelajcılar Sanayi Sitesi Olağan Mali Genel Kurulunu Kendi Sosyal Tesislerinde Yaptı

Cila ve Nikelajcılar Sanayi Sitesi Olağan Mali Genel Kurulu Cila ve Nikelajcılar Sanayi Sitesinde yapımı tamamlanan Cila ve Nikelajcılar Sanayi Sitesi Sosyal Yerleşkesinde yapıldı.

Cila ve Nikelajcılar Sanayi Sitesinin Olağan Mali Genel Kurulun Divan Başkanlığını Bağcılar Güngören Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı ve İkitelli Osb Yönetim Kurulu Üyesi M.Vural Koç yaptı.

AK Parti Başakşehir İlçe Başkanı ve Cila-Nikelajcılar Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Sebahatdin Kayas selamlama ve bilgilendirme konuşmasının ardından gündem maddesi uyarınca sözü Divan Başkanı M. Vural Koç”a bıraktı.

Divan Başkanı M.Vural Koç 10 maddelik gündem maddeleri uyarınca kurula katılan üyeleri ve misafirleri bir dakikalık saygı duruşuna, ardından da istiklal marşımızın okunmasına davet etti. Saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasıyla 10 maddelik gündem maddelerinin görüşülmesini geçildi.

Huzur ve Sükünet içinde yapılan Cila ve Nikelajcılar Sanayi Sitesinin olağan Mali Genel Kuruluna, Biksan Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı ve İkitelli Osb Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Konak,Masko Yönetim Kurulu Başkanı ve İkitelli Osb Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Mutlu, İkitelli Osb Yönetim Kurulu Üyesi Selim Üs, Giyimsanatkarları Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tahsin Karagöz, Dolapdere Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Bacakcı, Pik Dökümcüler Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Çırpıcı, Çevre Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Tokdemir,Tormak Sanayi Sitesi Yönetm Kurulu Başkanı Sezai Ünlü ve diğer davetliler katıldı.

Haber:Turkiye Esnaf Gazetesi

 CİLA VE NİKELAJCILAR SANAYİ SİTESİNİN OLAĞAN KURULUNDA ŞU KONULAR GÖRÜŞÜLDÜ

Cila ve Nikelajcılar Sanayi Sitesinin Olağan Mali Genel Kurulu Cila ve Nikelajcılar Sanayi Sitesinin yapımı kısmi şekilde biten Sosyal Tesis salonunda yapıldı.

Kurulunun açılışını Cila ve Nikelajcılar Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Sebahatdin Kayas yaptı. Kayas sözlerine şu açıklamalar ile başladı…

Sayın çok değerli üyelerimiz, sayın çok kıymetli davetliler ve saygı değer katılımcılar.Yapılan olağan genel kurulumuz hayırlara vesile olsun. Hakkımızda hayırlısı olsun. Yapılan yoklamada ki gerekli çoğunluğun olduğu görülmüştür. İnşallah 2018 yılı olağan genel kurul toplantımızı açıyorum. Genel kurulumuzu icra edebilmek için bir divan heyetine ihtiyacımız var. Bizler divan başkanı olarak Mehmet Vural Koç ağabeyimizi, katip üyeliğe Hasan Çetin beyi ve oy sayım memurluğuna da Mehmet Murat Kocabaş”ı öneriyoruz”diyerek oluşan divan heyeti oylandı ve oy birliği ile genel kurulu yönetmek üzere divandaki yerlerini aldılar.

 

Önerilen ve Oy Birliği ile seçilen Divan heyeti yerlerini aldıktan sonra Divan başkanlığı ve divan heyeti adına sözlerine başlayan Bağcılar Güngören Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı ve İkitelli Osb Yönetim Kurulu Üyesi M. Vural Koş sözlerine şu şekilde başladı:

“Sayın başkan, sayın değerli misafirler Cila ve nikelajcılar Kooperatifinin saygı değer üyeleri.Divan için bizi tercih ettiğiniz için arkadaşlarım ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Genel kurulumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum.Sayın üyeler gündemimiz 10 maddeden oluşuyor.Gündemimizi aynı sırayla icra edeceğiz. Buna bir itirazı olan var mıdır efendim. Olmadığına göre gündem maddelerinin görüşülmesine, müzakere edilmesine ve oylanarak karara bağlanmasına başlıyorum. Teşekkür ediyorum. Gündemimizin birinci maddesi nisap çoğunluğu sağlanmış ve genel kurula başlanmıştır. İkinci maddemiz aynı şekilde tutanaklara imza atılması ve divan heyeti seçilmiş ve divan başkanlığı seçimi yerine getirilmiştir. Gündemimizin 3. maddesi uyarınca şimdi Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve yakın silah arkadaşları ve Tüm Tarihimiz boyunca bu vatan için canını veren bütün şehitlerimiz için hepinizi bir dakikalık saygı duruşuna ve akabinde İstiklal Marşımızın okunmasına davet ediyorum.

Gündemimizin 4.Maddesinde 2018 yılına ait Mali Tablo Denetim kurulu raporu,Bilanço ve gelir gider hesaplarının okunması ve müzakere edilmesi ve karara bağlanması var. Bu konuda genel kurula bilgi verilmesi gerekiyor ve buyurun sayın başkan.”

Gündemin anılan maddesi uyarınca Divan Başkanlığınca kürsüye davet edilen Başkan Sebahatdin Kayas açıklamalarına şu sözler ile başladı:

“Değerli ortaklarımız. Tabi bazı şeyler var ve bunlar zaten rutin işler. Burada okuyacaklarımın ayrıntıları da zaten matbu şekilde rapor halinde sizlerin elinde var.Burada bunların hepsini okumayacağım. Sadece Faaliyet dönemiyle ilgili genel değerlendirme ve geleceğe yönelik beklentileri okuyacağım.Çünkü diğer bilgiler zaten standart bilgiler. Bunların hepsi de sizlere verilen raporumuzda da ayrıntılarıyla orada var. Anılan bilgileri okuyarak ve vererek sizleri bilgilendireceğim inşallah.

Değerli ortaklarımız sitemiz tam doluluk ile faaliyetlerimize devam etmektedir.Gerek getirisiyle gerek çevre düzenleme ve temizliği ile İkitelli Organize sanayi bölgesinin en cazip sitelerinden birisiyiz.Bu durumumuzu daha da ileriye taşımak için gayret etmekteyiz. Yakın çevremizde devam eden inşaat işleri bittiğinde çok daha kolay ulaşılabilen çok daha güzel bir duruma gelmiş olacağız. Bu inşaat işlerinden kastımız Pik Dökümcüler Sanayinin hemen bitişiğimizde devam eden inşaat faaliyeti. O inşaat bittiğinde inşallah bu yol arkadaşlar şu anda zaten yol açıldı ama inşallah çok daha güzel olacak. Şu anda çalışmıyor bu yol ama şağıda ki kavşağa bağlanmış olacak.Böylelikle aşağıdan dere yolundan gelişlerde de direk olarak sitemize doğrudan ulaşım sağlanacaktır.Bu da bizim sitemizin konumu açısından önemli bir kazanım olacak inşallah.

Değerli ortaklarımız geçen yıl kaba inşaatını bitirdiğimiz site yönetim binamızın ve medrese binamızın dış cepheleri tamamlandı. Site yönetim binamızın site yönetim ofisleri kısmı tamamlandı ve yaklaşık 8 aydır içerisine taşındık elhamdülillah. Şu anda da kongremizi binamıza ait kendi salonumuzda yapıyoruz. Bu günleri bizlere gösteren cenabı hakka hamdüsenalar olsun. Değerli arkadaşlar burada burasının ta kuruluşundan beri üye olan birlikte yol yürüdüğümüz arkadaşlarımız var. Burada bu işlere bir barakada başladık. Biraz önce de Temel ağabeyim ile o dönemi konuşmuştuk. Burada ilk barakamızı kurarken neler yaşadığımızı unutmadık. Allah razı olsun hemen komşularımızdan elektrik ve su ihtiyacımızı, telefon ihtiyacımızı karşıladık. Bunun için Komşularımız olan Çevre Sanayi yönetimine çok teşekkür ediyorum. Burasının yapım faaliyetlerine o koşullarda ve bir  barakada başladık. Bugün hamt olsun ki kendi yönetim binamız içerisinde ki bu salonda kongremizi icra ediyoruz. Cila nikelajcılar adına çok önemli bir kazanım sağladık. İnşallah bu güzellikleri daha da artırarak gerçektende ikitelli organize sanayi bölgesi içerisinde küçük olmamıza rağmen önemli bir site olduğumuzu her zaman söylüyoruz. Burasının daha da önemi artarak devam edecek diye düşünüyorum. Tabi ki bu da her zaman bizim el birliğimizle her zaman birbirimize destek olmamız ile devam edecektir.Şimdiye kadar bu böyle devam etti. İnşallah şimdiden sonra da bu şekilde devam edecektir diye düşünüyorum.

Değerli ortaklarımız, sitemizde belli kurallara riayet edilmesi site sakinlerinin adına genel kurallara uymalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda şimdiye kadar kimseye bir ayrıcalık yapmadık, kimseye hiçbir şekilde bir müsamaha göstermedik, bundan böyle de göstermeyeceğiz. Burada sürdürülebilir bir üretimi sağlamak için disipline, disiplini de sağlamak için de mevcut kurallara uyulması lazım. Burada çalışan esnafımızın daha da iyi bir ortamda çalışabilmeleri ve resmi kurumlar karşısında da rahat olabilmemiz için belirlenen kuralları bizler uygulamamız, burada ki esnafımızın da buna harfiyen uymaları gerekiyor. Sitemiz sürekli takip altındadır. Şimdi de sitemizin 7/24 takip edileceği yeni bir sistem kuruluyor. Her an su ölçümü yapılacak bir sistem ile takip sistemi inşaatı başladı. Dolayısıyla bu konularda çok kararlı olmak mecburiyetimiz var.

Değerli arkadaşlar geçen İski den gelen arkadaşlar ile görüştüm. Bizim sitemizin dışında deşarj ettiğimiz noktada olmak kaydı ile 7/24 burayı kontrol edecek bir sistem kuruluyor. Biz bu konuda belli noktaların site içinde yapılması için ısrarcı olduk. Çünkü tam çıkışta bizim ana hatta bağlantı kurduğumuz yerden istiyorlar bu yeri. Ama onlar ısrarla dışarıda olmasını istiyorlar bu yerin. Onlar dışarıda daha iyi olacağını söylediler. Biz de içerde daha kolay olacağını düşündük. Bu çalışmalar başladı. Burada 7/24 hiç ara vermeden buradan giden suları ölçmek için bir sistem kuruyorlar. Ve orada ki o durumu anında orada ki merkezlerine gidip değerlendirme yapacaklar. Onun için bizim özellikle kimyasal kirli olan mutlaka bu çözümü üretmek zorundalar ve bunu bizlerin hiçbir şekilde kirli göndermememiz gerekiyor. İşte biliyorsunuz. İski ile davalar…Bir yıldır ceza yemedik ama bir ceza yediğimiz ve hala ödemediğimiz bir cezamız var. Bu konuda da sık sık denetimler oluyor, bu cezalar ile muhatap olmaya devam ediyoruz. Bir parametrede o olması gerekenlerın dışında yakalandığınızda anında cezaya çarptırıyorlar. Dolayısıyla da burada ki belirlenen normlar ve kurallara harfiyen uymamız gerekiyor.

Benim faaliyet raporuyla alakalı söyleyebileceklerim bu kadar.

Arkadaşlar birde şöyle bir şey var. Tapularınızı lütfen üzerinize alınız. Bakın hemen hemen 5. yıla girdik. Tapularınızı vermemizde sizlerinde almanızda bir engel yok. Bu konuda da hamt olsun hiçbir pürüzü olmayan tertemiz bir durumdayız ve müstakil tapularınız hazırdır sizlerin almanızı bekliyor. Hala yaptığımız en son denetimde yüzde 28 i tapularını almamış. Yani üyelerimizin yüzde 72 si almış, yüzde 28 hala almamış. Arkadaşlar sizden ricam şudur ki bu tapularınızı en kısa zamanda alınız. Çünkü hem harçlar değişiyor, hem bazı kurallar değişiyor. Bunun için bir an önce tapularınızı alın ve bu işlemi de bitirelim. Bu işlemi bitirdikten sonra da artık yapı kooperatifi olmaktan çıkıp işletme kooperatifine dönüşmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz daha önceki genel kurullarda bu işle alakalı kooperatifin süresini uzatmak zorunda kaldık. En son bizim bu inşaat yapı işlerimiz bu yönetim binamızın tamamen bitmesiyle birlikte bu vasfımız da bu şekilde tamamlanmış olacak inşallah.

Birde arkadaşlar 2017”nin ikinci döneminden sonra biliyorsunuz OSB”lerle ilgili bir kanun çıkmıştı. O tarihten itibaren bizim o 5 yıllık muhafiyetimizi biliyorsunuz. Dolayısıyla 2017”nin ikinci döneminden itibaren emlak vergisi mükallefi olduk hepimiz. Dolayısıyla bu tapusunu alan arkadaşlarla aynı zamanda bu arkadaşlar belediyeye gittiklerinde de tapularını alırken o mevcut biriken borçlarınızı ödemek zorundasınız. Daha sonra da beyannamenizi verin. Ben inşallah bu yıl içerisinde bu tapu işlerinin biteceğine inanıyorum ve önümüzde ki genel kurulda Allah nasip ederse yapı kooperatifinden çıkıp işletme kooperatifine geçme kararı alacağız. İnşallah bunu da başarırız ve ben hepinize bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Faaliyet raporunun okunmasının ardından Denetim kurulu raporu da özet olarak okundu.

Gündemin 5 Madde Yönetim ve denetim kurulu üyeleri şahıslar olarak ayrı ayrı ibraları oy birliği ibra edildiler

Gündemin 6.Maddesi uyarınca Kooperatif Mescidi İnşaatının tamamlanması hususu görüşüldü. Bu madde uyarınca açıklama yapmak için söz alan Başkan Kayas, ilgili gündem madesi uyarınca şu bilgileri paylaştı:

“Değerli ortaklarımız sitemizin bir mescide ihtiyacı vardır biliyorsunuz. Buna hamt olsun bunu bu binanın içerisinde kabasını bitirdik. Dış cephesi de bitti. Diğer kendine özgü işler ve işçilikler kaldı. Bununla alakalı da biliyorsunuz daha önce ki süreçte de her hangi bir bütçe yapılamadı. Tabi ben ilk olarak mescit şadırvanı için dışarıdan yaptırma ile ilgili bir arkadaştan bir vaat aldım.Şadırvanı bu arkadaş yaptıracak inşallah. Pencereler var.Mescidin kendine özgü teknik kısımları var. Arkadaşlar bizim bu durumlara yönetim olarak bütçemiz çok el verişli değil. Buna desteklerinizi verirseniz, bunu da çözmüş oluruz. Biz buraya kadar bütçemizi hep bir şekilde bütçemizde artı olacak şekilde yapmıştık. Ama şu geldiğimiz yıllar içerisinde yani geçen yılın başlarından itibaren bizler artıda olmamız gerekirken borçlu duruma düşmeye başladık. Bununla alakalı da önce burada ofiste çalışan arkadaşlarla durumu mercek altına çektik.Ne oluyoruz dedik. Biz bütçemizi artıda tutalım derken bu niye eksiye gidiyor diye bir inceleme yaptık.Bir yanlışlık mı var bu işte diye bir araştırma yaptık. Buna göre fark edilen göze çarpan kayda değer farklı bir harcamamızın olmadığını gördük. Baktık ki bizim en çok pay ödedidiğimiz kaynakların başında iski olduğunu gördük. Ne oluyoruz dedik.Bu sefer de su ile alakalı bir araştırma başlattık. İski”ye gittik defalarca, saatleri değiştirdik. Raporlar istedik. Bunlarda sağlam geldi falan derken.Biz yine itiraz ettik. Bizden sizler fazla para alıyorsunuz diye sürekli ikaz ettik. Bu konuda araştırmalar yapıldı. Sitemizin su tesisatlarıyla alakalı dinlemeler yapıldı. Burada bir su hırsızlığı mı oluyor diye endişe ile geceleri geldik, bir çok denetim ve kontroller ile bu konunun üzerine son derece hassas ve titiz bir çalışma içine girdik.Ufak tefek bazı şeyler bulduk ama bunlar ödenen bedelin yanında hesabı yapılmayacak kadar önemsizdi. Bizim ödediğimiz fark gibi değildi. En sonunda burada ki şube müdürüyle bu konuyu görüştük ve bakın biz sizi dava edeceğiz diye uyardık. Çünkü bu saat arızalı kardeşim gelin değiştirin diyoruz. Saat değişiyor. Saat kontrole gidiyor. Gelen rapor yine sağlam. Bu seferde eksik yazmışız diyerek yeni bir fatura geliyor. Yani biz fazla ödeme yapıyoruz diye çözüm ararken onlar bize yeni yeni faturalar eklediler. En son sizi mahkemeye vereceğiz derken bunlar bu sefer bizim burada ki tesisatımızın şöyle olması lazım diyerek bir şema sundular. Bu şemaya göre de biz dedik ki bizim tesisatımız böyle değil. Bu sefer sizler yanlış yaptınız dediler. Biz asla yanlış yapmadığımızı ilettik, o zaman bununda incelenmesini önerdik. Çünkü bizim tesisatlarımız iski standartlarına uygun hem de proje onaylı ve tesisat onaylı.Bu sefer tesisatı onun elinde ki projeye uygun hale getirdik. Yani bu da şu demek. Yani Toz tutucuyu, basınç düşürücüyü ve saatleri kurduğumuz sistem, saat odasına kurduğumuz sistem o gelen boru çapının on katı olması lazımmış. Ama bizde öyle değildi. Hemen arka arkaya eklemişler. Biz bunu standart haline getirdiğimizde baktık ki bizim su tüketimimiz dolayısıyla da fatura ödemelerimizde ciddi azalmalar oldu. Bunu birkaç sefer yaptık.Bu durumu İski Genel Müdürü ile görüştüm. Yönetim Kurulu ile görüştük. Bu görüşmeler sonucunda da bizim haklı olduğumuz ortaya çıktı.Hemen bu durumla ilgili çalışma yapılacağını ve bu farkın ödeneceğini söylediler. Ancak geçen sene kamu oyuna da yansıyan olaylar üzerine de bize dediler ki biz bunu bu şeklide ödeyemeyiz yine başımız ağırmasın dediler. Bizde peki bizden alınan bu fazla ödemelerimizi bize geri nasıl ödeyeceksiniz diye sorduk. Onlarda bize bu durumda bizi dava edin mahkeme kanalı ile bu durum sonuçlansın diye öneride bulundular. Başka yol kalmayınca da bizde İski yi dava ettik. Bu konuda yapılan değerlendirmeler ile de burada yaklaşık bir milyon liranın üzerinde bir paranın bizden İski tarafından fazladan alındığı ortaya çıktı. Tabi ki bu mahkeme sürecinde olduğu için de bizim sıkıntımız devam ediyor.Bu meblağın nşallah gecikme faiziyle beraber bunu alma imkanımız olacak. Biz böyle bir zarar ile karşılaşmayıp da bir artımız olmuş olsaydı. Şimdi sözünü ettiğimiz mescidimizi biz kendi kaynaklarımız ile de yapabilirdik. Ancak bilgilendiğiniz üzere böyle bir mali sıkıntımız var. Bu mabede yardımcı olmanızı arzuluyorum.

Ben öncelikle şunu ifade edeyim arkadaşlar. İçimizde durumu iyi olan arkadaşlarımız var.Burası burada durduğu sürece netice itibariyle hayır ve ibadet mekanı olarak kalacak. Bu yönde bir düşüncesi oluşacak arkadaşlarımız buraya hayrat şeklinde bir yardım yapabilirler. Bakın arkadaşlar burası bizim diye baktığımızda da burada ortaklar olarak da burada elimizi taşın altına koyup bunu da çözmemiz lazım. Bu yönetim binamızı bu şekle şu an itibariyle toplam 860 bin liraya mal ettik. Şu anda Allaha şükürler olsun ki bir borcumuz harcımız da yok. Bu rakama burasının hafriyatı ve bu haline gelmesinde ki her şey dahildir. Evet hala eksiklerimiz var. Ama hamt olsun ki bu duruma getirdik. İnşallah onları da tamamlarız. Ama şunu da görmemiz gerekir ki bu gün burasını bu hale getirmek için o harcanan paralar ile yapmanın mümkünü yoktur. Burası bin metrekarenin üzerinde bir yerdir. Bu bin metrekare yapı içerisinde sadece iki adet mevzuata uygun 60 artı 60 toplam 120 metrekarelik iki adet küçük dükkanımız var. Bunları da inşallah uygun bir kiracı bulur oraları da kiraya verirsek oradan da bir kira geliri elde etmiş olacağız Allahın izniyle.Arkadaşlar ben sizden gelebilecek özellikle bağış yapmak için bir destek olacak arkadaşlar olursa bu sorunumuzda hem çözülür hem de burası da sizlerin bir hayır kapınız olmuş olur. Ama olmaz ise yani en nihayetinde biz yine de ortaklar olarak burasına da bir çözüm üretmemiz gerekir diye düşünüyorum. Ben bu konuda diyeceklerim bu kadar. Bir kez daha hepinize dinlediğiniz için teşekkür ederim.”

Divan Başkanı Vural Koç da Bağcılar Güngören Sanayi Sitesinde yapılan benzer bir çalışma ile ilgili öneri ve görüşlerini dile getirdi. Koç şunları anlattı. Saygı değer genel kurul üyeleri. Ben de bizim sitemizde yapılırken üyelerimiz ile çözüm üretirken. Üyelerimizden bazıları hepsi birer pencereyi satın aldılar. 20 kişi birleşti halısını yaptı, 30 kişi birleşti çinisini yaptı. Ve iki yılda camimizi tamamlamış olduk. Umarım ki sizde benzer şekilde aynı şeyleri yaparsınız. Burada ki üyeleriniz, personeliniz, komşularınız, esnafınız güzel bir mabette ibadetlerini yapma imkanına kavuşmuş olurlar. Bu konuda başkanım bunun için bir aidat mı toplayacaksınız yoksa bu genel kurulda bunu şimdilik geçiştirip sürece mi bırakmak istiyorsunuz diye sordu.

Divan başkanının bu sorusu üzerine Başkan Kayas, ”Aidat meselesine getirmek istemiyorum. Çünkü ben bir iki kalemiyle alakalı belli kişilerden söz aldığım arkadaşlarımız oldu. Kalan kısımlarla alakalı da inşallah ben burada ki sitemizde ki esnafımızın mali durumu iyi olan arkadaşlarımızın veya önümüz ramazan bakarsınız arkadaşlarımız gelecek 5 bin lira 10 bin lira bağışta bulunacak ve bu şekilde yapabiliriz tamamlarız diye düşünüyorum”diye öneride bulundu.

Gündem Maddelerine devam edilirken Divan Başkanı M. Vural Koç okuduğu gündem maddesi uyarınca ve Başkan Kayas”dan site sorunlarıyla alakalı dinleyip bilgi sahibi olduğu konuyla ilişkin maddeyi ve kendi önerilerini anlatırken şunları söyledi:

“Şimdi bir E Bloğunuzda bir bodrum kat varmış.Burası biraz kaçak gibiydi. OSB”lerle ilgili bir barış yasası çıktı. Bunun içinde tapu kayıt belgesi alacaksınız. Ve orda 2 bin metrekareye yakın bir yeriniz var ki bu konuda başkandan dinlediklerimi anlatmak istiyorum. Burada size bundan sonra da orasını yasallaştırıldığı zaman orasını da 20 bin lira veya daha da üstünde aylık kira gelirine kavuşturma durumunuz var. Bunun içinde yönetim bunu burada gündeme almış. Madde şöyle: E Blok Bodrum kat a ait imar barışının ödemesini yapma hususunun karara bağlanması mladdesi. Başkan bu madde gereği genel kurula bir bilgi vermek ister misiniz?” diye sordu. Bunun üzerine Başkan Sebahatdin Kayas gerekli açıklama yapmak için bir kez daha kürsüye gelerek şunları anlattı:

“Değerli ortaklarımız bizim E bloğun ikinci bodrum katı var. Şu anda bir bölümünde arıtma tesisimizin olduğu, bir bölümü de boş ve atıl olarak duran bir yerimiz var. Burasıyla alakalı zaman zaman talepler çıkıyordu. Ama o zamanlar ruhsat verme imkanımız yoktu biliyorsunuz. Çünkü orası emsale girmeyen imarlı alanı olmayan bir bölgeydi. Elektrik ve ruhsat verme imkanımız olmadığı için her hangi bir kiralama işlemimiz olmamıştı. Bir de malum oranın giriş çıkışında büyük araçların girip çıkması çok mümkün olmayan bir fiziki durumu var. Bir asansör yapma durumu vardı. Birde geçen yıl çıkan İmar Barışı ile alakalı olarak da burasıyla ilgili de biz bir imar barışı müracaatı yaptık. Burasının merdiven altları da dahil toplam 2 bin 600 metrekarelik bir yerimiz bu şekilde atıl duruyor. Burasının tamamı 2 bin 607 metrekarelik bir alan. Buranın önünde ki bölümde bizim arıtma tesisimiz var. Diğer alanda bu şeklide boş olarak duruyor. Ben burası ile ilgili imar barışı müracaatını yaptım. Burasıyla alakalı gereken ödemesi yapılıp yapı kayıt belgesini aldıktan sonra buraya her türlü ruhsat ve elektrik bağlanma imkanı olacak o zaman. Bu şekilde burası da sitemizin imarlı olan bir yeri olmuş olacak. Burasıyla ilgili önümüze çıkan ödeme tutarı 186 bin 96 kuruş ki yaklaşık bu 200 bin lira. Biz bunu mayıs ayı sonuna kadar ödememiz gerekiyor. İlgili yasa maddesi gereği böyle bir imkana kavuştuk arkadaşlar.Burayı tekrar kullanım alanı haline getirmiş olacağız. Bu madde de bunu anlatmaktadır. İnşallah bunu da burada bir karara bağlayıp bu konuyla alakalı da bu bir ay içinde bu ödemeleri de tamamlarsak, böyle bir alanımızı da atıl durumdan kurtarıp, gelir getirecek bir duruma kavuşturmuş olacağız.

Her türlü iş yapma, ruhsat alma ve elektrik bağlanma imkanına kavuşturulmuş olacaktır. Bakın arkadaşlar çok az rastlanan özellikler burada mevcut. Şu anda bu sözü edilen yerimizin yüksekliği 4 metre 70 cm dir ki bu gibi yerler bölgemizde son derece az bulunmakta ve yoğun talep görmektedir ve son derece uygun olan bir yerimiz var. Bunun üzerinde olan o yasak problemini de o ödeme ile çözdüğümüzde burasından da ciddi bir aidat gelirimiz olmuş olacak. Bakın arkadaşlar bizim sitemizin her hangi bir geliri yok. Bizim bir yerden bir gelir elde etmemiz lazım. Burayı çözer ve buradan bölgede ki rayiç bedel ile bir aylık kira gelirine sitemizi kavuşturursak şu anda üyelerimizden aldığımız ödemeler en az 500-600 lira daha düşüşü gündeme gelecek. Burası için istenen tutar tamamen imar barışından kaynaklı yapı kayıt belgesi alınma masrafıdır. Bu konuda ben gerekli müracaatı yaptım. Bize de bir bir buçuk aylık bir süre verildi.Bunun içinde bu durumun gündem maddesine konulmasını yönetim olarak uygun bulduk. Bilgilerinize sunar, olumlu kararlar vermenizi bekleriz. Saygılarımla.”

Gündem maddesine konu olan durum ile ilgili Divan Başkanı olarak ve Bölge hakkında ki bilgilerini paylaşan M. Vural Koç genel kurul üyelerini bilgilendirme adına yaptığı görüşünde şu bilgileri paylaştı:

“Değerli genel kurul üyeleri sayın başkan ile biz burada yıllardır arkadaşız. Bende bahsettikleri gibi site başkanıyım.Bu konuda bende bilgilendirmek istiyorum.Bu gelişme Organize Sanayi Bölgeleri için bir imkan bir şans tanınması adına tanınan hak olarak bir durum ve oldukça büyük bir şans. Bunun da adı İmar Barışı.Değerli üyeler,bugün bu bölgede bu duruma şöyle bakarsak konunun önemini çok daha iyi anlarız. Burası 2 bin küsür metrekare ki bu metrekareleri bugün burada yeniden yapmaya kalkmak gerçekten son derece büyük paraları gerektiriyor. Örnek olarak burasının metrekaresini bin liradan bitireceğinizi düşünürseniz bile bu total miktar 2 milyon lira yapar. Yani bu yasa ile sizler burada son derece büyük bir şans yakalıyorsunuz. Böyle bir metrekareyi sizler yaklaşık 200 liraya sahip olmuş oluyorsunuz. Kaldı ki bunu yaptığınızda da rayiç bedel kira ile de yapmış olduğunuz masrafı da kira geliri olarak bir yıl içinde kasanıza koymuş olacaksınız. Bende kendi sitemde böyle bir sıkıntımız için 690 bin lira para ödedim. Böyle bir fırsat her zaman elinize geçmez. Yarın çok daha ciddi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Elinizde çok güzel bir imkan var. 2000 bin küsür metrekare ki bu çok güzel. Büyük bir iş yeri için el verişli bir yer ve böyle yerler buralarda asla boş kalmaz. Sakın bundan sizler sakınazar etmeyin ve bunu bir an evvel değerlendirin. Bu ele geçirilecek her zaman olabilecek bir fırsat değildir. Çok ciddi bir imkandır. Bu konuda da hep birlikte meseleye olumlu yaklaşmanızdır. Bu konuda karar sizindir. Bu konuda söz almak isteyen varsa söz verelim. Sonunda da karara bağlayalım.”

Gerekli açıklamaları yapmak üzere söz alan Başkan Sebahatdin Kayas şunları söyledi:

“Arkadaşlar sözü edilen yerle ilgili belirlenen ve yatacak rakam belli, üye başına düşen pay belli. Bunun dışında fazla para niye alalım ki. Cami içinde bana göre söyledim söyleyeceğimi. İsterseniz bir para toplayalım. İsterseniz de bağış sistemi ile destek olun. Sizden de üyelerimizden imkanı olan gücü olan yardım isteyen varsa bunları toplayalım bir havuz yapalım. Neticede bu camimiz burada. Biz burada namaz kılacağız ibadetimizi yapacağız. Bu sitenin sakinleri ibadetlerini yapacaklar. Belki çevreden de ihtiyaç duyan komşularımız buraya gelip ibadetlerini yapacaklardır. Yani burası bir hayır kapısıdır. Burada ki rakam belli. Bu konuda da Şehircilip Dairesine ödeyeceğimiz para 186 bin küsür liradır

Kurulun sonuna doğru kısa kısa konuşmaların yer almasıyla konuşmacılara söz ve cevap hakkı veren Başkan M. Vural Koç, başkan ve üyeler arasında soru cevaplı gelişen konuşmalara müdahale etmedi ve konuşmacılar ve cevap hakkını kullanan konuşmacılarda birbirlerine olan saygıyı bozmadı. Karşılıklı soru ve cevap şeklinde gelişen konuşmalarda şu konular konuşuldu:

-Başkanım Cami için kalemleri öğrenelim…

-Başkan Arkadaşlar ben cami için bazı arkadaşlarla görüştüm. Şadırvanı yapacak olan çıktı. Pencerelerle ilgili de birisiyle görüşeceğim inşallah o da onları yapar. Kalan içerde ki o mimberi, kürsüyü, halısını, çinisini ve diğer dini süslemeleri de eğer olmazsa bizler yapabiliriz. Bizim içimizde de durumu müsait olan esnaf arkadaşlarımız var. Veya hiç olmazsa bu sene böyle devam edelim. Olmazsa camimizin halısını kilimini sereriz, çok süslü mesçitlere de gerek kalmadan biz yine bu şekilde ibadetimizi yapacak bir mekan haline kendimiz getirebiliriz.

-Başkanım bu çalışmalar için bir rakam çıkarıldı mı…

-Yok yok kesinleşmiş bir rakam yok ortada.Şu anda bir şey söylersem afaki olur.

-6 madde bitti. 7.maddeyi konuşuyoruz. İmar Barışı ile ilgili başkan rakamı söyledi. Birim başına 2 bin lira.Bu konuda başka söz almak isteyen var mı arkadaşlar. Yoksa bu maddeyi de oylayacağım. Mayıs sonuna kadar belirlenen rakamın ödenmesi gerekiyor arkadaşlar.

-Başkanım bu belirtilen rakam ödendiğinde burasından biz para kazanmaya ne zaman başlayacağız.

Başkanım ayrıca Camiyi üst kata alalım. Burasını ikiye bölelim burası 10 bin liradan 20 bin lira kira geliri getirir. Üst katı cami yapalım. Cami olan yeri de dükkana çevirip kiraya verelim başkanım. Olmazsa iki lokanta oraya geçer ve 10 milyardan 20 milyar lira bir kira gelirine kavuşmuş oluruz.

-Burası mescit olarak ayrılmıştır ve orasını lokanta yapamazsınız.

-Başkanım E Bloktaki o yer net olarak kaç metre karedir.

-El verişli kullanım alanı olarak 1500 metrekarenin üzerindedir arkadaşlar.

-7 maddeyi birim başına 2 bin lirayı mayıs sonuna kadar bir ay gibi bir zaman var. Bunun ödenmesini oylarınıza sunuyorum. Ödemeyi uygun görenler işaret buyursunlar. Ödemeyi kabul etmeyenler işaret buyursunlar. Bu maddemizde oy birliği ile kabul edilmiştir.

-8.maddeye geçiyoruz. Yönetim Osb ve Tüm Resmi Kurumlarla ilgili sizlerden yönetim yetki istiyor. Bu yetkiyi vermemezlik gibi bir tercihiniz zaten olmaz diye düşünüyorum. Bu 8.madde yetki maddesini oylarınıza sunuyorum. Bu da oy birliği ile kabul edilmiştir.

-9.madde ki bu da 2019 yılına ait çalışma programı tahmini bütçenin okunması aidat ödemeleriyle ilgili gecikme bedelinin tesbiti müzakeresi ve karara bağlanması maddemize geçiyoruz.

 

Başkan Sebahatdin Kayas 9.madde çalışma programı konusunda da söz alarak şunları söyledi:

“Değerli ortaklarımız sitemiz ikitelli sanayi bölgesinde her konuda rağbet gören cazip gelen ve talep gören sitelerden bir tanesidir. Bu talebin devamını sağlamak için daha gayretli olmaya çaba göstereceğiz.Sitemizde ki süregelen düzeni sağlamak mecburiyetindeyiz. Sitemiz ne kadar disiplinli olursa o kadar değerli olacaktır. Arkadaşlar kabası ve dış cephesi bitmiş olan mescidimizi bir şekilde hizmete almamız lazım. Şadırvan ve pencerelerimizi de yapabilirsek, diğer kısımlar için de inşallah siz üyelerimizden de bu konuda destek olmak isteyen arkadaşlarımız olursa memnun olurum. Geçen yıl inşaatına başladığımız ve kaba inşaatını bitirdiğimiz site yönetim birimlerimizin ve mescidimizin eksiklerini tamamlayıp bu senenin içerisinde bunu da hizmete açmaya çalışacağız.

İskan ve tapu çalışmaları…arkadaşlar artık tapularınızı alın. Halen yüzde 28 oranında tapularını almayan arkadaşlarımız var. Bu tapu dağıtımlarını bitirip işletme kooperatifine dönüşmemiz lazım. Bu süreç oluşmadığı için süremizi uzatıp yapı kooperatifi olarak kalmaya devam ediyoruz. 2017 yılının ikinci döneminden itibaren tapularını almayan üyelerimize de mevzuat geregi emlak vergisine tabi olmuşlardır onunda bilgileriniz olsun. İnşallah bu ödemelerinizi de yaparak bütün ortaklarımız tapularını almış olurlar.

Mali durum ve ödemelere gelince:

Değerli üyelerimiz en sıkıntılı olduğumuz konumuz maalesef aidat ödemelerimizdir. Tabiî ki para ödemek kolay değil. Sürekli para isteme durumunda kalmak yönetim olarak bizim içinde çok kolay bir iş değil. Her zaman anlattım. Gelirleri sıkıntılı olan bir siteyiz. Dolayısıyla masraflarımızı harcamalarımızı bizler karşılamak mecburiyetindeyiz. Aidatlarımızı düşürebileceğimiz kadar düşürdük. Bundan daha az bir bütçe ile devam etme şansımız yok. Dolayısıyla aidatlarımızı zamanında yatırmalıyız. Aksak kalan tahsilatları yapmak zorundayız. Bu konuları her zaman gündeme getirmemize rağmen hala ödemelerimizi zamanında alamıyoruz. Arkadaşlar zamanında gelmeyen para ile hiçbir şey yapılmıyor. Bir bütçe olmadan da çalışma imkanımız yok. Üyelerimizin azlığından kaynaklı aidatlarımızın miktarının düşük olmadığını söylüyorum. Elbetteki bu paraları ödemek belki de zor geliyor ama bu kurum hepimizin. Burasını da yaşatmak mecburiyetindeyiz. Kendi varlığımıza sahip çıkmak mecburiyetimiz var. Burası bir kurum ve yaşadığı sürece ihtiyaçlarını karşılamak ve harcamak durumunda. Hiçbir üyelerimiz ile bu tür problemler yaşamak istemiyoruz. Ama burada ki iş ve işleyişlerinde devam etmesi lazım. Biz ortaklarımızın duyarlı bir şekilde yükümlülüklerini yerine getireceklerini umuyor ve bekliyoruz.

Değerli ortaklar, ikitelli organize sanayi bölgesi başkanlığında ve üst birlikte kooperatifimizi en iyi şekilde temsil etmenin gayreti içerisine olacağız. Bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda bize destek olan gerek ikitelli organize sanayi bölgesi başkanlığı, gerek başakşehir belediyesi gerek efendim üst birlik idarecilerimize, yöneticilerimize hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar biraz önce camiyi şuna çevirelim, şöyle yapalım gibi bir öneri yapıldı ki bu asla mümkün olmayan bir meseledir. Arkadaşlar şu anda bizim üzerine bina yaptığımız bu yerin imarlı bir arsa olmadığını buranın aralardan adalardan artan küçük bir bölüm olduğunu burayı hem ikitelli organize sanayi bölge başkanlığının bölgede ki arkadaşlarımızın destekleriyle bölgedeki burokratlarımızın desteği ile ilgili yönetmelikteki bir maddeye istinaden ruhsata bağlayıp yapmış olduğumuz ve sitemize bir kazanım sağladığımız kazandırdırdığımız, kazanımlarımız arasına alınabilen bir yer burası. Ki burada sadece ticari alan olarak üretebildiğimiz yer tam yönetim birimlerimizin altında ve site işyerlerine komşu olan karşı iki küçük dükkan olan 60 artı 60 metrekare olan 120 metrekare iki dükkan alanları ayırabildik. Burada sadece ticari ünite oralardır. Diğerleri ise tamamen ticari dışıdır. Ve bunları ticari üretim yerine asla dönüştüremeyiz. Dolayısıyla da burada her hangi bir yapısal tadilat ve değişim şansımızda yoktur. Buradan gelir getirecek sadece ve sadece dışarılarda ki küçük alanlarla alakalı bir takım çalışmalar yaparak gerçekleştirebiliriz belki…

Sitemiz için gelir getirecek bahsettiğim gibi ancak e blok altında ki alanı değerlendirebiliriz. Ben hepinize saygılar sunuyorum. Teşekkür ederim.

-Sayın başkanım sitemizde kiralayabileceğimiz başka ne kadar yerlerimiz var…

-120 metrekare bu iki dükkan ile E Bolkta ki sözü edilen 1500 metrekarenin üzerinde olan yerimiz var. Hepsi bu kadardır. Başka yerimiz yoktur.

SÜRİYE”NİN TÜRKİYE”Sİ VAR AMA TÜRKİYE”NİN SÜRİYE”Sİ YOK

-Katılan bütün başkanlara hitaben, başkanların bölge ile ilgili bir çok toplantılara katıldıklarını biliyorum. Ben bütün başkanlarımdan bu bölgeye hassas bakmalarını öneriyorum. Bugün varız. Yarın yokuz. Ama buralar ekmek kapısı olarak yapıldı. Ancak demirciler sanayi sitesinin karşısı ve Metal iş gibi yerlerde çok katlı plazalar yapılıyor. Bu gibi binalar bu yerler için çok karmaşalık yaratacak olan yapılaşmalardır. Sanayi bölgesinde bu gibi yapılaşmalar sanayiyi öldürür. Ofisleşmeyi geliştirir ki sanayisi olmayan bir bölgenin ofisleşme ile dolması da sanayi yapan yerleri olumsuz etkiliyor. Bunu bugün burada olan herkes fark etmeye ve bunun şimdiden acısını yaşamaya başladı. Her yer tıklım tıklım. Ama üreten,çalışan, amalat yapan ve ekonomiye katkı yapan biz esnaflarız. Bölgede ki bütün başkanlardan benim ricam bu bölgede ki bu plazalaşmaya karşı daha hassas daha duyarlı olmalarıdır. Lütfen bunlara engel olmak için duyarlı olun ve dikkatli olun.Burasının sanayi sitesi olduğunu lütfen unutmayın.Lütfen hassas olalım. Hepimiz ölümlüyüz. Üretelim, çalışalım adaletli ve hakka niyetli olalım. Sizler benim ne demek istediğimi çok iyi anladınız teşekkür ederim. Başkanım benim ne demek istediğimi çok iyi anladınız. Bu kadar katlı gökdelenlere burada müsaade etmeyin.Bunlar ile hiçbir üretim olmaz. Bunların getirdiği yoğunluk ile bu sanayi bölgesinde ki üretenler boğuluyor. Bunu görünüz lütfen.Türkiye den başka Türkiye yok.Süriye”nin Türkiye”si var ama Türkiye” nin Suriyesi yok.

-Başkanım bizim bu cami alanının önünde ki bahçe alanı var ya. Oraya diyorum ki bu yoğunluk artıkça oralara bir yerlere bankamatik yerleri tesis etsek bunu da çalışma kapsamına alırsanız sevinirim.

Genel kurulda üye aidatları aylık birim başına 750 lira olarak ve alık gecikme faizi olarak yüzde 4 oranında uygulanması karara bağlandı.

Dilek ve Temenniler Maddesine geçmeden ve son sözü Başkan Sabahatdin Kayas”a bırakmadan önce Kurul Divan Başkanı M. Vural Koç kurulu kapatmadan önce son söz olarak şu bilgilendirmelerde bulundu:

“Değerli genel kurul üyeleri hepinize hayırlı günler diliyorum. Umarım bu sıkıntılı dönem kısa süre içinde biter ve önümüzde ki günlerde görüşmek buluşmak dileği ile kurulumuzun sizlere bölgemize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Şimdi kurulumuzu izlemek üzere burada bulunan başkanlarımız var ve sizlere sunuyorum.

Masko Yönetim Kurulu Başkanı ve İkitelli Osb Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Mutlu, Tormak Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ünlü, Pik Dökümcüler Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Çırpıcı, Çevre Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Tokdemir, Giyimsankarları Sanayi Sitesi Başkanı Hasan Tahsin Karagöz, Dolapdere Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Bacakcı başkanlarıma genel kurula katıldıkları için genel kurul üyeleri adına teşekkür ediyorum.

Böylece Dilek ve Temenniler Maddemize geldik. Genel kurulumuzun hayırlara vesile olmasını diliyor ve son sözü başkana bırakıyorum.

Dilek ve Temenniler Maddesi uyarınca kurulda son konuşmasını yapan Sebahatdin Kayas sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Başkanım ve değerli ortaklarımız. İnşallah bu genel kurul hayırlara vesile olsun.Arkadaşlar her daim elimizden gelenin en iyisini yapmanın gayreti içinde olduk. Ben buraya 2004 yılında buranın başkanı olduğumda buranın ne halde olduğunu içimizde ki bazı arkadaşlarımız çok iyi bilir. Hamt olsun bu 15 yıl içerisinde özellikle 2011 yılından sonra da yaklaşık 8 yıldır da sitemiz tam doluluk oranıyla çalışmalarına devam ediyor. 7 Yıl içerisinde burayı bitirdik. En son ihtiyacımız olan yönetim binamızı da tamamladık ve şu anda kendi yerimizde genel kurulumuzu icra etmekteyiz. Burasını inşallah daha detaylı bir salon haline getireceğiz. Önümüzde ki kurullarımız daha rahat bir ortam içinde yapılacaktır inşallah. Bu mallar bu mülk bizlerin. Bizler burayı ne kadar güzelleştirirsek, o derece de sitemizin değeri o kadar artar.Bölgenin geneline bakıldığında sokakları caddeleri en temiz boş ve imkanlı olan sitelerden bir tanesiyiz. Bizde zaman zaman burada ki esnafımız ile sıkıntılar yaşıyoruz ama hiçbir zaman caddelerimizin işgal edilmesine ve caddelerimize her hangi bir atığın atılmasına asla müsaade etmiyoruz. Arkadaşlar burayı ne kadar düzenli ve temiz tutarsak sitemiz de o kadar değerli ve kıymetli olacaktır. Arkadaşlar sözü edilen E blokta ki o yerin çözümü ve orasının kiraya verilmesiyle inşallah önümüzde ki genel kurulda üyelerimizden alacağımız aidat paralarının bir miktar düştüğünü inşallah Allah nasip edecek hepiniz bunu önümüzde ki kurulda da göreceksiniz. Gönül isterdiki tüm masraflarımızı ve giderlerimizi kendi imkanlarımız ile çıkaralım ama. Bizim site olarak böyle bir imkanımız yok. Öncelikle bu güne kadar bizlere hep destek oldunuz. Birlik ve beraberlik içerisinde bu günlere geldik ve bundan sonra da Allah nasip ederse değerli arkadaşlar burayı en iyi şekilde idare etmenin gayretinde olacağız. Ben her daim verdiğiniz destek gösterdiğiniz gayretleriniz için teşekkür ediyorum. Önümüzde ki 2019 döneminde tüm sanayicilerimize tüm üreticilerimize tüm ortaklarımıza hayırlar getirmesini diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun sizleri Allaha emanet ediyorum.”

 

Haber:Turkiye Esnaf Gazetesi

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu